Priča o dresu koji su ukrali Francuzi...

Da li smo na Mundijalu u Italiji igrali u "adidas" dresu dizajniranom za Francuze i da li su nam Francuzi i "adidas" ukrali foru sa pertlom 1996. godine? Razgovarali smo sa legendom naše "Kuće fudbala".

Fudbal 31.05.2015 | 00:00
Priča o dresu koji su ukrali Francuzi...

Fudbalska reprezentacija Jugoslavije, surovo vraćena iz Švedske, 1. juna 1992. godine, avionom kojim su leteli neki od najboljih fudbalera Evrope u tom trenutku, čekala je da istrči na teren sve do 23. decembra 1994. godine.

Tada je, mada uveliko bez igrača iz Bosne i Hercegovine i Makedonije, reprezentacija SR Jugoslavije u Južnoj Americi igrala protiv svežeg šampiona sveta, Brazila, u Porto Alegreu, a potom i protiv Argentine, u Buenos Airesu.

Iako smo poraženi 2:0 i 1:0, igrali smo lepo i izgledali lepo, prvo u standardnoj kombinaciji: plava majica, beli šorts i crvene štucne, a potom i u beloj varijanti sa takođe crvenim štucnama. Bilo je zadovoljstvo ponovo videti "plave" u akciji i niko nije obraćao pažnju na to u kakvoj opremi igramo i da li je ona stara, prevaziđena, ili nova, moderna.

Nije bila ni nova, ni moderna, ali FSJ u tom trenutku nije bio u poziciji da bira i postavlja uslove, iako je mogao...

Jer, što pred raspad neponovljivo talentovane fudbalske SFRJ, što u vreme kada se takođe snažna fudbalska SRJ vraćala na veliku scenu, saradnja našeg Saveza sa "adidasom" bila je na visokom nivou, uz obostrano poštovanje, mada treba reći da "plavi" nisu imali tretman "mega" reprezentacije za koju su se šile posebne garniture, tematski dresovi, itd.

Uglavnom smo dobijali standardne garniture, bojama naše trobojke, ali će se to promeniti kasnije.

Međutim, na Mundijalu 1990. godine reprezentacija koju je predvodio Ivica Osim stigla je do četvrtfinala u izuzetno lepim, za to vreme veoma moderno dizajniranim dresovima, plavim i belim, kakve niko nije imao od ekipa koje su učestvovale na SP u Italiji.

Dugo je kružila priča da je FSJ zapravo dobio od "adidasa" kolekciju spremnu za francuske "petlove", koje smo, zajedno sa Škotima, izbacili u kvalifikacijama i ostavili ih kraj televizora da gledaju Piksija, Mateusa, Maradonu, Skilaćija, Milu...

Da li je to tačno?

"Ne da ja znam", kaže u razgovoru za MONDO dugogodišnji, tačnije višedecenijski ekonom našeg saveza, Stanko Nikolić "Lala".

Legenda naše "Kuće fudbala" ispričao je kako je bilo i ono što zna...

Delegacija Fudbalskog saveza Jugoslavije, s njim na čelu, otputovala je u Nemačku u sediše "adidasa" da izabere dres.

"Ne mogu da kažem da li su to bili dresovi za Francuze. Pozvali su nas i pred nas izneli tri garniture dresova, mi smo izabrali dve, plavu sa crvenim i belim šarama na bokovima i belu sa plavim i crvenim šarama na bokovima. I danas mislim da su to bili jako lepi dresovi", rekao je "Lala" u razgovoru za naš portal.

Ali, ispostaviće se da ćemo samo mi igrati u takvim dresovima na Mundijalu?

"Lala" se složio, ali nije mogao ni da nam potvrdi, ni da nam demantuje da li nam je "adidas" predstavio garnituru spremnu za nekog drugog ili se jednostavno dogodilo da smo samo mi izabrali taj dezen.

"Možda su ga napravili za nekog drugog, ja to ne mogu da znam, ali znam da smo ga samo mi imali. Nemci su imali svoj tematski dres, kao i uvek, koji im je sašio 'adidas', Argentinci kao zvanični šampioni su takođe imali posebnu kolekciju prilagođenu sebi, imali smo i mi, ali ne mogu da kažem šta je tome bio razlog", rekao nam je.

"Uglavnom, nismo učestvovali u dizajniranju tog dresa", pojasnio je.

I tu, tražeći na pravom mestu odgovor na pitanje da li nam je onaj lepi dres zapravo dodeljen kao nagrada za to što smo momke koje je sa klupe predvodio Mišel Platini – Bazila Bolija, Alana Roša, Manuela Amorosa, Žana Tiganu, Žan-Pjera Papena i ostale, poslali u publiku – dobili smo sasvim neočekivani odgovor!

