РГ: Представљамо - Ролана Гароса, хероја свих Француза!

Турнир Ролан Гарос, као и комплекс у Паризу где се он одржава, добио је име по авијатичару, хероју из И светског рата.

Тенис 28.05.2015 | 00:00
РГ: Представљамо - Ролана Гароса, хероја свих Француза!

Гарос је такође био познат и по томе што је први авионом прелетео Средоземно море 1913. године.

Многи се питају зашто један од најпознатијих тениских турнира носи баш име једног авијатичара, а разлог је то што је током студија у ’граду светлости’ Гарос био редован посетилац мечева на Отвореном првенству Француске.

Гарос је рођен 6. октобра 1888. године у Сен Денију, делу Париза, а своју авијатичарску каријеру започео је у 21. години у малим летелицама. Убрзо је добио диплому за управљање Блерио летелицама и у њима је учествовао на неколико авионских трка широм Европе.

До почетка И светског рата Гарос је већ био познат пилот, а захваљујући томе је посетио и Сједињене Државе и Јужну Америку. До 1913. године одлучио је да се ’пребаци’ са Блерија на Моран-Солније летелице, а те године је ушао у историју летом преко Средоземног мора, од Фрежуа на југу Француске до Бизертеа у Тунису, који је извео 23. септембра.

Већ наредне године Гарос је одлучио да приступи француској војсци која се борила у И светском рату и био је један од најзаслужнијих за постављање машинских пушака на летелице. Гарос, који је био пилот модела авиона МС26, 1. априла 1915. године је успео да сруши противничку летелицу, што раније никоме није пошло за руком.

Само неколико дана касније авион којим је Гарос управљао се срушио у Немачкој, а он није успео да га уништи пре него што су га непријатељске снаге заробили. Неки извори кажу да су управо захваљујући тој летелици Немци нешто касније изумели још савременији систем, којим су добили нову предност у односу на противнике.

После скоро три године заробљеништва и неколико покушаја, Гарос је успео да побегне 14. фебруара 1918. године и врати се у француску војску. После неколико успешних победа над противничким снагама, Гарос је убијен 5. октобра те године, само неколико дана пре званичног краја рата и свог 30. рођендана, у близини Вузијера, на северу Француске. Иако није потврђено, сматра се да га је убио Немац Херман Хабих, који је управљао авионом Јаста 49.

Тениски стадион у Паризу добио је име по Ролану Гаросу током двадесетих година прошлог века, из већ наведених разлога. Поред једног од најпознатијих турнира, Гаросово име носи и аеродром на острву Ла Реунион, које се налази у Индијском океану, источно од Мадагаскара, а у француском је власништву.

Уз то, француски произвођач аутомобила Пежо је произвео верзију свог модела 205 у ограниченом броју примерака у част тениског турнира које носи његово име, а он је укључивао специјално фарбање и унутрашњост од коже. Због великог успеха тог специјалног издања Пежо је касније креирао и Ролан Гарос издања већине својих модела.

Коментари / 0

Оставите коментар