Косово не може тужити Србију из више разлога

После најаве косовског министра спољних послова Хашима Тачија да ће Приштина ускоро покренути тужбу портив Србије за геноцид и тражити одштету, из Београда је стигао став да изјава из Приштине није утемељена на чињеницама.

Србија 28.05.2015 | 20:42
Косово не може тужити Србију из више разлога

Да ли би Хаг могао да добије још један балкански случај? За правнике - нема дилеме. Тужба косовских власти против Србије за геноцид није могућа, а разлога је неколико.

"Самопроглашено Косово веома тешко може да се обрати Међународном суду правде јер није ратификовало Конвенцију о геноциду. Није члан УН, ни статута, потенцијално би могло да се обрати ако би Савет Безбедности дозволио обраћање, али то се јако тешко може очекивати", наводи професор међународног права Бојан Милисављевић.

Слично мисли и професор међународног права Тибор Варади.

"Ја мислим да је то барем у овом часу немогуће јер није довољно бити само чланица УН већ и чланица статута Међународног суда правде", наводи Варади.

Каже да и формални и суштински разлози говоре о томе да је реч о политичком гесту а не о озбиљном правном подухвату.

Приштина, тако, не може да тражи заштиту позивајући се на документ који није потписала. И да сада потпише такав документ, он не важи "уназад", а тужба би се односила на период из 1998. и 1999. године.

Тако је, на примеру хрватске тужбе против Србије, суд одбио да се изјашњава за догађаје пре априла 1992. године, када је Србија потписала конвенцију.

"Уколико би суд неким случајем засновао надлежност, веома тешко може да дође до осуђујуће пресуде, суд веома тешко одступа од своје праксе коју је установио према БиХ и Хрватској", тврди Бојан Милисављевић.

Милисављевић је такође указао да Србија има резерву на члан 9 обавезне надлежности МСП за тужбу по основу Конвенције о геноциду.

То, како је објасио значи, да је приликом ратификације конвенције Србија ставила резерву на члан 9 који предвиђа обавезну надлежност суда - односно ми смо прихватили Конвенцију, али не и надлежност суда за одлучивање о повреди одредаба Конвенције.

Србији би, објашањавају правници, у корист ишло то што пред Трбиналом у Хагу нема оптужби за геноцид на Косову. И да се догоди такво суђење, надокнадом штете би се, објашњавају, бавио сасвим други постпупак.

Србија је, иначе, једина земља која је два пута тужена за геноцид - тужиле су је Босна и Херцеговина, затим Хрватска, а онда је уследила српска контратужба. Овај суд никада није донео пресуду за геноцид против неке земље.

Косовски министар спољних послова Хашим Тачи рекао је у уторак у Њујорку на седници Савета безбедности УН о Косову да ће Приштина ускоро покренути тужбу против Србије за геноцид и затражити одштету.

Извор: РТС

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Тамо Далеко Бреее

28.05.2015 19:28

Како то лепо и гордо звуци Медјународни суд правде... Свега има само правде нигде...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бошњак

28.05.2015 20:18

Злочинцу ниједан суд није праведан. Је..га. Чињеница је да се доле није десио геноцид, можда је био у плану али није спроведен.