"Lala" nam je ispričao da su Jugoslavija, Francuska i "adidas" bili direktno povezani u priči oko "mažnjavanja ideje", ali nekoliko godina kasnije...

Nakon što su nas FIFA i UEFA isključili iz međunarodnog fudbala zbog Rezolucije "575" Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, ne samo da smo vraćeni sa Evropskog prvenstva 1992. u Švedskoj i propustili Svetsko prvenstvo 1994. u SAD, već smo zakasnili i na početak kvalifikacija za EURO 1996. u Engleskoj (da, bile su to najbolje fudbalske godine nosilaca igre našeg tima). Ispostaviće se da ćemo sledeću takmičarsku utakmicu igrati tek 1996. godine u kvalifikacijama za Mundijal u Francuskoj dve godine kasnije...

I ne samo to, već nam je tokom sankcija i "adidas" držao pod suspenzijom ugovor o tehničkoj saradnji, pa je u ekonomatu FS Jugoslavije ostala prašnjava garnitura iz 1992. godine, u kojoj nikad nismo postali prvaci Evrope, a trebalo je.

Usledio je Dejton, pad sankcija i trenutak kada će "evropski Brazilci" konačno na teren u pomenutim utakmicama u Južnoj Americi, u kojima smo igrali u onome što nam je dato i što smo našli u ekonomatu. Potom, grb sa šest buktinja prešiven je grbom FSJ, a naš tim tumarao je po raznim meridijanima igrajući sa nedoraslim Hong Kongom, Južnom Korejom, El Salvadorom, Meksikom, u Beogradu smo pobedili Urugvaj, Rumuniju i standardno izgubili Ruse.

Sve smo radili da "ubijemo" vreme do prve zvanične utakmice posle skoro pet godina od završetka kvalifikacija za EURO 1992, a na Terazijama nisu želeli to prođe tek tako. Tražen je poseban tretman u "adidasu".

"Sve te utakmice i dalje smo igrali sa starim grbom, sa šest buktinja", priseća se "Lala" i onda otvara novo poglavlje.

"Tada je došao red da se obnovi ugovor sa 'adidasom' za kvalifikacije za Francusku i, kada smo otputovali na pregovore početkom 1996. godine, poneli smo sa sobom ideju koju je uradio naš dizajner. Za razliku od svih 'adidasovih' dresova u tom periodu, koji uglavnom nisu imali klasičnu kragnu, naša skica razlikovala se od ostalih po tome što je imala belu kragnu na plavom dresu, a tu je bila i pertla", priča "Lala" i dodaje:

"U to vreme niste mogli da vidite pertlu nigde, možete proveriti i pogledati dresove ostalih reprezentacija iz tog perioda".

Šta se potom dogodilo?

"Dogodilo se, otprilike, to da su nam maznuli ideju...", kaže naš sagovornik sa osmehom.

I zaista... Čekajući jesen i put na Farska Ostrva, koja ćemo pobediti rezultatom 1:8, naši fudbaleri kraj televizora proveli su i treće veliko takmičenje u nizu – Evropsko prvenstvo u Engleskoj, u junu 1996. godine. Bio je to "povratak fudbala kući" i svi su se posebno nalickali za tu priliku, ponovo su velike reprezentacije imale specijalne garniture, a Francuzi...

"Francuzi su istrčali u plavim dresovima sa belom kragnom i pertlom ispod kragne, u garnituri koja je neodoljivo podsećala na ono što smo mi te godine ostavili u 'adidasu' i čekali da nam sašiju", kaže "Lala".

"Sećam se kada smo pričali o tom dresu, želeli smo da izgleda malo 'retro', kao pojedini dresovi od pre Drugog svetskog rata, ali nismo doživeli da ga prvi nosimo. Dobili smo ga, sećam se kao juče, za put na Farska Ostrva. Dali smo im osam komada, čini mi se, ali se ja te utakmice sećam pre svega po tome što se povredio Dejo Savićević".

Koji je vama dres naše reprezentacije danas najdraži?

"Pa, taj, jer je bio prvi sa grbom FSJ, umesto onog sa šest buktinja. Mislim da ga neka engleska firma i dalje proizvodi i da može da se naruči replika", kaže Stanko Nikolić "Lala" na kraju priče za MONDO.

Jedan mit, da li smo Mundijal 1990. igrali u "francuskim dresovima", nismo razotkrili i odgovore verovatno znaju veterani dizajneri "adidasa", ali drugi jesmo – ideja da 1996. prvi zaigramo u "retro" dresu s kragnom i pertlama "maznuta" nam je kako bi "petlovi" imali u čemu da se šepure u Engleskoj, gde su ih u polufinalu, posle penala, zaustavili Česi.

Komentari / 0

Ostavite komentar