Лазовић: Навијачи, чувајте ми Звезду!

"Нисам освајао титуле, али сам доживео да на утакмицу против Спартака из Суботице дође 40.000 људи. Ти навијачи су буквално одржали клуб на ногама".

Фудбал 28.05.2015 | 20:00
Лазовић: Навијачи, чувајте ми Звезду!

Много тога прошао је Дарко Лазовић током шест година у Црвеној звезди. Више лошег него доброг, али као и увек, тако и приликом гостовања у редакцији МОНДА, није желео да се жали.

"Шест година сам био овде, јесам прошао кроз свашта, али памтићу само лепе ствари. О лошим уопште не желим да размишљам. Те ситуације су ме ојачале људски, јер ако се у породици догађају проблеми, како онда неће у клубу. Мислим да је то све, донекле, нормално", поручио је будући фудбалер Ђенове, аутоматски остављајући по страни приче о борби за статус првотимца, повреди колена, ранијем неодласку у иностранство, непоштовању клупског руководства уочи венчања, губитку капитенске траке преко медија, условљавању да отпише клубу повећи дуг...

Има, ипак, нешто што није могао да прећути.

"Остаје жал јер сам освојио мало титула. Само једна за шест година, уз два трофеја Купа, премало је за клуб какав је Црвена звезда", каже Лазовић повишеним тоном.

"Жао ми је и што нисмо играли групну фазу неког европског такмичења. Што се тиче личног дела, сигурно је и то могло боље. Увек може боље, али значи ми што сам добио подршку навијача и то је нешто што ми даје на знање да сам оставио неки траг, људски и играчки".

Навијачи су били најопширнија тема разговора. Они ће му, тврди, највише недостајати из периода проведеног у Црвеној звезди, када 1. јула и званично постане фудбалер италијанског клуба.

"Био сам у Црвеној звезди можда у најтежем периоду у њеној историји. Нисам освајао титуле, али сам доживео да на утакмицу против Спартака из Суботице дође 40.000 људи. После и против Доњег Срема...Ти навијачи су буквално одржали клуб на ногама. Да нису долазили у толиком броју, велико је питање шта би било. Не каже се џабе да су навијачи огледало клуба. Надам се да ће и у наредном периоду долазити у великом броју на стадион и да ће после моћи да се каже да су они сачували клуб од пропадања".

На питање да ли су Делије претходних година учиниле за клуб више него бројни чланови управа које су се често мењале, Лазовић није дао конкретан одговор, али се он може лако прочитати "између редова".

"Не бих да причам да ли су људи из ове или неке прошле управе радили добро или нису, нити имам разлога да се додворавам навијачима, поготово сада када више нисам у Звезди, али свако може да примети да су они у најтежем периоду по клуб изнели највећи терет својим доласцима на стадион. На тај начин су показали колико је Звезда стварно велики клуб".

Дешавало се, међутим, да подршка играчима пређе у критику, па и у претње. Било је скидања дресова, лупања аутомобила и непријатних разговора.

"Сигурно да постоји и одређени притисак, зато и не мислим да је само фраза када се каже да не може баш свако да игра у Звезди. Било је добрих играча овде који нису успели да се снађу, а по одласку су направили добре каријере. Притисак постоји, али то је и нормално пошто је Звезда велики клуб. Да би неко био велики играч мора да научи да се носи са тим да у свакој утакмици иде на победу. Овде једном одиграш нерешено и сам ниси задовољан, а камоли навијачи. То само показује величину Црвене звезде", сматра Лазовић.

Готово да није могао да сакрије узбуђење када је причао о овацијама које је добио у недељу, по завршетку последње утакмице у црвено-белом дресу.

"Цео живот ће ми остати у сећању скандирање и парола после утакмице. Сваки играч може само да пожели тако нешто. Те емоције не могу да се купе. Хвала Делијама на томе и сигурно их нећу изневерити у Ђенови, а једног дана, Боже здравља, да се вратим. Ако је могао Милијаш из Енглеске...", подсетио је Лазовић на некадашњег капитена.

После неколико "пропалих" прелазних рокова, иако то није желео да призна, 24-годишњем Чачанину сигурно је лакнуло што напушта "Маракану".

