Oni svoju sreću pronalaze u smeću

„Ponekad nađemo toliko hrane da napravimo žurku. Tu ima mesa za roštilj za 15-20 osoba“, priča jedan student koji rovari po kontejnerima, zajedno sa svojim drugarima.

Svijet 27.05.2015 | 20:56
Oni svoju sreću pronalaze u smeću

Luis i Nađa, studenti iz Erlangena, podelili su sa javnošću vest o tome kako sebi obezbeđuju hranu. Ovakav način za nalaženje hrane je vrlo diskutabilan, pokreće mnoga pitanja, ali ipak, tako se hrane mnogi studenti u Nemačkoj.

Ovaj 27-godišnji Kolumbijac Luis priznaje kako se može naći vrlo kvalitetna hrana u kontejnerima iz supermarketa. Studira u Erlangenu, i kaže da se sa svojim kolegama isključivo hrani od onoga što nađu kao odbačeno iz supermarketa. Smatra da u Kolumbiji nema takve hrane, kao što bi se mogla naći u kontejnerima.

Nađa (25), je studentkinja koja organizuje najviše „pohoda“ na kontejnere. Kaže da bi je grizla savest, ako ne bi takvu hranu iskoristila. Seća se velikog pakovanja voćnih jogurta, koji su bili bačeni samo zato što je ambalaža bila pocepana, a rok trajanja se video samo sa jedne strane.

Društvene mreže kao izvor informacija o hrani iz kontejnera

Studenti na Tviteru i Fejsbuku svakodnevno razmenjuju informacije o pribavljanju ovakve hrane. Procenjuje se da u Nemačkoj godišnje završi u kontejneru 11 miliona tona namirnica, koje vrede i više od 20 milijardi evra.

Brda hrane u kontejnerima

Na svakih 14 dana studenti obilaze kontejnere. Pronalaze čitava brda mesa, hleba, salame, pirinča i voća. Jedan student medicine izjavio je kako ranije nije imao prilike da jede toliko voća kao sad.

Veliki rizik po zdravlje

Iako lanci samousluga izbegavaju da govore o ovome javno, iz lanca marketa „Lidl“ kažu kako se trude da ne bacaju namirnice, da onu hranu kojoj uskoro ističe rok trajanja poklanjaju humanitarnoj organizaciji „Tafeln“, koja tu hranu deli dalje siromašnima. Ona hrana koja je za bacanje, završi obično tamo gde nije dostupna trećim licima.

Iz lanca „Reve“ izjašnjavaju se kako nemaju većih problema sa ovim slučajem jer „kopači po smeću“ ne mogu da znaju da li je ta hrana i dalje jestiva, i ne mogu uvek golim okom da vide da li je hrana negde buđava.

Da je veliki rizik hraniti se ovakvom hranom smatraju iz lanca "Kaufland" i savetuju da oni koji to čine da odmah prestanu sa tim, jer posle neće garantovati po njihovo zdravlje.

Zakon nije jasno regulisan

Pravno gledano, ovakva situacija nije jasno regulisana. Ako su kontejneri zaključani, studenti ne smeju da ih otvaraju, jer to je krađa. Ako kontejneri stoje otvoreni, onda u najgorem slučaju mogu da imaju problema jer se zadržavaju na zemljištu u vlasništvu prodavnice van radnog vremena. Onaj ko uzima hranu iz kontejnera, može da računa s tim da neće imati problema sa sudskim organima.

Nađu je jednom prilikom „ronjenja“ zatekao radnik samousluge. Pozvao je policiju, ali su policajci odustali od pisanja krivične prijave.

Posle praznika hrane ima dovoljno za žurke

„Posebno se isplati pregledati kontejnere nakon praznika. Posle Nove godine tu se nađe na tone mesa spremljenog za roštilj“, kaže ona. Kolumbijac Luis kaže da je šokiran kada vidi šta se sve u Nemačkoj nađe u smeću. „Ponekad nađemo toliko hrane da napravimo žurku. Tu ima mesa za roštilj za 15-20 osoba“, kaže Luis. Svojim roditeljima u dalekoj Kolumbiji ipak o tome ne priča ništa

Previše hrane se bespotrebno baca

Iako smatraju da je ovakav način uzimanja hrane bezbedan, studenti u Erlangenu time šalju poruku kako se previše hrane baca, i to bez potrebe. Inače, svu hranu koju oni koriste, prvo pažljivo pregledaju, a onda je sortiraju, skladište u frižidere, i dele sa drugim studentima. Njihovi roditelji se ne slažu da im se deca ovako hrane, i svi su bili zaprepašćeni kad su čuli da im deca „rone“ po kontejnerima.

Izvor: Srbija danas

 

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

fukara

27.05.2015 19:01

Zato Baja placa svadbu pola miliona.

ODGOVORITE
Name

pečat

27.05.2015 19:17

Ovaj naš narod u ovome miru je željan svašta za jesti da hoće to tako dobro voće da prebace nama bila bi jagma koliko smo bijedni.

ODGOVORITE
Name

To moze biti opasno

28.05.2015 08:04

U skandinaviji se hrana prsce sredstvima protiv insekata te takav obrok moze biti greska. Inace malo se baca jer zaposleni kupe pred kraj radnog vremena i nose u privatne prodavnice pa ljudi idu 'kod Arapa' da kupe to sto bi trebalo biti u kontejneru.

ODGOVORITE
Name

Minusu

28.05.2015 10:18

Javna je tajna da Kralj Malmö gospodin Abdos koji ima godisnji promet od 300 miliona kruna kupuje hranu od ICA te njegovi paradajzi i drugo su smrznuti. Kad se odmrznu moze se isto baciti. Policija spava kod njega ali nista ne moze jer je sve po zakonu. Tako rade svi ili ti vidis oznojene Arape da im kicma puca na njivi? Ima'l ih brete?

ODGOVORITE
Name

Kako rece moj otac, Srbin

28.05.2015 10:44

Para nema bez krivih ledja ili crna obraza. Tako, narode dalje od kontejnera. Po kljukusi, maslenici, grahu. Prijatan dan svima

ODGOVORITE