RG: Predstavljamo - Rolana Garosa, heroja svih Francuza!

Turnir Rolan Garos, kao i kompleks u Parizu gde se on održava, dobio je ime po avijatičaru, heroju iz I svetskog rata.

Tenis 28.05.2015 | 00:00
RG: Predstavljamo - Rolana Garosa, heroja svih Francuza!

Garos je takođe bio poznat i po tome što je prvi avionom preleteo Sredozemno more 1913. godine.

Mnogi se pitaju zašto jedan od najpoznatijih teniskih turnira nosi baš ime jednog avijatičara, a razlog je to što je tokom studija u ’gradu svetlosti’ Garos bio redovan posetilac mečeva na Otvorenom prvenstvu Francuske.

Garos je rođen 6. oktobra 1888. godine u Sen Deniju, delu Pariza, a svoju avijatičarsku karijeru započeo je u 21. godini u malim letelicama. Ubrzo je dobio diplomu za upravljanje Blerio letelicama i u njima je učestvovao na nekoliko avionskih trka širom Evrope.

Do početka I svetskog rata Garos je već bio poznat pilot, a zahvaljujući tome je posetio i Sjedinjene Države i Južnu Ameriku. Do 1913. godine odlučio je da se ’prebaci’ sa Blerija na Moran-Solnije letelice, a te godine je ušao u istoriju letom preko Sredozemnog mora, od Frežua na jugu Francuske do Bizertea u Tunisu, koji je izveo 23. septembra.

Već naredne godine Garos je odlučio da pristupi francuskoj vojsci koja se borila u I svetskom ratu i bio je jedan od najzaslužnijih za postavljanje mašinskih pušaka na letelice. Garos, koji je bio pilot modela aviona MS26, 1. aprila 1915. godine je uspeo da sruši protivničku letelicu, što ranije nikome nije pošlo za rukom.

Samo nekoliko dana kasnije avion kojim je Garos upravljao se srušio u Nemačkoj, a on nije uspeo da ga uništi pre nego što su ga neprijateljske snage zarobili. Neki izvori kažu da su upravo zahvaljujući toj letelici Nemci nešto kasnije izumeli još savremeniji sistem, kojim su dobili novu prednost u odnosu na protivnike.

Posle skoro tri godine zarobljeništva i nekoliko pokušaja, Garos je uspeo da pobegne 14. februara 1918. godine i vrati se u francusku vojsku. Posle nekoliko uspešnih pobeda nad protivničkim snagama, Garos je ubijen 5. oktobra te godine, samo nekoliko dana pre zvaničnog kraja rata i svog 30. rođendana, u blizini Vuzijera, na severu Francuske. Iako nije potvrđeno, smatra se da ga je ubio Nemac Herman Habih, koji je upravljao avionom Jasta 49.

Teniski stadion u Parizu dobio je ime po Rolanu Garosu tokom dvadesetih godina prošlog veka, iz već navedenih razloga. Pored jednog od najpoznatijih turnira, Garosovo ime nosi i aerodrom na ostrvu La Reunion, koje se nalazi u Indijskom okeanu, istočno od Madagaskara, a u francuskom je vlasništvu.

Uz to, francuski proizvođač automobila Pežo je proizveo verziju svog modela 205 u ograničenom broju primeraka u čast teniskog turnira koje nosi njegovo ime, a on je uključivao specijalno farbanje i unutrašnjost od kože. Zbog velikog uspeha tog specijalnog izdanja Pežo je kasnije kreirao i Rolan Garos izdanja većine svojih modela.

Komentari / 0

Ostavite komentar