Компанија "Делта" руши Сајмиште, лесковачки драгуљ архитектуре

Компанија Делта Рилестејт срушиће комплекс Сајмишта у центру Лесковца, као и павиљон "Шајкачу" и на том месту изградити стамбено-пословни објекат, саопштено је из компаније.

Србија 29.05.2015 | 22:29
Компанија "Делта" руши Сајмиште, лесковачки драгуљ архитектуре

Представница компаније која је део Делта холдинга Мирослава Мишковића, Сандра Борђошким представљајући идејни пројекат за уређење тог простора рекла је да се "хала не уклапа се у пројекат".

"Њено одржавање или евентуално реновирање је прескупо и она ће, уколико се овај пројекат прихвати, бити срушена", казала је Борђошки.

Сајмиште чини пет хала од око 8.000 квадрата, а округли павиљон, популарна "Шајкача", има око 4.000 квадрата. Сајмиштје подигнуто 1960-их година, а у њему су се одржавали међународни сајмови текстила и текстилних машина и спортске утакмице.

Комапнија Делта је Лесковачки сајам купила 2007. године, на аукцији у Београду, за 126 милиона динара, с обавезом да у развој уложи 6,33 милиона динара. Од тада на Сајмишту није одржана ниједна манифестација.

Челници Лесковца данас нису хтели да коментаришу најаве представнице Делте, која је казала да би на изградњи новог објекта у центру града биле ангажоване лесковачке фирме са 1.000 радника.

Када је вест о намери рушења "Шајкаче" незванично доспела у јавност, пре пар месеци, изазвала је бурне реакције на друштвеним мрежама. Друштво "Стари Лесковац" и чланови навијачке групе "Блу бојси" најавили су низ акција за очување овог објекта, који, како су навели, "представља симбол Лесковца".

"Шајкача" је својевремено изазвала политички инцидент, јер су Хрвати одбили да излажу своје производе под њеним кровом.

Архитектура за пример
На информацију о рушењу "шајкаче" огласио се и архитекта Ден Ларисон, чија је мајка Лесковчанка, наводећи да је "реч о изузетном архитектонском и грађевински урађеном објекту". "Постоје два у свету, један мањи је у Америци. Многи професори 'Шајкачу' показују својим студентима као пример врхунског мајсторства, напрегнутог бетона и израде крова са сајлама", навео је Ларисон, а преносе медији.

Извор: Бета

 

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

поглед са стране

29.05.2015 22:23

Умјесто да је у затвору, Мишковић наставља разваљивати Србију. Вучић је све лагао. Све су организовали да преваре народ Србије и извуку паре од Мишковића.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Богољуб

30.05.2015 07:40

Господе Бозе,хоце ли се стати са униставањем свега сто на несто лици у Србији.Мозда стизу неки нови,савремене,неукусне, архитекте којима се ниста не уклапа у пројекат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

крик

30.05.2015 10:25

Не дајте људи, ако Бога знате !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

31.05.2015 10:51

Сад це Мисковиц и Вуциц да саграде зграду у облику турбана