Прича: Париз - то је дом Ролан Гароса!

Стадион Ролан Гарос, комплекс на којем се игра други Грен слем турнир сезоне, налази се недалеко од Булоњске шуме у Паризу.

Тенис 30.05.2015 | 00:00
Прича: Париз - то је дом Ролан Гароса!

Изграђен је 1928. године, када је Француска први пут бранила титулу у Дејвис купу, а име је добила по легендарном авијатичару из И светског рата Ролану Гаросу.

Отворено првенство Француске први пут је одржано 1891. године на теренима Тениског клуба Париз, а до 1928. године је више пута мењало локације. Преломни тренутак за селидбу на комплекс какав данас познајемо дошао је када су француски тенисери освојили престижно такмичење, па је одлучено да је ’Мускетарима’ потребан нови стадион.

Садашњи комплекс Ролан Гарос броји 20 терена прекривених црвеном шљаком, међу којима се издвајају велелепни “Филип Шатрије” и “Сузан Ленглен”. Ниједан терен није прекривен, а за сада нема планова да дође до промене по том питању, пошто је у Паризу крајем маја и почетком јуна обично лепо време. Поред терена, ту је и велики мултимедијални музеј историје тениса “Тенисеум”.

Филип Шатрије – капацитет 14.840 места

Од првог дана, “Филип Шатрије” је био центар целог комплекса, али је своје садашње име добио тек 2001. године по легендарном председнику Француске тениске федерације, који је преминуо годину дана раније. Шатрије је био најзаслужнији што се тенис вратио у програм Олимпијских игара 1988. године, а на тај начин му је одата почаст.

До 2001. године је тај терен имао веома једноставно име – Централни терен, али посебне трибине, које су добиле имена по ‘Четворици мускетара’ – Жаку Бруњону, Жану Боротру, Анрију Кушеу и Ренеу Лакосту. Њима је припала та част због доминације светским тенисом током двадесетих и тридесетих година прошлог века. По њима је име добио и трофеј који добијају победници у мушком синглу – Куп мускетара.

Њих четворица су управо на том терену одбранили своју прву титулу у Дејвис купу, у којем су били незаустављиви све до 1933. године. Споменик посвећен тим титулама налази се у средишту Трга мускетара који се налази између терена “Филип Шатрије” и Терена 1.

“Филип Шатрије” је првобитно имао капацитет од 15.166 места, али је он смањен на 14.840 пре пет година. Разлог за смањење броја места на трибинама је било реновирање и изградња модернијих ложа за новинаре.

Сузан Ленглен – капацитет 10.068 места

Други по величини терен на стадиону “Ролан Гарос” носи име по легендарној француској тенисерки, а изграђен је 1994. године. Првобитно је назван “Терен А”, да би врло брзо био преименован да би се одала почаст тенисерки која је шест пута освајала Вимблдон, два пута Ролан Гарос и једно олимпијско злато. Поред тога што терен носи име по њој, исти случај је и са трофејем који се додељује победници женског сингла – Куп Сузан Ленглен.

Тај терен је први на свету који је добио систем за подземно наводњавање, којим се контролише ниво влаге подлоге. На трибинама може да буде смештено 10.068 гледалаца, и такав је случај од његовог отварања, па до данас.

Терен 1 – капацитет 3.800 места

После терена “Филип Шатрије” и “Сузан Ленглен” остали у комплексу нису ни прићи по величини, а највећи међу њима је Терен 1. Многи воле да га зову ‘Арена за бикове’ због округог облика, али је он осмишљен тако да буде потпуна супротност највећим стадионима.

Управо Терен 1 је најдражи многим љубитељима тениса због своје величине, али и осећаја који имате када гледате меч на њему. Баш због тога што је у питању мањи терен ближи сте самој акцији на терену, а на њему су одиграни неки легендарни мечеви на Ролан Гаросу. Међу њима се издваја тријумф Густава Киртена над Томасом Мустером у трећој рунди 1997. године када је Бразилац освојио своју прву од три титуле, иако га нико није убрајао међу фаворите.

Потенцијално пресељење на друго место

Последњих деценија много се причало о селидби Ролан Гароса са тренутног места где се игра, али се од тога одустало због недостатка финансија за изградњу новог комплекса изван Париза. Уместо тога, одлучено је да се стадион “Ролан Гарос”, али се почетком ове године министарство екологије супротставило таквој идеју, па је цео пројекат на чекању.

Владајуће тело француског тениса је, иначе, пре шест година ангажовало познатог француског архитекту Марка Мимрама да пројектује проширење стадиона. Према његовим идејама, “Филип Шатрије” би добио осветљење и кров, док би био саграђен још један стадион, који би имао покретан кров и капацитет од 14.600 места, уз два мања терена, који би имали 1.500 и 750 места на трибинама. Љубитељи тениса су поздравили такав план, али се од њега одустало веома брзо.

Занимљиво, Француска тениска федерација има уговор за одржавање Ролан Гароса на том комплексу до краја овогодишњег издања другог Грен слема турнира сезоне. Ипак, очекује се да ће уговор бити продужен, пошто су многи мишљења да ће одлагање реновирања угрозити шансе Париза у кандидатури за организацију Олимпијских игара 2024. године.

Коментари / 0

Оставите коментар