Они своју срећу проналазе у смећу

„Понекад нађемо толико хране да направимо журку. Ту има меса за роштиљ за 15-20 особа“, прича један студент који ровари по контејнерима, заједно са својим другарима.

Свијет 27.05.2015 | 20:56
Они своју срећу проналазе у смећу

Луис и Нађа, студенти из Ерлангена, поделили су са јавношћу вест о томе како себи обезбеђују храну. Овакав начин за налажење хране је врло дискутабилан, покреће многа питања, али ипак, тако се хране многи студенти у Немачкој.

Овај 27-годишњи Колумбијац Луис признаје како се може наћи врло квалитетна храна у контејнерима из супермаркета. Студира у Ерлангену, и каже да се са својим колегама искључиво храни од онога што нађу као одбачено из супермаркета. Сматра да у Колумбији нема такве хране, као што би се могла наћи у контејнерима.

Нађа (25), је студенткиња која организује највише „похода“ на контејнере. Каже да би је гризла савест, ако не би такву храну искористила. Сећа се великог паковања воћних јогурта, који су били бачени само зато што је амбалажа била поцепана, а рок трајања се видео само са једне стране.

Друштвене мреже као извор информација о храни из контејнера

Студенти на Твитеру и Фејсбуку свакодневно размењују информације о прибављању овакве хране. Процењује се да у Немачкој годишње заврши у контејнеру 11 милиона тона намирница, које вреде и више од 20 милијарди евра.

Брда хране у контејнерима

На сваких 14 дана студенти обилазе контејнере. Проналазе читава брда меса, хлеба, саламе, пиринча и воћа. Један студент медицине изјавио је како раније није имао прилике да једе толико воћа као сад.

Велики ризик по здравље

Иако ланци самоуслуга избегавају да говоре о овоме јавно, из ланца маркета „Лидл“ кажу како се труде да не бацају намирнице, да ону храну којој ускоро истиче рок трајања поклањају хуманитарној организацији „Тафелн“, која ту храну дели даље сиромашнима. Она храна која је за бацање, заврши обично тамо где није доступна трећим лицима.

Из ланца „Реве“ изјашњавају се како немају већих проблема са овим случајем јер „копачи по смећу“ не могу да знају да ли је та храна и даље јестива, и не могу увек голим оком да виде да ли је храна негде буђава.

Да је велики ризик хранити се оваквом храном сматрају из ланца "Кауфланд" и саветују да они који то чине да одмах престану са тим, јер после неће гарантовати по њихово здравље.

Закон није јасно регулисан

Правно гледано, оваква ситуација није јасно регулисана. Ако су контејнери закључани, студенти не смеју да их отварају, јер то је крађа. Ако контејнери стоје отворени, онда у најгорем случају могу да имају проблема јер се задржавају на земљишту у власништву продавнице ван радног времена. Онај ко узима храну из контејнера, може да рачуна с тим да неће имати проблема са судским органима.

Нађу је једном приликом „роњења“ затекао радник самоуслуге. Позвао је полицију, али су полицајци одустали од писања кривичне пријаве.

После празника хране има довољно за журке

„Посебно се исплати прегледати контејнере након празника. После Нове године ту се нађе на тоне меса спремљеног за роштиљ“, каже она. Колумбијац Луис каже да је шокиран када види шта се све у Немачкој нађе у смећу. „Понекад нађемо толико хране да направимо журку. Ту има меса за роштиљ за 15-20 особа“, каже Луис. Својим родитељима у далекој Колумбији ипак о томе не прича ништа

Превише хране се беспотребно баца

Иако сматрају да је овакав начин узимања хране безбедан, студенти у Ерлангену тиме шаљу поруку како се превише хране баца, и то без потребе. Иначе, сву храну коју они користе, прво пажљиво прегледају, а онда је сортирају, складиште у фрижидере, и деле са другим студентима. Њихови родитељи се не слажу да им се деца овако хране, и сви су били запрепашћени кад су чули да им деца „роне“ по контејнерима.

Извор: Србија данас

 

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

фукара

27.05.2015 19:01

Зато Баја плаца свадбу пола милиона.

ОДГОВОРИТЕ
Name

печат

27.05.2015 19:17

Овај наш народ у овоме миру је жељан свашта за јести да хоће то тако добро воће да пребаце нама била би јагма колико смо биједни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

То мозе бити опасно

28.05.2015 08:04

У скандинавији се храна прсце средствима против инсеката те такав оброк мозе бити греска. Инаце мало се баца јер запослени купе пред крај радног времена и носе у приватне продавнице па људи иду 'код Арапа' да купе то сто би требало бити у контејнеру.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Минусу

28.05.2015 10:18

Јавна је тајна да Краљ Малмö господин Абдос који има годисњи промет од 300 милиона круна купује храну од ИЦА те његови парадајзи и друго су смрзнути. Кад се одмрзну мозе се исто бацити. Полиција спава код њега али ниста не мозе јер је све по закону. Тако раде сви или ти видис ознојене Арапе да им кицма пуца на њиви? Има'л их брете?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Како реце мој отац, Србин

28.05.2015 10:44

Пара нема без кривих ледја или црна образа. Тако, народе даље од контејнера. По кљукуси, масленици, граху. Пријатан дан свима

ОДГОВОРИТЕ