Neozbiljno tvrditi da je Hag pod uticajem SAD

Tvrdnje da je Haški tribunal pod jakim uticajem SAD su neozbiljne, ocenio je ambasador Velike Britanije u Srbiji, Denis Kif i dodao da je međunarodni krivični tribunal nezavisni međunarodni sud pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija.

Srbija 30.05.2015 | 07:30
Neozbiljno tvrditi da je Hag pod uticajem SAD

Komentarišući za "Politiku" slučaj Vojislava Šešelja, Kif je rekao da Britanija podržava rad tribunala, čiji je "važan element bavljenje prošlošću u smislu pamćenja, pomirenja, ali i dostizanja pravde".

"Ove godine nas očekuju neke važne godišnjice, poput 20 godina od Srebrenice. Ovi događaji su bitni zbog pamćenja, razumevanja događaja i, na kraju, što je najbitnije pomirenja", istakao je Kif.

Kif je rekao i da su za zemlje poput Srbije, koje imaju želju da uđu u EU, najbitnije pitanje ozbiljne reforme u sferama ekonomije, vladavine prava i poštovanja ljudskih prava.

"Mi podržavamo program reformi koji sprovodi vlada premijera Vučića i nadamo se da će biti uspešan. Nadamo se da ćemo u reformisanoj EU biti u prilici da dočekamo reformisamu Srbiju", poručio je Kif.

Na pitanje da li je, pored sprovedenih reformi, jedina kočnica za otvaranje prvih poglavlja pitanje Kosova, britanski ambasador je odgovorio da se ne slaže s tim i da je pozicija britanske vlade da prva poglavlja budu otvorena do kraja ove godine.

"Smatramo da je to moguće ostvariti. Često se govori o tome da su najbitnija poglavlja 23 i 24, koja se bave važnim pitanjima kao što su vladavina prava, osnovna prava i slobode, ljudska prava, mediji.

Ovde je ostvaren određeni napredak. Kada je reč o Kosovu (poglavlje 35), važno je da se podsetimo da je Briselski sporazum jedan dalekovidi sporazum, koji podržava izgradnju mirnije i prosperitetnije budućnosti za Srbiju, Kosovo i ceo region", rekao je Kif.

On je dodao i da Beograd i Priština imaju zajedničku odgovornost za sprovođenje sporazuma i ostvarivanje rezultata.

Izvor: Tanjug

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Jovo

30.05.2015 05:50

Da se smijes ili places?

ODGOVORITE
Name

edirama

30.05.2015 06:22

O kakvim bajkama je rijec?

ODGOVORITE
Name

Ja

30.05.2015 06:42

Svi oni ovako pricaju,a kad napuste funkcije onda nam govore istinu i izvinjavaju se Srpskom narodu.Pun mi ih je k..ac.

ODGOVORITE
Name

nezavisni

30.05.2015 08:09

Covek ga lepo pita za Voju on okrene na sasvim nesto drugo.Il je malo popio il je bezobrazan il mu mozda fali pokoja daska.

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

30.05.2015 10:51

Pomirite se vi sa Ircima i Škotima pa onda nekome solite pamet. Englezi su inače egoistična nacija i puno lažu. Zabavite se vi malo svojom prošlošću jer bi cjeli hag bio premal za vas. Ameri vrše uticaj na vas i EU a onda svi kolektino na Hag. Kakvo je to "međunarodno pravo" držati čovjeka 12 godina u istražnom pritvoru bez uspjeha da da mu išta dokažete. To je pravo retardiranih zapadnih advokata koji za još 12 godina ne bi uspjeli uraditi ništa, a dobili bi javno ismijavanje njihovih pravnih "sposobnosti".

ODGOVORITE
Name

Pavle

30.05.2015 18:30

Haski tribunal nije pod uticajem Amerike vec pod uticijem Rokfelera jer je on vlasnik Amerike , inace on je najvece ljudsko zlo svih vremena , svi ratovi od 1870 su zbog interesa vec pomenute prodice , uključujući i raspad YU koji je jos uvek u toku

ODGOVORITE
Name

krle

30.05.2015 18:38

Ovaj Denis ili ne vidi ili se pravi lud, prije ce biti ovo drugo. Ali sta ces mu, ima pravo i na jedno i na drugo.

ODGOVORITE