U Srpskoj se niko ne hvata motike

Oko 41 odsto poljoprivrednog zemljišta u Srpskoj je neobrađeno. Za razliku od predratnih 75%, danas svega 40% domaćih potreba za hranom i pićem zadovoljavamo iz domaćih izvora.

Republika Srpska 29.05.2015 | 17:52
U Srpskoj se niko ne hvata motike

Iako se broj zaposlenih u javnom sektoru Srpske povećava, ukupan broj zaposlenih se smanjuje. Teško stanje i u samom javnom sektoru pokazuje da san mnogih da upravo u njemu nađu udomljenje, neće biti trajno rješenje.

Realan sektor je ono od čega živi jedna zemlja, i koji izdržava administraciju. Sa druge strane, u razvijenijim zemljama izraženije je preduzetništvo, gdje za razliku od nas, većina ljudi pokušava pokrenuti vlastiti posao, ne oslanjajući se na zaposlenje u javnom sektoru.

Preduzetništvo

Preduzetničkog duha nam nedostaje, a nije ni sistemski podstican. U to se uvjerio dugogodišnji vlasnik pekare sa Pala Dragan Govedarica, koji je prije par godina uočio da ima prostora za razvoj proizvodnje raži. Govedarica priča da raženo brašno uvozi oko 90% pekara, i to iz Austrije, po cijeni koja je duplo skuplja u odnosu na brašno koje se može proizvoditi kod nas.

Izvor: Magazin Istina

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Tamo Daleko Breee

29.05.2015 16:00

Koliko vredi drzava i ko je bre vodi,toliko i zemlja u njoj. Kad Veliki Baja i njegova svita mulja, drzi vocnjake, uvozi meso i svasta nesto, sto bi narod drzao motiku...

ODGOVORITE
Name

Gastarbeiter

29.05.2015 17:28

Kriza kriza , sve skupo za sve kriv Dodik niko da kaze da je narod lenj da se naucilo na pomoć sa strane kod nas je bolje marka bez rada nego deset radom. Je li vam kriv Dodik sto ste zapustili imanja i za sve morate na pijacu NIJE. Je li vam kriv Dodik sto svi hrlite u grad i nećete poljoprivredu radit i vikendom na selo da se uzme od roditelja ono sto oni proizvedu na imanju NIJE. Zašto je sada na pijacama sve tako skupo ? Zato sto svi idu na pijacu samo da kupuju a ne kao nekad da i prodaju ono sto su proizveli ponuda i potraznja su zakon trzista. Ali bitno je da je neko za sve kriv a mi nizasto.

ODGOVORITE
Name

marko samardzic

29.05.2015 17:29

Jedino za svoje potrebe moze se raditi,a za pravi posao ako nisi u politici ili nekom klanu nema od pravog posla nista!Govedarici je bolje da suti!!!

ODGOVORITE
Name

Logika...

29.05.2015 17:58

Motika je degradirana.. Ona danas sluzi za DRUGE namjene.

ODGOVORITE
Name

Руралац

29.05.2015 19:15

Нека власт да селу 50% попуста на струју, телеком трошкове, комуналије и порезе, па ћеш да видиш стампедо из града у село и љепоте живљења! А онај ко пати од личне титуле да је "урбани", нека преврће по контејнерима, али ноћу, кад се слабије види, тако да дању задржи лажно "достојанство урбаног стила живота". Поздрав урбанима од једног руралца!

ODGOVORITE
Name

Farmer

29.05.2015 20:36

Molim Vas lokacije 41% neobradjenog pljoprivrednog zemljsta?!?! Ja ne mogu iznajmiti/dobiti konceseiju za dodatni 1ha poljoprivrednog zemljista!!!

ODGOVORITE