Прича о дресу који су украли Французи...

Да ли смо на Мундијалу у Италији играли у "адидас" дресу дизајнираном за Французе и да ли су нам Французи и "адидас" украли фору са пертлом 1996. године? Разговарали смо са легендом наше "Куће фудбала".

Фудбал 31.05.2015 | 00:00
Прича о дресу који су украли Французи...

Фудбалска репрезентација Југославије, сурово враћена из Шведске, 1. јуна 1992. године, авионом којим су летели неки од најбољих фудбалера Европе у том тренутку, чекала је да истрчи на терен све до 23. децембра 1994. године.

Тада је, мада увелико без играча из Босне и Херцеговине и Македоније, репрезентација СР Југославије у Јужној Америци играла против свежег шампиона света, Бразила, у Порто Алегреу, а потом и против Аргентине, у Буенос Аиресу.

Иако смо поражени 2:0 и 1:0, играли смо лепо и изгледали лепо, прво у стандардној комбинацији: плава мајица, бели шортс и црвене штуцне, а потом и у белој варијанти са такође црвеним штуцнама. Било је задовољство поново видети "плаве" у акцији и нико није обраћао пажњу на то у каквој опреми играмо и да ли је она стара, превазиђена, или нова, модерна.

Није била ни нова, ни модерна, али ФСЈ у том тренутку није био у позицији да бира и поставља услове, иако је могао...

Јер, што пред распад непоновљиво талентоване фудбалске СФРЈ, што у време када се такође снажна фудбалска СРЈ враћала на велику сцену, сарадња нашег Савеза са "адидасом" била је на високом нивоу, уз обострано поштовање, мада треба рећи да "плави" нису имали третман "мега" репрезентације за коју су се шиле посебне гарнитуре, тематски дресови, итд.

Углавном смо добијали стандардне гарнитуре, бојама наше тробојке, али ће се то променити касније.

Међутим, на Мундијалу 1990. године репрезентација коју је предводио Ивица Осим стигла је до четвртфинала у изузетно лепим, за то време веома модерно дизајнираним дресовима, плавим и белим, какве нико није имао од екипа које су учествовале на СП у Италији.

Дуго је кружила прича да је ФСЈ заправо добио од "адидаса" колекцију спремну за француске "петлове", које смо, заједно са Шкотима, избацили у квалификацијама и оставили их крај телевизора да гледају Пиксија, Матеуса, Марадону, Скилаћија, Милу...

Да ли је то тачно?

"Не да ја знам", каже у разговору за МОНДО дугогодишњи, тачније вишедеценијски економ нашег савеза, Станко Николић "Лала".

Легенда наше "Куће фудбала" испричао је како је било и оно што зна...

Делегација Фудбалског савеза Југославије, с њим на челу, отпутовала је у Немачку у седише "адидаса" да изабере дрес.

"Не могу да кажем да ли су то били дресови за Французе. Позвали су нас и пред нас изнели три гарнитуре дресова, ми смо изабрали две, плаву са црвеним и белим шарама на боковима и белу са плавим и црвеним шарама на боковима. И данас мислим да су то били јако лепи дресови", рекао је "Лала" у разговору за наш портал.

Али, испоставиће се да ћемо само ми играти у таквим дресовима на Мундијалу?

"Лала" се сложио, али није могао ни да нам потврди, ни да нам демантује да ли нам је "адидас" представио гарнитуру спремну за неког другог или се једноставно догодило да смо само ми изабрали тај дезен.

"Можда су га направили за неког другог, ја то не могу да знам, али знам да смо га само ми имали. Немци су имали свој тематски дрес, као и увек, који им је сашио 'адидас', Аргентинци као званични шампиони су такође имали посебну колекцију прилагођену себи, имали смо и ми, али не могу да кажем шта је томе био разлог", рекао нам је.

"Углавном, нисмо учествовали у дизајнирању тог дреса", појаснио је.

И ту, тражећи на правом месту одговор на питање да ли нам је онај лепи дрес заправо додељен као награда за то што смо момке које је са клупе предводио Мишел Платини – Базила Болија, Алана Роша, Мануела Амороса, Жана Тигану, Жан-Пјера Папена и остале, послали у публику – добили смо сасвим неочекивани одговор!

