Брисел: Нека забораве "велику Албанију"

Жан Аселборн, министар спољних и европских послова Луксембурга, који ускоро преузима председавање ЕУ говори за “Новости” о проблемима на Балкану

Свијет 27.05.2015 | 07:40
Брисел: Нека забораве "велику Албанију"

 

Последњи догађаји су показали да дијалог између Београда и Приштине тренутно није најважнији проблем на Балкану. Ова ситуација у Македонији не сме да потраје. Треба под хитно пронаћи решење, иначе идемо право у кризу.

То за "Новости" поручује Жан Аселборн, шеф луксембуршке дипломатије, будући председавајући Савета министара ЕУ, који истиче и да је наша земља у потпуности заслужила да коначно крене у активни преговарачки процес.

Шта бисте поручили онима који сањају о "великој Албанији"?

- Нека то забораве!

Постоје ли шансе да ускоро отворимо поглавља?

- Србија је с актуелном проевропском владом урадила много тога у добром правцу. Сви се слажу да у другој половини године треба да учиним све да бисмо отворили једно или више преговарачких поглавља. То ће бити веома важно, како за Србију, тако и за ЕУ.

Октобар или децембар?

- То је мање важно, и у овом тренутку неизвесно. У сваком случају, очекујемо да поглавља отворимо током луксембуршког председавања.

Хоћете ли нам помоћи?

- Увек сам давао све од себе и био велики пријатељ Србије. То сам поновио и на недавном састанку пред нашим европским партнерима. Бићу вам, наравно, пријатељ и током нашег председавања и учинити максимум да поглавља буду отворена.

(Вечерње новости)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Милун

27.05.2015 06:02

О великој албанији се одлуцује у УСА а не у Бриселу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цворовиц

27.05.2015 12:25

Све је супротно од онога сто јесте. Знаци в.албанија

Name

рома

27.05.2015 07:05

Просто ме изненадила оваква изјава да мало ухватио страх.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

27.05.2015 16:13

Цим ви казете неце бити мене несто страх да је ви и правите.Инаце би нам објаснили како са територије под васом контролом 70 терориста под орузјем упада у Македонију

ОДГОВОРИТЕ