Ограничење школовања суфицитарног кадра

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић рекао је Срни да су ове године ресорно министраство и Влада Српске кориговали приједлоге јавних високошколских установа о броју студената на студијским програмима који школују кадар са израженим суфицитом на тржишту рада, те одлучили да из буџета Републике Српске не финансирају студенте на овим студијским програмима.

Република Српска 28.05.2015 | 10:02
Ограничење школовања суфицитарног кадра

Он је нагласио да ће студенти који и даље буду жељели да студирају на овим студијским програмима моћи то да учине, али ће морати да плате партиципацију за упис, а да Влада и даље има обавезу да финансира бруто плате за наставни кадар на високошколским установама што нису мала средства.

"С обзиром да се са појединих факултета пласирају различите неистине и да имамо отпор и неслагања на неким факултетима због одлуке Владе да више не суфинансирамо студенте на суфицитарним студијским програмима, морам да нагласим да нисмо укинули ниједан студијски програм, него смо одлучили да се из буџета Републике Српске не финансирају студенти на суфицитарним студијским програмима", рекао је Малешевић.

Према његовим ријечима, број дипломираних студената у области друштвених и хуманистичких наука је у порасту, док је на природним наукама у опадању, а управо кадар из ових области могу представљати покретачку снагу привредног и друштвеног развоја Српске.

Малешевић је додао да у наредној академској години Влада неће финансирати студенте који упишу прву годину првог циклуса студија на студијским програмима Географија, Екологија и заштита животне средине, Новинарство и комуникологија, Политикологија и Спорт на Универзитету у Бањалуци.

У наредној академској години, каже Малешевић, Влада неће финансирати студенте који упишу прву годину првог циклуса студија на студијским програмима Физичко васпитање, Вокално–инструментални, Музичко–педагошко теоријски, Новинарство и Географија на Универзитету Источно Сарајево.

Такође, студенти који упишу прву годину студија Високе медицинске школе у Приједору неће бити финансирани из Буџета Републике Српске.

"Смањен је број студената који се финансира из буџета и на студијским програмима из области права и економије, с обзиром на изражен суфицит ових занимања на тржишту рада", истакао је Малешевић.

Он је додао да корективним мјерама Министарство просвјете и културе и Влада Републике Српске континуирано дјелују с циљем смањења броја незапослених лица одређених звања/струка управо усаглашавањем уписне политике са потребама тржишта рада.

Малешевић је нагласио да је због тога на студијским програмима из области математике и физике, који су дефинисани као дефицитарни, а изводе се на Природно-математичком факултету Универзитета у Бањалуци и на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву, повећан број студената у категорији буџет у односу на приједлог универзитета.

Малешевић је подсјетио да Република Српска годишње издваја за финансирање јавних високошколских установа 62 милиона марака, да се помоћ за дефицитарна занимања додјељује од академске 2008/2009. године, те да је и ове године планирано је 2.000.000 КМ за студентске стипендије.

Он је напоменуо да су школарине на јавним високошколским установама у Републици Српској најниже у региону и да се нису мијењале од 2007. године, као ни цијена исхране и смјештаја студената у студентским домовима.

Извор: Срна

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

гојко

06.12.2015 08:06

Критерији у основном и средњем образовању су нула,свако може проћи врло добрим јер професори не обарају јер им поправни испити и допунска настава нису плаћени.Тако имате петицу из физичког и два из математике и прођете врло добрим а нисте никакав ђак.То заварава дјецу и родитеље који мисле да им је дијете за факултет и уписују факултете.Али такви могу само завршити лаке факултете и државне а да не говорим приватне.Међутим не могу завршити дефицитарне факултете који траже учење и памет(машинство,електро,физика,математика).Зато имамо вишак дифа,социологије,педагогије,психологије итд.Зато имамо штанцање вишка по приватним факултетима који школују за државне јасле на измишљена радна мјеста. Највеће зло је приватно право гдје се данас без знања уваљују у државне поготово судске институције. Ма људи моји биће све горе и горе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

билић

06.12.2015 08:13

Стварно ме чуди да ниједан министар не зна да види узрок због чега нам је дефицит неких кадрова и тако не ради ништа да се то ријеши.Никакве стипендије не могу ријешити дефицит кадра већ трба цијенити дефицитарне раднике.Зашто неко ко је најбољи ђак у једном разреду гимназије да студира физику или математику кад га нико кад заврши неће цијенити.Биће наставник или професор са малом платом истом као што имају и остали.Неће најбољи то да студирају јер их кад заврше држава не цијени.Дајте плату професору математике 1500км па ће те видјети за десет година да нема дефицита.Некад су они имали стимулацију до 30% а данас су исти као и остали.

ОДГОВОРИТЕ