Poplavljene oranice u srbačkoj opštini

Nakon izlijevanja Vrbasa i rijeke Save, u srbačkoj opštini poplavljeno je oko 150 hektara zasijanih oranica u nezaštićenim, priobalnim područjima ovih rijeka, ali voda još nije ugrozila ni jedno domaćinstvo.

Republika Srpska 27.05.2015 | 22:55
Poplavljene oranice u srbačkoj opštini

Vrbas u donjem toku i dalje nadolazi, dok je rijeka Sava u poslednja 24 časa porasla za 80 centimetara i jutros u 8 časova na mjernom mjestu kod Srpca dostigla nivo od 790 centimetara. Sedemdeset centimetara nedostaje kada se u ovoj opštini proglašava redovna odbrana od poplava.

Nakon višednevnih obilnih padavina protutnjale su i bujične vode u branjenom dijelu opštine Srbac, a vodotoci i manje riječice Lepenica, Ina, Povelič i Ljevčanica postepeno se smiruju. Oborinske vode su se zadržale na tek obrađenim njivama, pa je sasvim sigurno da se neće izbjeći velike štete.

-Na parceli od tri hektara pod kukuruzom visina vode iznosi gotovo metar, a slično je i kod ostalih poljoprivrednika koji imaju poljoprivredno zemljište u nebranjenom dijelu sela – kaže Miroslav Erceg, poljoprivrednik iz Bajinaca.

On dodaje da je u prošlogodišnjim poplavama, takođe, ostao bez ljetine i još se od toga nije oporavio. Sve što sam zasijao, kukuruz, pšenica, krompir i drugo površe, nalazi se opod vodom i od toga neće biti ništa – jada se Đuro Trebovac iz Gaja. Iako se voda brzo povuče, kaže,vremena za presijavanje neće biti.

Zbog visokog vanjskog vodostaja, u mnogim selima s druge strane odbranbenih nasipa, pojavile su se i podzemne vode koje, takođe, prave veliku štetu na povrtlarskim kulturama.

Danas je veliki broj poljoprivrednika u Administrativnoj službi opštine Srbac prijavio štete od poplava. Inače, u majskim poplavama prošle godine opština Srbac je imala štetu koja je procjenjena na više od devet miliona maraka, a najviše su nastradali poljoprivredni usjevi i komunalna infrastruktura.

S.K.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

sram vas bilo

27.05.2015 15:41

Niko ne komentarise poplave,a da li je Dodik to poplavio vec bi preko 100 komentara bilo.

ODGOVORITE