Da li ste razmazili bebu?

Prirodno je da u prvim mesecima roditelji odgovaraju na sve bebine potrebe, ali kako dete raste, mame i tate treba da izbegavaju da skaču na svaki bebin „mig”, kako je ne bi razmazili.

Zanimljivosti 30.05.2015 | 10:48
Da li ste razmazili bebu?

Roditelj ima važnu ulogu, možda i najvažniju na svetu, da se potrudi da od tek rođenog bića vremenom formira kvalitetnog čoveka. Taj proces je dug i težak, zato se sa vaspitanjem počinje od najmlađeg uzrasta. Naravno, u prvim mesecima života bebe mame i tate prirodno odgovaraju na sve njene potrebe. Međutim, kako dete raste, upoznaje svet i pridobija roditeljsku pažnju, psiholozi savetuju da izbegavate sledeće stvari, kako ga ne biste razmazili "od pelena":

- Bebu uzimajte u naručje čim zaplače samo u prva tri meseca, jer joj je do tada potrebno da se oseća sigurno i razvije poverenje u roditelje. Nakon ovog perioda, slobodno je pustite da plače duže, sačekajte da se sama smiri. Ako ne vredi, pre nego što joj priđete, pokušajte da je umirite pričanjem ili pevušenjem.

- Dete od devet meseci već zna da plačom može da "pozove" roditelje i privuče im pažnju, pa pokušajte da otkrijete da li plače jer ima neki problem ili želi društvo i utehu.

- Nežno ljuljuškanje u naručju, koje uspavljuje, poželjno je da majke i očevi praktikuju dok beba ne napuni tri, četiri meseca. Posle toga to zadovoljstvo polako proredite, da biste vremenom sasvim uskratili. Veoma je važno da dete nauči da zaspi samo, bez maženja u rukama.

- Van domašaja odojčeta držite sve ono čime ne biste voleli da se igra kad malo poraste. Stariji nisu svesni koliko mala deca brzo "upijaju" informacije, zato im sklonite iz vidnog polja ključeve, mobilni telefon, daljinski upravljač... Mnogi roditelji se žale da im dvogodišnjaci i trogodišnjaci baš to traže, a to je verovatno zato što su im te stvari stalno bile pred očima i gledali su čežnjivo kako roditelji njima rukuju. Dobro bi bilo da oko bebe budu samo predmeti kojima može da se zabavlja i stavi ih u usta.

- Kada grickate nešto, prirodno je da mališani požele da to probaju. Zato se i pred bebama trudite da jedete zdrave namirnice, voće, povrće, mlečne proizvode, a čips i ostale grickalice. Takođe, nemojte davati detetu da proba vašu hranu čim zaplače i pruži ruku ka njoj, već sačekajte minut, dva da se smiri. Tako će da nauči da ne može sve da dobije iste sekunde kada zaplače.

Izvor: B 92

Komentari / 0

Ostavite komentar