У Српској се нико не хвата мотике

Око 41 одсто пољопривредног земљишта у Српској је необрађено. За разлику од предратних 75%, данас свега 40% домаћих потреба за храном и пићем задовољавамо из домаћих извора.

Република Српска 29.05.2015 | 17:52
У Српској се нико не хвата мотике

Иако се број запослених у јавном сектору Српске повећава, укупан број запослених се смањује. Тешко стање и у самом јавном сектору показује да сан многих да управо у њему нађу удомљење, неће бити трајно рјешење.

Реалан сектор је оно од чега живи једна земља, и који издржава администрацију. Са друге стране, у развијенијим земљама израженије је предузетништво, гдје за разлику од нас, већина људи покушава покренути властити посао, не ослањајући се на запослење у јавном сектору.

Предузетништво

Предузетничког духа нам недостаје, а није ни системски подстицан. У то се увјерио дугогодишњи власник пекаре са Пала Драган Говедарица, који је прије пар година уочио да има простора за развој производње ражи. Говедарица прича да ражено брашно увози око 90% пекара, и то из Аустрије, по цијени која је дупло скупља у односу на брашно које се може производити код нас.

Извор: Магазин Истина

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Тамо Далеко Бреее

29.05.2015 16:00

Колико вреди дрзава и ко је бре води,толико и земља у њој. Кад Велики Баја и његова свита муља, дрзи воцњаке, увози месо и сваста несто, сто би народ дрзао мотику...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гастарбеитер

29.05.2015 17:28

Криза криза , све скупо за све крив Додик нико да казе да је народ лењ да се науцило на помоћ са стране код нас је боље марка без рада него десет радом. Је ли вам крив Додик сто сте запустили имања и за све морате на пијацу НИЈЕ. Је ли вам крив Додик сто сви хрлите у град и нећете пољопривреду радит и викендом на село да се узме од родитеља оно сто они произведу на имању НИЈЕ. Зашто је сада на пијацама све тако скупо ? Зато сто сви иду на пијацу само да купују а не као некад да и продају оно сто су произвели понуда и потразња су закон трзиста. Али битно је да је неко за све крив а ми низасто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

марко самардзиц

29.05.2015 17:29

Једино за своје потребе мозе се радити,а за прави посао ако ниси у политици или неком клану нема од правог посла ниста!Говедарици је боље да сути!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логика...

29.05.2015 17:58

Мотика је деградирана.. Она данас слузи за ДРУГЕ намјене.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Руралац

29.05.2015 19:15

Нека власт да селу 50% попуста на струју, телеком трошкове, комуналије и порезе, па ћеш да видиш стампедо из града у село и љепоте живљења! А онај ко пати од личне титуле да је "урбани", нека преврће по контејнерима, али ноћу, кад се слабије види, тако да дању задржи лажно "достојанство урбаног стила живота". Поздрав урбанима од једног руралца!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фармер

29.05.2015 20:36

Молим Вас локације 41% необрадјеног пљопривредног земљста?!?! Ја не могу изнајмити/добити концесеију за додатни 1ха пољопривредног земљиста!!!

ОДГОВОРИТЕ