Video sjećanja - Pedro Pauleta!

Poslednja prava devetka Portugala nikada nije zaigrao u Primeiri, a slavu je stekao u Španiji i Francuskoj, gde je pilotiranje posle postignutog gola bio njegov zaštitni znak.

Fudbal 30.05.2015 | 23:40
Video sjećanja - Pedro Pauleta!

Nije se znalo tačno šta je njegovo najjače oružje. Da li je to lukavost da izbegne ofsajd zamku, neviđena preciznost iz nemogućih pozicija, strahovit volej ili atraktivan lob udarac. Jedino što je bilo poznato je da je posle toga sledila čuvena proslava gola - pilotiranje. Zaštitni znak Pedra Migela Kareira Resendesa ili sasvim jednostavnije Paulete. Poslednja prava devetka Portugala, koja tokom 18-godišnje karijere nikada nije odigrala nijedan profesionalni meč u svojoj zemlji, već je slavu stekla u Španiji i Francuskoj igrajući za Salamanku i Deportivo La Korunju, odnosno Bordo, a pre svega za Pari Sen Žermen.
“Zvuči neverovatno da nikada nisam zaigrao u Primeiri. Istina je da je uvek postojala ideja da pojačam jedan od tri velika portugalska kluba (Porto, Benfika, Sporting, prim. aut), ali karijera je išla uzlaznom putanjom u Španiji i Francuskoj, tako da sa 30 i kusur godina to zaista više nije imalo smisla”, priznao je Pauleta.

Rođen je 28. aprila 1973. godine u mestu Ponta Delgada, koje se nalazi na najvećem i najpopularnijem ostrvu Sao Migel vulkanskog porekla koje pripada Azoresu (regija koja pokriva sedam ostrva). Počeo je da trči za bubamarom u lokalnom klubu Santa Klara, gde su ga snimili skauta Porta, ali se nije dugo zadržao u drugom po veličini gradu Portugala zbog nostalgije za kućom. Vratio se u Ponta Delgada i skupljao iskustvo igrajući za nižerazredne Santa Klaru, Operario, Angrense i Mikalense, gde je i pokazao da će biti strah i trepet za protivničke golove. Reagovao je Estoril. Pauleta je za tadašnjeg drugoligaša u prvoj sezoni odigrao 29 utakmica i postigao 18 golova, pa je odmah usledio poziv Salamanke (71 utakmica, 34 golova), a onda i Deportiva La Korunje (58 utakmica, 18 golova), kome je doneo prvu titulu u Primeri 2000. godine. Vreme je bilo za novi izazov. Tražio ga je Njukasl, Aston Vila i Sanderlend, međutim, Pauleta je izabrao Bordo zbog finansijskih i porodičnih razloga. Među Žirondincima je eksplodirao. Tokom tri godine na 98 utakmica postigao je 65 golova, oborio je klupski rekord i bio prvi strelac Lige 1, usled čega se našao na listi od 50 kandidata za Zlatnu loptu. Želeo ga je Mančester Siti i Kevin Kigen, ali je Pauleta izabrao PSŽ. Potpisao je na tri godine za 12.000.000 evra. Kod navijača je dobio status idola noseći dres Sveca pet godina, gde je odigrao ukupno 211 utakmica, postigao rekordnih 109 golova, a kako stoje stvari srušiće ga Zlatan Ibrahimović.

Na oproštaju od aktivnog igranja fudbala u 35 godini, ujedno i od PSŽ 17. maja 2008, navijači na Parku prinčeva dugo su skandirali njegovo ime, kao da su predosetili da će godinama čekati na nekog takvog napadača.
“Nostalgija za fudbalom nikada me nije napustila. Fudbal je bio više od profesije. Za mene je uvek bio strast”, rekao je Pauleta.

Dve godine kasnije Pauleta je skinuo kopačke sa klina i ponovo se našao na terenu. Obukao je dres Sao Rokea.
“Odlučio sam da pomognem lokalni klub za koji je igrao moj otac, a u kojem je tada igrao moj sin. Odigrao sam tri ili četiri utakmice i uzeli smo titulu. Mogao sam da igram još, ali me telo više nije slušalo. Uprkos tome postigao sam sedam golova na dve utakmice. Uzeli smo Kup ostrva Sao Migel, odigrao sam 10, 15 minuta i onda se povredio. Nosim, ipak, samo lepe uspomene”.

 

Pauleta je ostavio veliki pečat u reprezentaciji Portugala. Igrao je na dva svetska prvenstva i dva evropska prvenstva. Malo je nedostajalo da u svojoj zemlji 2004. godine podigne pehar kao šampion Evrope, ali se tada isprečila granitna Grčka na čelu sa Otom Rehagelom.
“Mogu da budem ponosan na ono što sam postigao sa reprezentacijom. Het-trik na Mundijalu protiv Poljske je nešto nezaboravno. Na EP koje smo mi organizovali, a koje je bilo najveće dostignuće u mojoj i karijeri saigrača, doživeo sam i najtužniji trenutak. Dogurati do finala i izgubiti pred našim navijačima bilo je veoma bolno. To je bila jedinstvena prilika. Uprkos tugi zbog propuštene prilike to je bila i velika satisfakcija za nas pošto Portugal nikada nije uspeo da napravi sličan uspeh”, podvukao je Pauleta.

Na 88 utakmica postigao je 47 golova i postao prvi strelac nacionalne selekcije svih vremena pošto je prestigao čuvenog Euzebia (41 gol), sve dok ga nije skinuo Kristijano Ronaldo koji je do sada 52 puta zatresao protivničku mrežu.

Pauleta ima dve ćerke i sina. Mnogi su pomislili da će Andre Pauleta krenuti stopama oca.
“Videćemo kakva će biti njegova budućnost. Neka radi no što želi, neću da ga pritiskam”, rekao je Pauleta.

Sa navršenih 19 godina Andre nije pokazao da iver ne pada daleko od klade, tako da čuveno pilotiranje posle postignutog gola neće dobiti nastavak u porodici Pauleta.

Komentari / 0

Ostavite komentar