"Лала" нам је испричао да су Југославија, Француска и "адидас" били директно повезани у причи око "мажњавања идеје", али неколико година касније...

Након што су нас ФИФА и УЕФА искључили из међународног фудбала због Резолуције "575" Савета безбедности Уједињених нација, не само да смо враћени са Европског првенства 1992. у Шведској и пропустили Светско првенство 1994. у САД, већ смо закаснили и на почетак квалификација за ЕУРО 1996. у Енглеској (да, биле су то најбоље фудбалске године носилаца игре нашег тима). Испоставиће се да ћемо следећу такмичарску утакмицу играти тек 1996. године у квалификацијама за Мундијал у Француској две године касније...

И не само то, већ нам је током санкција и "адидас" држао под суспензијом уговор о техничкој сарадњи, па је у економату ФС Југославије остала прашњава гарнитура из 1992. године, у којој никад нисмо постали прваци Европе, а требало је.

Уследио је Дејтон, пад санкција и тренутак када ће "европски Бразилци" коначно на терен у поменутим утакмицама у Јужној Америци, у којима смо играли у ономе што нам је дато и што смо нашли у економату. Потом, грб са шест буктиња прешивен је грбом ФСЈ, а наш тим тумарао је по разним меридијанима играјући са недораслим Хонг Конгом, Јужном Корејом, Ел Салвадором, Мексиком, у Београду смо победили Уругвај, Румунију и стандардно изгубили Русе.

Све смо радили да "убијемо" време до прве званичне утакмице после скоро пет година од завршетка квалификација за ЕУРО 1992, а на Теразијама нису желели то прође тек тако. Тражен је посебан третман у "адидасу".

"Све те утакмице и даље смо играли са старим грбом, са шест буктиња", присећа се "Лала" и онда отвара ново поглавље.

"Тада је дошао ред да се обнови уговор са 'адидасом' за квалификације за Француску и, када смо отпутовали на преговоре почетком 1996. године, понели смо са собом идеју коју је урадио наш дизајнер. За разлику од свих 'адидасових' дресова у том периоду, који углавном нису имали класичну крагну, наша скица разликовала се од осталих по томе што је имала белу крагну на плавом дресу, а ту је била и пертла", прича "Лала" и додаје:

"У то време нисте могли да видите пертлу нигде, можете проверити и погледати дресове осталих репрезентација из тог периода".

Шта се потом догодило?

"Догодило се, отприлике, то да су нам мазнули идеју...", каже наш саговорник са осмехом.

И заиста... Чекајући јесен и пут на Фарска Острва, која ћемо победити резултатом 1:8, наши фудбалери крај телевизора провели су и треће велико такмичење у низу – Европско првенство у Енглеској, у јуну 1996. године. Био је то "повратак фудбала кући" и сви су се посебно налицкали за ту прилику, поново су велике репрезентације имале специјалне гарнитуре, а Французи...

"Французи су истрчали у плавим дресовима са белом крагном и пертлом испод крагне, у гарнитури која је неодољиво подсећала на оно што смо ми те године оставили у 'адидасу' и чекали да нам сашију", каже "Лала".

"Сећам се када смо причали о том дресу, желели смо да изгледа мало 'ретро', као поједини дресови од пре Другог светског рата, али нисмо доживели да га први носимо. Добили смо га, сећам се као јуче, за пут на Фарска Острва. Дали смо им осам комада, чини ми се, али се ја те утакмице сећам пре свега по томе што се повредио Дејо Савићевић".

Који је вама дрес наше репрезентације данас најдражи?

"Па, тај, јер је био први са грбом ФСЈ, уместо оног са шест буктиња. Мислим да га нека енглеска фирма и даље производи и да може да се наручи реплика", каже Станко Николић "Лала" на крају приче за МОНДО.

Један мит, да ли смо Мундијал 1990. играли у "француским дресовима", нисмо разоткрили и одговоре вероватно знају ветерани дизајнери "адидаса", али други јесмо – идеја да 1996. први заиграмо у "ретро" дресу с крагном и пертлама "мазнута" нам је како би "петлови" имали у чему да се шепуре у Енглеској, где су их у полуфиналу, после пенала, зауставили Чеси.

Коментари / 0

Оставите коментар