Запослили бескућнике и продужили породиљско на шест година

Мађарска влада увела је низ несвакидашњих економских мера како би подстакла раст домаће привреде и смањила незапосленост.

Регион 29.05.2015 | 16:19
Запослили бескућнике и продужили породиљско на шест година

Да би подстакли раст наталитета, Мађари су омогућили трудницама да могу након порођаја чак шест година да одсуствују са посла.

Накнаде се остварају у три фазе, првих шест месеци од порођаја добијају 70 одсто дотадашње плате, између шест месеци и две године старости детета накнада пада на половину, док је у последњем периоду који траје четири године она негде око симболичних 100 евра.

Грађни Мађарске уз плату сада добијају и купоне које могу да употребе у домаћим угоститељским објектима и хотелима, објавио је ХРТ.

Ова мера омогућава домаћим угоститељима знатно већи профит и подстиче становништво да посети пре ове објекте него ли радње страних компанија.

Такозвани Ержибет купони и Сечињи картице су допринели повећању домаћег туризма за 11 одсто.

Европска комисија је примила оптужбе страних компанија јер они сматрају да им овај систем неправдено одузима профит и циљ му је истискивање конкуренције.

Уведен је још један новитет а то је програм запошљавања бескућника који сада раде као део градске чистоће и за то добијају минималне плате од 77.500 форинти (око 30.000 динара).

Уместо да незапосленима даје социјалну помоћ, влада Виктора Орбана се одлучила за програм који би осигурао посао за овај део популације. Тренутна незапосленост у Мађарској је 7 процената.

Извор: ХРТ

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

голи оток

29.05.2015 17:45

е то је права дрзава,а није као ови наси кокосари,прије неколико година мадјари су били биједници,а данас су господа за нас,до цега су нас ови наси криминалци довели

ОДГОВОРИТЕ