Brisel: Neka zaborave "veliku Albaniju"

Žan Aselborn, ministar spoljnih i evropskih poslova Luksemburga, koji uskoro preuzima predsedavanje EU govori za “Novosti” o problemima na Balkanu

Svijet 27.05.2015 | 07:40
Brisel: Neka zaborave "veliku Albaniju"

 

Poslednji događaji su pokazali da dijalog između Beograda i Prištine trenutno nije najvažniji problem na Balkanu. Ova situacija u Makedoniji ne sme da potraje. Treba pod hitno pronaći rešenje, inače idemo pravo u krizu.

To za "Novosti" poručuje Žan Aselborn, šef luksemburške diplomatije, budući predsedavajući Saveta ministara EU, koji ističe i da je naša zemlja u potpunosti zaslužila da konačno krene u aktivni pregovarački proces.

Šta biste poručili onima koji sanjaju o "velikoj Albaniji"?

- Neka to zaborave!

Postoje li šanse da uskoro otvorimo poglavlja?

- Srbija je s aktuelnom proevropskom vladom uradila mnogo toga u dobrom pravcu. Svi se slažu da u drugoj polovini godine treba da učinim sve da bismo otvorili jedno ili više pregovaračkih poglavlja. To će biti veoma važno, kako za Srbiju, tako i za EU.

Oktobar ili decembar?

- To je manje važno, i u ovom trenutku neizvesno. U svakom slučaju, očekujemo da poglavlja otvorimo tokom luksemburškog predsedavanja.

Hoćete li nam pomoći?

- Uvek sam davao sve od sebe i bio veliki prijatelj Srbije. To sam ponovio i na nedavnom sastanku pred našim evropskim partnerima. Biću vam, naravno, prijatelj i tokom našeg predsedavanja i učiniti maksimum da poglavlja budu otvorena.

(Večernje novosti)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Milun

27.05.2015 06:02

O velikoj albaniji se odlucuje u USA a ne u Briselu.

ODGOVORITE
Name

Cvorovic

27.05.2015 12:25

Sve je suprotno od onoga sto jeste. Znaci v.albanija

Name

roma

27.05.2015 07:05

Prosto me iznenadila ovakva izjava da malo uhvatio strah.

ODGOVORITE
Name

Boki

27.05.2015 16:13

Cim vi kazete nece biti mene nesto strah da je vi i pravite.Inace bi nam objasnili kako sa teritorije pod vasom kontrolom 70 terorista pod oruzjem upada u Makedoniju

ODGOVORITE