Видео сјећања - Педро Паулета!

Последња права деветка Португала никада није заиграо у Примеири, а славу је стекао у Шпанији и Француској, где је пилотирање после постигнутог гола био његов заштитни знак.

Фудбал 30.05.2015 | 23:40
Видео сјећања - Педро Паулета!

Није се знало тачно шта је његово најјаче оружје. Да ли је то лукавост да избегне офсајд замку, невиђена прецизност из немогућих позиција, страховит волеј или атрактиван лоб ударац. Једино што је било познато је да је после тога следила чувена прослава гола - пилотирање. Заштитни знак Педра Мигела Кареира Ресендеса или сасвим једноставније Паулете. Последња права деветка Португала, која током 18-годишње каријере никада није одиграла ниједан професионални меч у својој земљи, већ је славу стекла у Шпанији и Француској играјући за Саламанку и Депортиво Ла Коруњу, односно Бордо, а пре свега за Пари Сен Жермен.
“Звучи невероватно да никада нисам заиграо у Примеири. Истина је да је увек постојала идеја да појачам један од три велика португалска клуба (Порто, Бенфика, Спортинг, прим. аут), али каријера је ишла узлазном путањом у Шпанији и Француској, тако да са 30 и кусур година то заиста више није имало смисла”, признао је Паулета.

Рођен је 28. априла 1973. године у месту Понта Делгада, које се налази на највећем и најпопуларнијем острву Сао Мигел вулканског порекла које припада Азоресу (регија која покрива седам острва). Почео је да трчи за бубамаром у локалном клубу Санта Клара, где су га снимили скаута Порта, али се није дуго задржао у другом по величини граду Португала због носталгије за кућом. Вратио се у Понта Делгада и скупљао искуство играјући за нижеразредне Санта Клару, Операрио, Ангренсе и Микаленсе, где је и показао да ће бити страх и трепет за противничке голове. Реаговао је Есторил. Паулета је за тадашњег друголигаша у првој сезони одиграо 29 утакмица и постигао 18 голова, па је одмах уследио позив Саламанке (71 утакмица, 34 голова), а онда и Депортива Ла Коруње (58 утакмица, 18 голова), коме је донео прву титулу у Примери 2000. године. Време је било за нови изазов. Тражио га је Њукасл, Астон Вила и Сандерленд, међутим, Паулета је изабрао Бордо због финансијских и породичних разлога. Међу Жирондинцима је експлодирао. Током три године на 98 утакмица постигао је 65 голова, оборио је клупски рекорд и био први стрелац Лиге 1, услед чега се нашао на листи од 50 кандидата за Златну лопту. Желео га је Манчестер Сити и Кевин Киген, али је Паулета изабрао ПСЖ. Потписао је на три године за 12.000.000 евра. Код навијача је добио статус идола носећи дрес Свеца пет година, где је одиграо укупно 211 утакмица, постигао рекордних 109 голова, а како стоје ствари срушиће га Златан Ибрахимовић.

На опроштају од активног играња фудбала у 35 години, уједно и од ПСЖ 17. маја 2008, навијачи на Парку принчева дуго су скандирали његово име, као да су предосетили да ће годинама чекати на неког таквог нападача.
“Носталгија за фудбалом никада ме није напустила. Фудбал је био више од професије. За мене је увек био страст”, рекао је Паулета.

Две године касније Паулета је скинуо копачке са клина и поново се нашао на терену. Обукао је дрес Сао Рокеа.
“Одлучио сам да помогнем локални клуб за који је играо мој отац, а у којем је тада играо мој син. Одиграо сам три или четири утакмице и узели смо титулу. Могао сам да играм још, али ме тело више није слушало. Упркос томе постигао сам седам голова на две утакмице. Узели смо Куп острва Сао Мигел, одиграо сам 10, 15 минута и онда се повредио. Носим, ипак, само лепе успомене”.

 

Паулета је оставио велики печат у репрезентацији Португала. Играо је на два светска првенства и два европска првенства. Мало је недостајало да у својој земљи 2004. године подигне пехар као шампион Европе, али се тада испречила гранитна Грчка на челу са Отом Рехагелом.
“Могу да будем поносан на оно што сам постигао са репрезентацијом. Хет-трик на Мундијалу против Пољске је нешто незаборавно. На ЕП које смо ми организовали, а које је било највеће достигнуће у мојој и каријери саиграча, доживео сам и најтужнији тренутак. Догурати до финала и изгубити пред нашим навијачима било је веома болно. То је била јединствена прилика. Упркос туги због пропуштене прилике то је била и велика сатисфакција за нас пошто Португал никада није успео да направи сличан успех”, подвукао је Паулета.

На 88 утакмица постигао је 47 голова и постао први стрелац националне селекције свих времена пошто је престигао чувеног Еузебиа (41 гол), све док га није скинуо Кристијано Роналдо који је до сада 52 пута затресао противничку мрежу.

Паулета има две ћерке и сина. Многи су помислили да ће Андре Паулета кренути стопама оца.
“Видећемо каква ће бити његова будућност. Нека ради но што жели, нећу да га притискам”, рекао је Паулета.

Са навршених 19 година Андре није показао да ивер не пада далеко од кладе, тако да чувено пилотирање после постигнутог гола неће добити наставак у породици Паулета.

Коментари / 0

Оставите коментар