Власт нас води у банкрот!

Сваки трећи становник у БиХ је задужен, а томе је највише допринијела погрешна економска политика коју већ годинама води власт сматрају економисти.

Босна и Херцеговина 29.05.2015 | 22:48
Власт нас води у банкрот!

Прекомјерна потрошња, недовољна производња и све веће задуживање води нас у банкрот упозорава економиста Хамид Алибашић.

"Ми се налазимо у банкроту! То морамо признати хтјели или не. Ми смо одавно попримили грчки синдром. кад долази до банкрота? Кад не може влада да измири своје обавезе, када узме кредит, када нема редован прилив средстава из којих би извршавала своје обавезе", казао је Алибашић.

Велики проблем за привреду представља непрестано задуживање сматрају економисти, због чега кредити које узимамо од ММФ не могу поправити финансијско стање у земљи.

"ММФ није нигдје ријешио проблем, поготово ако земља нема адекватне политике и програм. Ако земља има адекватну домаћу политику, политику економског развоја да та средства искористи за подршку домаће самосталне политике, онда је могућ позитиван утицај тих средстава. Ми једноставно немамо никакву политику, наша политика је од данас до сутра", казао је економиста Миленко Станић. 

Такође, економиста Алекса Милојевић тврди да нас таква политика води у дужничко ропство: "То значи да ћемо ми радити овде за сто марака и бити незапослени и враћати дугове. Значи да ћемо бити робови Европе, робови ММФ, робови властите Владе. Нас нико други није довео у дужничко ропство него домаћа Влада."

Иако задуживања нису добра, она су понекад неопходна сматра економиста Миладин Јовичић.

"Ако немате сопствених извора средстава, ви се морате задуживати. Није наш највећи кредитор ММФ,  него Свјетска банка, па Европска банка за обнову и развој, па тек онда ММФ. ММФ има најпвољније услове, чак много повољније услове него руски кредит.Међутим проблем је у томе што ММФ тражи одређене услове, средства су му повољна али је ригидан када је ријеч о условима", појаснио је економиста Миладин Јовичић.

Да би се извукили из све веће економске кризе неопходно је да власт коначно почне са доношењем дугорочних планове у области привреде и са улагањем у производњу па макар то било и из кредита и тим путем оствари профит закључено је у “Изазовима”.

БН ТВ

 

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

опа

29.05.2015 21:02

ПА МИ ТЈ НАРОД СМО ОДАВНО У БАНКРОТУ САМО СУ У ПЛУСУ ПОСТЕНИ ИНТЕГРАЛ НИСКОГРАДЊА И МГ МИНД

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

29.05.2015 21:03

Само се ви дрзите ових ђедова ко и досад ... А младе људе ко пита ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Митар

29.05.2015 21:04

Ста би се десило да сдс додје на власт? Сутра би плате и пензије биле дупло веце или???

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре.митар

30.05.2015 02:15

Десило би се да би нова власт године требала да среди ста је ова корупциона власт годинама народ покрадала а видим да то таквима као теби није сметало па зато И тако питање.

Name

смолуца

29.05.2015 21:21

Теорија и само теорија...Они који треба да раде ста конкретно на побољсању стања у друству су лопови.Ниста док се не искоријени лоповлук из друства.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мапетовци

29.05.2015 21:22

Све голи стручњак до стручњака, сви били на некој од функција гдје си могли показати шта знају и умију и показали су!!! Једино стета, недостаје Ценићка и она воли паметовати,а била министар и исто показала шта зна и умије,а то је једно велико ниста!То сто они зборе би знала и моја баба само није жива ,никакав стручњак а камоли експерт не мораш бити! Буди шеф па дигни неку фабрику из пепела,то треба знати,лако је књишку теорију просипати!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

дејанпд

29.05.2015 21:36

Одличан закључак, али како, то нису рекли?! Ако би кредите улагао у привреду САД, а до сада је улагао у јавну потрошњу, па опет болнице дугују стотине милиона, Рафинерија преко 500 милиона, Жељезница такодје, па све оне подобне фирме, које као праве некакве репрограме које не плацају, па Бирач, Новотекс,...на све стране дугови, све се то мора покрити из текућег прилива, како редовног тако и кредитног, сам систем, када би неко обрисао гумицом ноћас сав текући дуг је такав да сутра нема довољно новца за текуће расходе, нема капацитета привреда да покрива расходе јавног сектора, наравно разлог су нереално високи троскови администрације, огроман апарат и не превелике, али ипак толике плате и остала давања у јавном сектору да их ова привреда не мозе покрити, сто знаци, да би провели идеју о враћању РС на прави колосијек, око 50% виска радника у јавном сектору, укљуцујуци и јавна предузеца, организације и установе, морало би бити отпустено, сто је велики, али једнократни тросак,а за преостале плате би морале бити низе и то сразмјерне одредјеном послу и норми, односно уцинку, све додатне накнаде по основу одбора и др. укинути, возила, дуплање давања, као на примјер и превоз и смјестај и троскове одвојеног зивота, сто је нелогицно, тј. циста пљацка буџета, те јос много мјера за које не постоји воља власти из разумљивих разлога, то би знацило издају свих оних који су обезбједјивањем гласова досли до радних мјеста која су прекобројна, логицно је да код нас полуписмени и сиромасни народ нема амбиције као на западу да се бави приватним бизнисом, а и засто би ризиковао када је сигурност у јавном сектору, нити ста раде, нити коме полазу рацуне, нити ко коме мозе ста, а плате изнад просјека, мада је и просјек смијесан, имајуци у виду несразмјер плата на основу којих се долази до истог. Закљуцак, Није папак настао праском, него еволуцијом, почеци су на изборним мјестима, па локални чиновничићи, а тек касније трговина фотељама, да би се досло до трговине скупстинском вецином на тај нацин, систем је слозени скуп тотално разлицитих цинилаца, али сви имају заједницки интерес, на залост, тај интеес се не поклапа са интересом 90% народа у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марцо Поло

