Међу џихадистима и шест Црногораца

На ратишту у Сирији налази се шест црногорских држављана муслиманске вероисповести, који су регрутовани у Сарајеву, пише подгорички "Дан".

Регион 29.05.2015 | 10:04
Међу џихадистима и шест Црногораца

На списку страних плаћеника у тој земљи су лица чији су иницијали О.Р из Плава, А.М. и Д.С. из Бара, Е.К. из Бијелог Поља и С.Ф. и А.Ф. из Рожаја.

Осим тога, границу са Сиријом у два наврата је безуспешно покушао да пређе и Х.К. из Бара.

Како се наводи, полиције не располаже подацима где се он сада налази и да ли је у међувремену успео да се пребаци у Сирију.

Полиција сумња да иза свега стоји лице чији су иницијали С.Р из Улциња, који је повезан са вехабијским покретом у земљама окружења, првенствено у БиХ, где је једно време живео.

"Располажемо подацима да се шесторица црногорских држављана боре у Сирији. Двојица су раније настрадала, а за једног не знамо да ли је успео да се пребаци у ту државу јер је два пута враћен са границе. Тај број није коначан јер, према нашим сазнањима, тамо најмање 13 држављана Црне Горе", речено је подгоричком листу "Дан" у полицији.

Сумња се да је центар за регрутацију страних плаћеника у Сарајеву, где постоји Исламски центар за вехабијску браћу.

Власник тог објекта донедавно је био црногорски држављанин чији су иницијали С.Р. из Улциња, а потом га је продао вођи вехабија у БиХ.

"Међу локацијама на којима се окупљају црногорски држављани који одлазе да ратују у Сирији налази се и кућа Бајра Икановића у Хаџићима. Он се налази у Сирији и командант је једне тамошње јединице", кажу у полицији.

Лист наводи да је у вехабијском покрету тренутно актуелна подела на оне који се залажу за Исламску државу, које предводио имам Хусеин Билал Боснић, а чијој струји припада и врло радикална и екстремистичка група Бајра Икановића.

Другу струју предводе Нусрет Имамовић и хафиз из Мостара Џевад Голош, који је два пута био у Сирији и борио се у јединици Ахрау Шам. Они су у покрету који је близак Ал Каиди.

Међу ратницима у Сирији налази се и бивши православац Марко Николић, који је примио ислам.

Сви они који се боре у Сирији у највећем делу су финансирани из Луксембурга.

"Главни финансијер је Мирсад Ајдерпашић, затим Фатос и Фуат Хаџију, сва тројица из Луксембурга. Такође, међу донаторима су и нека лица из Приштине и Аустрије", навео је саговорник "Дана".

На ратиштима у Сирији у последње две године страдали су црногорски држављани Мирза Хаклај и Адис Салиховић. Рожајац Адис Салиховић борио се у Сирији под именом Ебу Мердија, а погинуо је 15. маја 2013. године.

У истој акцији убијен је и Елдар Кундаковић из Новог Пазара, који је ратовао под псеудонимом Ебу Бера. Њих двојица су погинули приликом напада на затвор из којег су хтели да избаве своје истомишљенике.

Недавно је саопштено да је на ратишту у Сирији страдао и Мирза Хаклај из Подгорице.

Он је доспио у жижу јавности у јулу 2009. године када је са још четворицом Подгоричана ометао вршење верског обреда у Османагића џамији, након чега је по налогу судије Основног суда морао да напусти тај верски објекат.

Изменама Кривичног законика Црне Горе предвиђене су и затворске казне од две до десет година за све оне који противно закону, другим прописима или правилима међународног права врбују, регрутују, припремају, организују, руководе, превозе или организују превоз или обучавају појединца или групу у намери њиховог придруживања или дејствовања у страним оружним формацијама.

Затворске казне предвиђене су и за оне који финансијски и организационо помажу одлазак црногорских држављана на ратишта у иностранству.

(Дан/Б92)

Коментари / 0

Оставите коментар