Бертомеу: Звезда треба Евролиги, Партизан може преко вајлд карте!

Ђорди Бертомеу, председник Евролиге, причао је за „Блиц“ о кандидатури Београда за фајнал-фор, али и о развоју АБА лиге, као и потенцијалу наших кошаркаша.

Кошарка 27.05.2015 | 21:00
Бертомеу: Звезда треба Евролиги, Партизан може преко вајлд карте!

- Јадранска лига је увек била изузетно важна не само за Евролигу већ и за кошарку као целину. Сваке године АБА изнедри младе и талентоване кошаркаше, а најбољи пример је управо Црвена звезда, чији јуниори већ две године играју финале Евролиге - истиче Бартомеу.

Црвено-бели ће и следеће сезоне у Евролигу?

- Не очекујем да ће бити проблема са учешћем Звезде у Евролиги наредне сезоне, иако је знало да буде компликација са клубовима АБА лиге претходних година. Београђани су већ предали прелиминарне папире потребне за учешће, који ће бити потврђени у јулу, када се борд директора ЕЦА окупи на састанку и одреди циљеве за следећу сезону.

Можете ли отворити још једно место за српски тим, Партизан је 15 година редован учесник Еволиге?

- Партизан је увек добродошао у Евролигу, али само ако то заслужи игром и пласира се у најбоља два тима АБА лиге, као што то правила налажу. С обзиром на то да црно-бели нису успели да се изборе за директно учешће, сада им преостаје да се пријаве за вајлд карту, попут свих других тимова.

Српски играчи су били доминантни ове сезоне у Евролиги, у идеалној петорци налазе се Бјелица, Теодосић и Марјановић?

- То доприноси подршци коју Евролига ужива у балканским државама. Поново ћу навести Црвену звезду као пример, чији су навијачи оборили рекорд по посећености једне утакмице Евролиге са преко 24.000 навијача, а то сигурно не би било могуће да српски кошаркаши не играју на високом нивоу.

Хоће ли Београд добити организацију фајнал-фора 2017?

- Срећни смо што се Београд интересује да угости најбоље тимове Евролиге, али то није једноставно. Постоји још шест градова који су предали захтеве и биће тешко одабрати домаћина. Када бисмо гледали са сентименталне стране, свакако да Београд важи за фаворита, јер се ту показује огромна страст према кошарци, али морамо да узмемо у обзир и друге факторе. Када погледате листу претходних домаћина попут Милана, Лондона, Истанбула, Мадрида и Берлина следеће године, отприлике добијете слику онога шта тражимо.

Нема више квалификација за Евролигу?

- Главни разлог због ког смо укинули квалификације јесте календар такмичења. Тешко је пронаћи слободан термин у ком би кошаркаши могли одморни да играју квалификације, а потом и остатак Евролиге. У претходним сезонама су оне почињале по почетку националних лига у септембру, па би играчи након завршетка лига кренули са групном фазом Евролиге. То је правило велики проблем за све тимове, па је било једноставније да их укинемо. На састанку у јулу ћемо и коначно одлучити о новом формату. Истакао бих још да су претње ФИБА о увођењу паралелне Евролиге њихов пуцањ у празно.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

СРБОЉУБ

27.05.2015 19:29

Какав је то нациста па човјек уништава и понижава све што је од Срба

ОДГОВОРИТЕ