Поплављене оранице у србачкој општини

Након излијевања Врбаса и ријеке Саве, у србачкој општини поплављено је око 150 хектара засијаних ораница у незаштићеним, приобалним подручјима ових ријека, али вода још није угрозила ни једно домаћинство.

Република Српска 27.05.2015 | 22:55
Поплављене оранице у србачкој општини

Врбас у доњем току и даље надолази, док је ријека Сава у последња 24 часа порасла за 80 центиметара и јутрос у 8 часова на мјерном мјесту код Српца достигла ниво од 790 центиметара. Седемдесет центиметара недостаје када се у овој општини проглашава редовна одбрана од поплава.

Након вишедневних обилних падавина протутњале су и бујичне воде у брањеном дијелу општине Србац, а водотоци и мање ријечице Лепеница, Ина, Повелич и Љевчаница постепено се смирују. Оборинске воде су се задржале на тек обрађеним њивама, па је сасвим сигурно да се неће избјећи велике штете.

-На парцели од три хектара под кукурузом висина воде износи готово метар, а слично је и код осталих пољопривредника који имају пољопривредно земљиште у небрањеном дијелу села – каже Мирослав Ерцег, пољопривредник из Бајинаца.

Он додаје да је у прошлогодишњим поплавама, такође, остао без љетине и још се од тога није опоравио. Све што сам засијао, кукуруз, пшеница, кромпир и друго површе, налази се опод водом и од тога неће бити ништа – јада се Ђуро Требовац из Гаја. Иако се вода брзо повуче, каже,времена за пресијавање неће бити.

Због високог вањског водостаја, у многим селима с друге стране одбранбених насипа, појавиле су се и подземне воде које, такође, праве велику штету на повртларским културама.

Данас је велики број пољопривредника у Административној служби општине Србац пријавио штете од поплава. Иначе, у мајским поплавама прошле године општина Србац је имала штету која је процјењена на више од девет милиона марака, а највише су настрадали пољопривредни усјеви и комунална инфраструктура.

С.К.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

срам вас било

27.05.2015 15:41

Нико не коментарисе поплаве,а да ли је Додик то поплавио вец би преко 100 коментара било.

ОДГОВОРИТЕ