Неозбиљно тврдити да је Хаг под утицајем САД

Тврдње да је Хашки трибунал под јаким утицајем САД су неозбиљне, оценио је амбасадор Велике Британије у Србији, Денис Киф и додао да је међународни кривични трибунал независни међународни суд под покровитељством Уједињених нација.

Србија 30.05.2015 | 07:30
Неозбиљно тврдити да је Хаг под утицајем САД

Коментаришући за "Политику" случај Војислава Шешеља, Киф је рекао да Британија подржава рад трибунала, чији је "важан елемент бављење прошлошћу у смислу памћења, помирења, али и достизања правде".

"Ове године нас очекују неке важне годишњице, попут 20 година од Сребренице. Ови догађаји су битни због памћења, разумевања догађаја и, на крају, што је најбитније помирења", истакао је Киф.

Киф је рекао и да су за земље попут Србије, које имају жељу да уђу у ЕУ, најбитније питање озбиљне реформе у сферама економије, владавине права и поштовања људских права.

"Ми подржавамо програм реформи који спроводи влада премијера Вучића и надамо се да ће бити успешан. Надамо се да ћемо у реформисаној ЕУ бити у прилици да дочекамо реформисаму Србију", поручио је Киф.

На питање да ли је, поред спроведених реформи, једина кочница за отварање првих поглавља питање Косова, британски амбасадор је одговорио да се не слаже с тим и да је позиција британске владе да прва поглавља буду отворена до краја ове године.

"Сматрамо да је то могуће остварити. Често се говори о томе да су најбитнија поглавља 23 и 24, која се баве важним питањима као што су владавина права, основна права и слободе, људска права, медији.

Овде је остварен одређени напредак. Када је реч о Косову (поглавље 35), важно је да се подсетимо да је Бриселски споразум један далековиди споразум, који подржава изградњу мирније и просперитетније будућности за Србију, Косово и цео регион", рекао је Киф.

Он је додао и да Београд и Приштина имају заједничку одговорност за спровођење споразума и остваривање резултата.

Извор: Тањуг

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Јово

30.05.2015 05:50

Да се смијес или плацес?

ОДГОВОРИТЕ
Name

едирама

30.05.2015 06:22

О каквим бајкама је ријец?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

30.05.2015 06:42

Сви они овако прицају,а кад напусте функције онда нам говоре истину и извињавају се Српском народу.Пун ми их је к..ац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

независни

30.05.2015 08:09

Цовек га лепо пита за Воју он окрене на сасвим несто друго.Ил је мало попио ил је безобразан ил му мозда фали покоја даска.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

30.05.2015 10:51

Помирите се ви са Ирцима и Шкотима па онда некоме солите памет. Енглези су иначе егоистична нација и пуно лажу. Забавите се ви мало својом прошлошћу јер би цјели хаг био премал за вас. Амери врше утицај на вас и ЕУ а онда сви колектино на Хаг. Какво је то "међународно право" држати човјека 12 година у истражном притвору без успјеха да да му ишта докажете. То је право ретардираних западних адвоката који за још 12 година не би успјели урадити ништа, а добили би јавно исмијавање њихових правних "способности".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Павле

30.05.2015 18:30

Хаски трибунал није под утицајем Америке вец под утицијем Рокфелера јер је он власник Америке , инаце он је највеце људско зло свих времена , сви ратови од 1870 су због интереса вец поменуте продице , укључујући и распад YУ који је јос увек у току

ОДГОВОРИТЕ
Name

крле

30.05.2015 18:38

Овај Денис или не види или се прави луд, прије це бити ово друго. Али ста цес му, има право и на једно и на друго.

ОДГОВОРИТЕ