29.05.2015 21:43

Ми смо вец у дузницком ропству!И бицемо све док су нам инспекције и судство корумпирано.Док они не буду радили свој посао како треба , нит цемо имати озбиљне инвеститоре нит се моземо надати нецем бољем.Мозе нама доци и Мерцедес,Сиеменс,Икеа ил ко зна вец. Кад схвате,да могу да пријаве раднике на 4 сата и на минималац (без обзира сто је он инзињер или економиста),да могу да пријаве једну смјену,а другу не морају...нит РС имати новца,нит це нама бити боље.Све, ово сто господа ,прицају је замајавање народа и њихова лицна промоција.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марцо Поло

29.05.2015 21:44

Ми смо вец у дузницком ропству!И бицемо све док су нам инспекције и судство корумпирано.Док они не буду радили свој посао како треба , нит цемо имати озбиљне инвеститоре нит се моземо надати нецем бољем.Мозе нама доци и Мерцедес,Сиеменс,Икеа ил ко зна вец. Кад схвате,да могу да пријаве раднике на 4 сата и на минималац (без обзира сто је он инзињер или економиста),да могу да пријаве једну смјену,а другу не морају...нит РС имати новца,нит це нама бити боље.Све, ово сто господа ,прицају је замајавање народа и њихова лицна промоција.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дивља јабука

29.05.2015 22:08

То су ствари једноставне као пасуљ без меса. Кад бандити воде државу онда је ситуација као што јесте. Стара народна каже, пружи се колики ти је јорган. Овдје неписмене будале хоће ићи укорак са најразвијенијим државама свијета што се тиче потрошње. Само инжењери могу спасити ову државу. Али их прво ови мутави, већином искварени становници ове септичке јаме морају довести у позицију да су власт. А не некаква Жељка Цвијановић, Милорад додик, Тегелтија и остала екипа лопова, неписмењака и подлаца да води државу. Уништени смо у потпуности. У знању заостајено за споменутим државама хиљаду година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милиција

29.05.2015 23:05

Мора до'и до банкрота када банке кредитирају тајкуне НОВА БАНКА прати Милу Радисица који је у бјекству , треба у затвор како Миле Радисиц тако и онај ко му даје кредите!

ОДГОВОРИТЕ
Name

борависна такса у РС

30.05.2015 04:36

Притисни послодавца, сељак, сво становниство, то ради ова власт, као да смо се накрали од дрзаве, па да нам узме и сви смо попуцали. Сви смо били у опоравку послије рата, а власт узјасила свом снагом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

марко самардзиц

30.05.2015 05:54

Сви смо ми влада,само прицамо,оптузујемо,а нико ниста да промјени!Сви у револуцију за бар мало бољи зивот!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

посјетилац

30.05.2015 05:57

У Алексино вријеме смо радили за сто марака!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тамо Далеко Бреее

30.05.2015 06:05

Ма супер је и овако… Уместо велике Србије добисмо бре неколико Српски земаља… А банкротирајте једном ста цекате да и то дозивимо јер сте нам досад сваста приредили...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Данко

30.05.2015 06:19

За нашу биједу није нам крив ни Додик ни СДС ни Бакир, него наш поданички менталитет. Драже нам је блејати из наших национално-религијских торова, како нам је лоше, него преломити у себи, откачити националисте, хоџе, попове и стварати номално грађанско друштво. Нема нам среће ни напретка без европске Босне и Херцеговине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

озрен

30.05.2015 08:08

Ста тај Милојевић прица знамо ста је радио у његово вријеме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

родјо

30.05.2015 10:37

За паметњаковице.У Ценицкино вријеме није бијо продан Телецом и на конту је било и пар стотина милијона тј позитивно су пословали.У вријеме Алексе си за 100 КМ могао висе купити него сад за 1000 КМ.Проблем су цијене,као да зивимо у ЦХ, ко диктира?Увозницки мафијаски лоби ....итд.

ОДГОВОРИТЕ