Bertomeu: Zvezda treba Evroligi, Partizan može preko vajld karte!

Đordi Bertomeu, predsednik Evrolige, pričao je za „Blic“ o kandidaturi Beograda za fajnal-for, ali i o razvoju ABA lige, kao i potencijalu naših košarkaša.

Košarka 27.05.2015 | 21:00
Bertomeu: Zvezda treba Evroligi, Partizan može preko vajld karte!

- Jadranska liga je uvek bila izuzetno važna ne samo za Evroligu već i za košarku kao celinu. Svake godine ABA iznedri mlade i talentovane košarkaše, a najbolji primer je upravo Crvena zvezda, čiji juniori već dve godine igraju finale Evrolige - ističe Bartomeu.

Crveno-beli će i sledeće sezone u Evroligu?

- Ne očekujem da će biti problema sa učešćem Zvezde u Evroligi naredne sezone, iako je znalo da bude komplikacija sa klubovima ABA lige prethodnih godina. Beograđani su već predali preliminarne papire potrebne za učešće, koji će biti potvrđeni u julu, kada se bord direktora ECA okupi na sastanku i odredi ciljeve za sledeću sezonu.

Možete li otvoriti još jedno mesto za srpski tim, Partizan je 15 godina redovan učesnik Evolige?

- Partizan je uvek dobrodošao u Evroligu, ali samo ako to zasluži igrom i plasira se u najbolja dva tima ABA lige, kao što to pravila nalažu. S obzirom na to da crno-beli nisu uspeli da se izbore za direktno učešće, sada im preostaje da se prijave za vajld kartu, poput svih drugih timova.

Srpski igrači su bili dominantni ove sezone u Evroligi, u idealnoj petorci nalaze se Bjelica, Teodosić i Marjanović?

- To doprinosi podršci koju Evroliga uživa u balkanskim državama. Ponovo ću navesti Crvenu zvezdu kao primer, čiji su navijači oborili rekord po posećenosti jedne utakmice Evrolige sa preko 24.000 navijača, a to sigurno ne bi bilo moguće da srpski košarkaši ne igraju na visokom nivou.

Hoće li Beograd dobiti organizaciju fajnal-fora 2017?

- Srećni smo što se Beograd interesuje da ugosti najbolje timove Evrolige, ali to nije jednostavno. Postoji još šest gradova koji su predali zahteve i biće teško odabrati domaćina. Kada bismo gledali sa sentimentalne strane, svakako da Beograd važi za favorita, jer se tu pokazuje ogromna strast prema košarci, ali moramo da uzmemo u obzir i druge faktore. Kada pogledate listu prethodnih domaćina poput Milana, Londona, Istanbula, Madrida i Berlina sledeće godine, otprilike dobijete sliku onoga šta tražimo.

Nema više kvalifikacija za Evroligu?

- Glavni razlog zbog kog smo ukinuli kvalifikacije jeste kalendar takmičenja. Teško je pronaći slobodan termin u kom bi košarkaši mogli odmorni da igraju kvalifikacije, a potom i ostatak Evrolige. U prethodnim sezonama su one počinjale po početku nacionalnih liga u septembru, pa bi igrači nakon završetka liga krenuli sa grupnom fazom Evrolige. To je pravilo veliki problem za sve timove, pa je bilo jednostavnije da ih ukinemo. Na sastanku u julu ćemo i konačno odlučiti o novom formatu. Istakao bih još da su pretnje FIBA o uvođenju paralelne Evrolige njihov pucanj u prazno.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

SRBOLJUB

27.05.2015 19:29

Kakav je to nacista pa čovjek uništava i ponižava sve što je od Srba

ODGOVORITE