Прича: Карлос Бака - од рибара до ЛШ!

Фудбалер Севиље Карлос Бака прешао је пут од контролора у аутобусу и локалног рибара до фудбалера који је са два гола донео свом тиму трофеј Лиге Европе и пласман у Лигу шампиона. Ово је прича о остварењу његовог сна...

Фудбал 30.05.2015 | 11:20
Прича: Карлос Бака - од рибара до ЛШ!

Након посљедњег судијског звиждука финала Лиге Европе између Севиље и Дњепра Колумбијац Карлос Бака седео је на клупи и плакао.

У финалу је постигао два гола и дао највећи допринос за победу (3:2) и четврти трофеј Севиље у Лиги Европе, а емоције није могао да сакрије.

Слика како плаче на клупи од среће, устаје и диже руке ка небу захваљујући се Богу, а потом слави са својим саиграчима обишла је цели свет.

А до пре само осам година овај момак сањао је да игра фудбал, док је цепао карте у аутобусу и ловио рибу да помогне својој породици.

Као и све велике приче и ова почиње у сиромашној породици. Родитељи Карлоса Артура Баке Ахумаде живели су у Пуерто Колумбији, граду на карипској обали, а он је њихов трећи, најмлађи син.

Љубав према фудбалу наследио је од оца, који је био голман, али никада није играо професионално. Ипак свом сину усадио је страст према фудбалу, која ће га на крају одвести међу звезде. Сам Карлос Бака каже да је као клинац желео само да удара лопту, чак и када је то значило да од ручка или вечере неће бити ништа.

Међутим, како је одрастао, све мање је имао прилику да игра фудбал, јер је требало помоћи породици и зарадити за живот. Карлос је знао шта значи напоран рад. Устајао је у четири ујутро и одлазио на посао контролора карата у аутобусу, а кући се враћао понекад и у поноћ. Када није радио као контролор двадесетогодишњи младић ловио је рибу.

Године 2006. запазио га је скаут екипе Атлетико Жуниор и Карлос је постао члан тог клуба, али места у тиму за њега ипак није било, па је позајмљен друголигашкој екипи Баранкиља у којој је постигао 12 голова на 27 утакмица.

Посли годину дана окушао се и у Венецуели, играјући за Минервен, поново као позајмљен играч, а голгетерски учинак био је готово исти - 12 голова на 29 утакмица.

Бака се 2008. године поново вратио у Баранкиљу, која му је очигледно одговарала, а након сезоне у којој је уписао 14 погодака на 19 утакмица, челници Атлетико Жуниора нису више могли да игноришу постојање талентованог младића.

Бака је 2009. године потписао први професионални уговор, а на дебију за Атлетико Жуниор као професионалац постигао је два гола. Бака је наставио да пуни противничке мреже и захваљујући његовим головима Атлетико Жуниор је 2010. и 2011. године постао шампион Колумбије. Његових 50 голова у три сезоне значили су да је време за одлазак у Европу.

Италијански Кјево и московска Локомотива покуцали су на врата, Руси су готово завршили сав посао, да би у последњем тренутку одлучили да уместо Баке ангажују Пелипа Саиседа.

Ипак, почетком 2012. године стигао је у екипу Брижа, који га је платио милион и по евра, а Бака је том приликом рекао да му се остварио сан да заигра у Европи.

Требало је мало Баки да се навикне на екипу и избори своје место, али доласком новог тренера Лекенса добио је праву прилику коју је искористио. За годину и по проведених у Белгији дао је 28 голова на 45 утакмица и постао најбољи стрелац екипе, али и најбољи играч белгијске лиге.

Карлос Бака нашао се на листи жеља бројних клубова, а међу онима који су га меркали био је и спортски директор Севиље, Рамон Родригез Вердехо или једноставно Монки.

Човек који је направио играче попут Хезуса Наваса, Серхија Рамоса, Дијега Капела, Хозеа Антонија Рејеса и открио таленте који ће у Севиљи израсти у звијезде, попут Данија Алвеша, Жулија Баптисте и Сејдуа Кеите био је одлучан да доведе и Баку.

Део заслуга за долазак Карлоса Баке у Севиља имала је и кампања навијача покренута на тwиттеру #Баццаомуерте што је значило "Бака или смрт". На крају је Севиља отворила новчаник и исплатила седам милиона евра Брижу, а Бака је већ у првој сезони показао да ће откупна клаузула од 30 милиона евра у његовом петогодишњем уговору бити погрешна, тачније премала.

Колумбијац је са укупно 21 голом у свим такмичењима био један од најзаслужнијих играча Севиље за освајање Лиге Европе прошле године, а то није промакло ни селектору Колумбије који му је упутио позив на Светско првенство у Бразилу.

Карлос Бака свој пут ка врху утабао је протекле сезоне са 20 голова у Примери и седам у Лиги Европе. Све поготке у каријери прославио је на исти начин, као и оне у синоћном финалу - са рукама подигнутим ка небу у знак захвалности Богу.

Оно што је сигурно је да прича о испуњењу сна није завршена. Следеће сезоне Севиља ће играти у Лиги шампиона, а најјаче клупско такмичење играће и Карлос Бака.

Остаје само питање да ли ће Колумбијац заиграти у истом дресу или неког од најјачих клубова Европе, јер цена од 30 милиона евра за одличног нападача сигурно им неће представљати проблем.

Коментари / 0

Оставите коментар