Турковић још није на издржавању казне

Иако је протекло више од мјесец дана од када је Суд БиХ Зијада Турковића правоснажно осудио на 40 година затвора, он још није упућен на издржавање затворске казне те се и даље налази у Притворској јединици Суда БиХ у Сарајеву, гдје ужива скоро хотелске услове.

Босна и Херцеговина 27.05.2015 | 22:52
Турковић још није на издржавању казне

Раније је за Турковића припремљена ћелија у најстрожије чуваном Четвртом павиљону Казненопоправног завода Зеница, али она још чек на свог будућег станара.

Иначе, у другим, чак и по висини казне сличним предметима у Суду БиХ раније се поступало много брже. Примјера ради, Вијеће Апелационог одјељења Одјељења за ратне злочине при Суду БиХ отпремило је 13. јуна прошле године другостепену пресуду у предмету "Веселин Влаховић", а већ 4. јула медијима је потврђено да је пребачен у КПЗ Фоча на издржавање казне.

Како се с тако опасним криминалцима поступа у земљама региона, показује примјер Милорада Улеменка Легије, који је, такође, осуђен на 40 година за припремање атентата на покојног премијера Србије Зорана Ђинђића.

Тако је 4. септембра прошле године Апелациони суд у Београду потврдио рјешење београдског Вишег суда, којим је бившем команданту ЈСО-а за још двије године продужен строжији затворски режим у Посебном одјељењу КПЗ-а Забела, у које је упућен на издржавање казне прије четири године! Намеће се питање штити ли то Зијада Турковића неко и ко.

Мада је у Закону Босне и Херцеговине о извршењу кривичних санкција, притвора и других мјера у БиХ као једна од институција одговорних за извршење кривичних санкција, притвора и других мјера Суда наведено и Министарство правде БиХ, у овој институцији јуче су се правдали ненадлежношћу.

Упитани због чега Зијад Турковић није пребачен у затвор на издржавање казне те да ли се у овоме случају поступа другачије него што је то уобичајена пракса, односно да ли Турковић уважава другачији третман или евентуално има нечију заштиту како још не би био пребачен на издржавање казне, из Министарства су нам одговорили да је пресуда у случају Турковић изречена и да је за сво даље поступање надлежан Суд БиХ.

Такође, ни предсједница Суда БиХ Меџида Кресо није могла дати објашњење због чега Турковић још није упућен на издржавање казне.

(Аваз)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Мики

27.05.2015 11:21

Ето судства незнају Јесул пошли ил су дошли

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

27.05.2015 11:56

И Радисиц је прибјегао у Србију И он јос није у затвору. Толико о судству И једном И другом

ОДГОВОРИТЕ
Name

сс

27.05.2015 13:49

У ово дрзави само постен свијет испаста.Па логицно је да криминалци од криминалаца буду застицени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дрина

27.05.2015 15:00

Прије него сам процитао текст до крај знао сам да је ово текст дневног аваза.Једног дана це и Радонциц да узива у овом хотелском смјестају.

ОДГОВОРИТЕ