Упознајте човјека који је обишао све земље свијета

Алберт Подел био је уредник Плејбоја и других мушких магазина у шездесетим годинама прошлог века. Прегледао је и одобравао путописе других новинара, све до дана када је одлучио да се сам отисне у експедицију. Никад се није покајао.

Путовања 27.05.2015 | 11:23
Упознајте човјека који је обишао све земље свијета

Педесет година касније постао је један од ретких људи који могу да се похвале да су посетили сваку државу на свету.

“Моји родитељи били су сиромашни и док сам био дете нигде нисмо путовали”, каже Подел. “У шестој години почео сам да скупљам поштанске марке и желео сам да имам примерке из сваке земље на свету. Био сам фасциниран тим сличицама и маштао сам о томе како би било добро да обиђем свет и упознам све те људе и животиње који су представљани на маркицама.”

Жеља му се остварила, али много година касније. Његово прво, али и најдуже путовање, почело је вожњом око екватора.

“На прво путовање отишао сам 1965. Аутомобилом смо обилазили Земљу око екватора, па је путовање трајало 19 месеци. Оборили смо рекорд за пређену најдужу руту на планети”, прича овај авантуриста за ББЦ.

Међутим, то није било довољно и желео је да оствари дечачки сан.

“Људи су углавном мислили да је то луда идеја, да има и бољих ствари којима се човек може бавити у животу, а многи су ми рекли и да је то немогуће, јер у свету има много проблема – грађанских ратова, револуција...”, каже Подел.

Иако није било лако, остварио је своју мисију и још написао књигу о томе под називом “Око света за 50 година” .

“Могу то назвати опсесијом, чак и мисијом. О томе колико сам посвећен најбоље говори чињеница да сам резервисао карту за Шкотску кад сам схватио да постоји могућност да постане самостална држава”, каже он.

“Ако желите да путујете светом, мој савет вам је да нађете доброг психијатра, добру агенцију за животно осигурање, направите добар тестамент, погледате све филмове и прочитате све књиге које сте желели, јер можда нећете добити другу прилику и кад кренете на пут уживајте у њему највише што можете.”

Извор: Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар