Kompanija "Delta" ruši Sajmište, leskovački dragulj arhitekture

Kompanija Delta Rilestejt srušiće kompleks Sajmišta u centru Leskovca, kao i paviljon "Šajkaču" i na tom mestu izgraditi stambeno-poslovni objekat, saopšteno je iz kompanije.

Srbija 29.05.2015 | 22:29
Kompanija "Delta" ruši Sajmište, leskovački dragulj arhitekture

Predstavnica kompanije koja je deo Delta holdinga Miroslava Miškovića, Sandra Borđoškim predstavljajući idejni projekat za uređenje tog prostora rekla je da se "hala ne uklapa se u projekat".

"Njeno održavanje ili eventualno renoviranje je preskupo i ona će, ukoliko se ovaj projekat prihvati, biti srušena", kazala je Borđoški.

Sajmište čini pet hala od oko 8.000 kvadrata, a okrugli paviljon, popularna "Šajkača", ima oko 4.000 kvadrata. Sajmištje podignuto 1960-ih godina, a u njemu su se održavali međunarodni sajmovi tekstila i tekstilnih mašina i sportske utakmice.

Komapnija Delta je Leskovački sajam kupila 2007. godine, na aukciji u Beogradu, za 126 miliona dinara, s obavezom da u razvoj uloži 6,33 miliona dinara. Od tada na Sajmištu nije održana nijedna manifestacija.

Čelnici Leskovca danas nisu hteli da komentarišu najave predstavnice Delte, koja je kazala da bi na izgradnji novog objekta u centru grada bile angažovane leskovačke firme sa 1.000 radnika.

Kada je vest o nameri rušenja "Šajkače" nezvanično dospela u javnost, pre par meseci, izazvala je burne reakcije na društvenim mrežama. Društvo "Stari Leskovac" i članovi navijačke grupe "Blu bojsi" najavili su niz akcija za očuvanje ovog objekta, koji, kako su naveli, "predstavlja simbol Leskovca".

"Šajkača" je svojevremeno izazvala politički incident, jer su Hrvati odbili da izlažu svoje proizvode pod njenim krovom.

Arhitektura za primer
Na informaciju o rušenju "šajkače" oglasio se i arhitekta Den Larison, čija je majka Leskovčanka, navodeći da je "reč o izuzetnom arhitektonskom i građevinski urađenom objektu". "Postoje dva u svetu, jedan manji je u Americi. Mnogi profesori 'Šajkaču' pokazuju svojim studentima kao primer vrhunskog majstorstva, napregnutog betona i izrade krova sa sajlama", naveo je Larison, a prenose mediji.

Izvor: Beta

 

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

pogled sa strane

29.05.2015 22:23

Umjesto da je u zatvoru, Mišković nastavlja razvaljivati Srbiju. Vučić je sve lagao. Sve su organizovali da prevare narod Srbije i izvuku pare od Miškovića.

ODGOVORITE
Name

Bogoljub

30.05.2015 07:40

Gospode Boze,hoce li se stati sa unistavanjem svega sto na nesto lici u Srbiji.Mozda stizu neki novi,savremene,neukusne, arhitekte kojima se nista ne uklapa u projekat.

ODGOVORITE
Name

krik

30.05.2015 10:25

Ne dajte ljudi, ako Boga znate !

ODGOVORITE
Name

Md

31.05.2015 10:51

Sad ce Miskovic i Vucic da sagrade zgradu u obliku turbana