Kosovo ne može tužiti Srbiju iz više razloga

Posle najave kosovskog ministra spoljnih poslova Hašima Tačija da će Priština uskoro pokrenuti tužbu portiv Srbije za genocid i tražiti odštetu, iz Beograda je stigao stav da izjava iz Prištine nije utemeljena na činjenicama.

Srbija 28.05.2015 | 20:42
Kosovo ne može tužiti Srbiju iz više razloga

Da li bi Hag mogao da dobije još jedan balkanski slučaj? Za pravnike - nema dileme. Tužba kosovskih vlasti protiv Srbije za genocid nije moguća, a razloga je nekoliko.

"Samoproglašeno Kosovo veoma teško može da se obrati Međunarodnom sudu pravde jer nije ratifikovalo Konvenciju o genocidu. Nije član UN, ni statuta, potencijalno bi moglo da se obrati ako bi Savet Bezbednosti dozvolio obraćanje, ali to se jako teško može očekivati", navodi profesor međunarodnog prava Bojan Milisavljević.

Slično misli i profesor međunarodnog prava Tibor Varadi.

"Ja mislim da je to barem u ovom času nemoguće jer nije dovoljno biti samo članica UN već i članica statuta Međunarodnog suda pravde", navodi Varadi.

Kaže da i formalni i suštinski razlozi govore o tome da je reč o političkom gestu a ne o ozbiljnom pravnom poduhvatu.

Priština, tako, ne može da traži zaštitu pozivajući se na dokument koji nije potpisala. I da sada potpiše takav dokument, on ne važi "unazad", a tužba bi se odnosila na period iz 1998. i 1999. godine.

Tako je, na primeru hrvatske tužbe protiv Srbije, sud odbio da se izjašnjava za događaje pre aprila 1992. godine, kada je Srbija potpisala konvenciju.

"Ukoliko bi sud nekim slučajem zasnovao nadležnost, veoma teško može da dođe do osuđujuće presude, sud veoma teško odstupa od svoje prakse koju je ustanovio prema BiH i Hrvatskoj", tvrdi Bojan Milisavljević.

Milisavljević je takođe ukazao da Srbija ima rezervu na član 9 obavezne nadležnosti MSP za tužbu po osnovu Konvencije o genocidu.

To, kako je objasio znači, da je prilikom ratifikacije konvencije Srbija stavila rezervu na član 9 koji predviđa obaveznu nadležnost suda - odnosno mi smo prihvatili Konvenciju, ali ne i nadležnost suda za odlučivanje o povredi odredaba Konvencije.

Srbiji bi, objašanjavaju pravnici, u korist išlo to što pred Trbinalom u Hagu nema optužbi za genocid na Kosovu. I da se dogodi takvo suđenje, nadoknadom štete bi se, objašnjavaju, bavio sasvim drugi postpupak.

Srbija je, inače, jedina zemlja koja je dva puta tužena za genocid - tužile su je Bosna i Hercegovina, zatim Hrvatska, a onda je usledila srpska kontratužba. Ovaj sud nikada nije doneo presudu za genocid protiv neke zemlje.

Kosovski ministar spoljnih poslova Hašim Tači rekao je u utorak u Njujorku na sednici Saveta bezbednosti UN o Kosovu da će Priština uskoro pokrenuti tužbu protiv Srbije za genocid i zatražiti odštetu.

Izvor: RTS

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Tamo Daleko Breee

28.05.2015 19:28

Kako to lepo i gordo zvuci Medjunarodni sud pravde... Svega ima samo pravde nigde...

ODGOVORITE
Name

Bošnjak

28.05.2015 20:18

Zločincu nijedan sud nije pravedan. Je..ga. Činjenica je da se dole nije desio genocid, možda je bio u planu ali nije sproveden.