Priča: Karlos Baka - od ribara do LŠ!

Fudbaler Sevilje Karlos Baka prešao je put od kontrolora u autobusu i lokalnog ribara do fudbalera koji je sa dva gola doneo svom timu trofej Lige Evrope i plasman u Ligu šampiona. Ovo je priča o ostvarenju njegovog sna...

Fudbal 30.05.2015 | 11:20
Priča: Karlos Baka - od ribara do LŠ!

Nakon posljednjeg sudijskog zvižduka finala Lige Evrope između Sevilje i Dnjepra Kolumbijac Karlos Baka sedeo je na klupi i plakao.

U finalu je postigao dva gola i dao najveći doprinos za pobedu (3:2) i četvrti trofej Sevilje u Ligi Evrope, a emocije nije mogao da sakrije.

Slika kako plače na klupi od sreće, ustaje i diže ruke ka nebu zahvaljujući se Bogu, a potom slavi sa svojim saigračima obišla je celi svet.

A do pre samo osam godina ovaj momak sanjao je da igra fudbal, dok je cepao karte u autobusu i lovio ribu da pomogne svojoj porodici.

Kao i sve velike priče i ova počinje u siromašnoj porodici. Roditelji Karlosa Artura Bake Ahumade živeli su u Puerto Kolumbiji, gradu na karipskoj obali, a on je njihov treći, najmlađi sin.

Ljubav prema fudbalu nasledio je od oca, koji je bio golman, ali nikada nije igrao profesionalno. Ipak svom sinu usadio je strast prema fudbalu, koja će ga na kraju odvesti među zvezde. Sam Karlos Baka kaže da je kao klinac želeo samo da udara loptu, čak i kada je to značilo da od ručka ili večere neće biti ništa.

Međutim, kako je odrastao, sve manje je imao priliku da igra fudbal, jer je trebalo pomoći porodici i zaraditi za život. Karlos je znao šta znači naporan rad. Ustajao je u četiri ujutro i odlazio na posao kontrolora karata u autobusu, a kući se vraćao ponekad i u ponoć. Kada nije radio kao kontrolor dvadesetogodišnji mladić lovio je ribu.

Godine 2006. zapazio ga je skaut ekipe Atletiko Žunior i Karlos je postao član tog kluba, ali mesta u timu za njega ipak nije bilo, pa je pozajmljen drugoligaškoj ekipi Barankilja u kojoj je postigao 12 golova na 27 utakmica.

Posli godinu dana okušao se i u Venecueli, igrajući za Minerven, ponovo kao pozajmljen igrač, a golgeterski učinak bio je gotovo isti - 12 golova na 29 utakmica.

Baka se 2008. godine ponovo vratio u Barankilju, koja mu je očigledno odgovarala, a nakon sezone u kojoj je upisao 14 pogodaka na 19 utakmica, čelnici Atletiko Žuniora nisu više mogli da ignorišu postojanje talentovanog mladića.

Baka je 2009. godine potpisao prvi profesionalni ugovor, a na debiju za Atletiko Žunior kao profesionalac postigao je dva gola. Baka je nastavio da puni protivničke mreže i zahvaljujući njegovim golovima Atletiko Žunior je 2010. i 2011. godine postao šampion Kolumbije. Njegovih 50 golova u tri sezone značili su da je vreme za odlazak u Evropu.

Italijanski Kjevo i moskovska Lokomotiva pokucali su na vrata, Rusi su gotovo završili sav posao, da bi u poslednjem trenutku odlučili da umesto Bake angažuju Pelipa Saiseda.

Ipak, početkom 2012. godine stigao je u ekipu Briža, koji ga je platio milion i po evra, a Baka je tom prilikom rekao da mu se ostvario san da zaigra u Evropi.

Trebalo je malo Baki da se navikne na ekipu i izbori svoje mesto, ali dolaskom novog trenera Lekensa dobio je pravu priliku koju je iskoristio. Za godinu i po provedenih u Belgiji dao je 28 golova na 45 utakmica i postao najbolji strelac ekipe, ali i najbolji igrač belgijske lige.

Karlos Baka našao se na listi želja brojnih klubova, a među onima koji su ga merkali bio je i sportski direktor Sevilje, Ramon Rodrigez Verdeho ili jednostavno Monki.

Čovek koji je napravio igrače poput Hezusa Navasa, Serhija Ramosa, Dijega Kapela, Hozea Antonija Rejesa i otkrio talente koji će u Sevilji izrasti u zvijezde, poput Danija Alveša, Žulija Baptiste i Sejdua Keite bio je odlučan da dovede i Baku.

Deo zasluga za dolazak Karlosa Bake u Sevilja imala je i kampanja navijača pokrenuta na twitteru #Baccaomuerte što je značilo "Baka ili smrt". Na kraju je Sevilja otvorila novčanik i isplatila sedam miliona evra Brižu, a Baka je već u prvoj sezoni pokazao da će otkupna klauzula od 30 miliona evra u njegovom petogodišnjem ugovoru biti pogrešna, tačnije premala.

Kolumbijac je sa ukupno 21 golom u svim takmičenjima bio jedan od najzaslužnijih igrača Sevilje za osvajanje Lige Evrope prošle godine, a to nije promaklo ni selektoru Kolumbije koji mu je uputio poziv na Svetsko prvenstvo u Brazilu.

Karlos Baka svoj put ka vrhu utabao je protekle sezone sa 20 golova u Primeri i sedam u Ligi Evrope. Sve pogotke u karijeri proslavio je na isti način, kao i one u sinoćnom finalu - sa rukama podignutim ka nebu u znak zahvalnosti Bogu.

Ono što je sigurno je da priča o ispunjenju sna nije završena. Sledeće sezone Sevilja će igrati u Ligi šampiona, a najjače klupsko takmičenje igraće i Karlos Baka.

Ostaje samo pitanje da li će Kolumbijac zaigrati u istom dresu ili nekog od najjačih klubova Evrope, jer cena od 30 miliona evra za odličnog napadača sigurno im neće predstavljati problem.

Komentari / 0

Ostavite komentar