"Мислим да још нисам потпуно свестан да одлазим. Колико год да је тешка ситуација у Црвеној звезди, мени је стварно тешко што идем".

Уговор са Ђеновом потписан је на четири године.

"Пратио сам њихове игре у последње време, али не нешто много. Без обзира што сам знао да ћу отићи, био сам концентрисан на обавезе у Звезди. Ђенова ми делује као квалитетна екипа и надам се да ћу се брзо навићи на све што ме чека тамо", прижељкује Лазовић и додаје:

"Има доста наших играча у Серији А којима добро иде. Надам се да ћу се и ја брзо уклопити".

Малерима, ипак, никако да дође крај. После суспензије Црвене звезде, Лазовић би могао и са Ђеновом да пропусти играње у Европи.

"Заиста се надам да ћемо, ипак, играти на међународној сцени. Остала је жал за Европом од прошле године. Из екипе која је освојила титулу сигурно би остало доста играча и убеђен сам да бисмо могли да стигнемо до групне фазе неког од два престижна такмичења. Не желим да се враћам на то, већ да поручим садашњем тиму Црвене звезде да верујем да могу да направе успех. Потребно је, наравно, прво довести тренера, пошто је Лала (Ненад Лалатовић, прим.аут.) изјавио да одлази, али и још неке играче".

За шест година у Звезди, Дарко Лазовић је променио много саиграча.

"Стварно их је било много! Могу да се сетим свих, али заиста бих дуго набрајао...", рекао је са осмехом, а на питање са ким се најбоље слагао у игри одговорио је:

"Мислим да сам се са Николом Микићем и Ненадем Милијашем доста добро слагао на терену".

Било је и много тренера од којих је учио у Љутице Богдана, али шансу му је први указао Роберт Просинечки, тек годину и по дана по доласку из чачанског Борца.

"Са сваким тренером сам имао коректан однос. И када нисам играо, нормално сам то прихватао. Роби је тај који је преломио и који ме је ставио да играм. Не знам шта га је натерало на то, можда је видео нешто што други нису, заиста није на мени да процењујем".

Постоји анегдота која се често препричава када се помиње боравак Роберта Просинечког у Црвеној звезди, а она гласи да је харизматични стратег претио тадашњем руководству клуба, на челу са Владаном Лукићем, да ће "скочити са терасе ако Дарко Лазовић буде продат". Недуго потом, уместо да пређе у Салцбург, везиста је продужио уговор.

"А добро, то су сад приче... Он је такав тип", насмејао се Лазовић.

"Драги су ми и тренери код којих нисам много играо. Свакога сам поштовао и са сваким сам имао добар однос. Са Салетом Јанковићем још из младе репрезентације, са Славишом Стојановићем... Ево, у недељу сам после утакмице добио поруку од њега. Сигурно да ми то значи".

Када је у питању актуелно руководство, предвођено Звезданом Терзићем, ту се Лазовићу губи осмех са лица, мада је опет остао доследан умереним изјавама.

"Звао ме је Звездан Терзић после утакмице против Младости и рекао да, уколико буде било потребно, могу да тренирам на 'Маракани' док не почну припреме у Ђенови. Имао сам те несугласице зимус, али потом је однос био скроз коректан. Све што смо договорили било је поштовано".

За крај посете редакцији МОНДА, Дарко Лазовић се осврнуо на најдраже успомене које ће понети из Црвене звезде.

"Свакако титула и сваки дерби који смо победили, можда за нијансу више онај у којем сам дао гол. Затим последња утакмица прошле сезоне са ОФК Београдом, после које смо славили титулу. Ова сада исто, против Младости из Лучана, иако није имала резултатски значај сигурно ће ми остати у сећању јер сам доживео овације навијача".

Порука младим играчима Звезде

Парола Делија упућена Дарку Лазовићу на растанку гласила је "Твојих шест година као пример млађима, хвала ти Лазо".

"Искрено, не мора да буде шест година, али највећа грешка би им била ако би сада отишли",
саветује Лазовић млађе саиграче који су ове сезоне добили шансу у сениорском тиму.

"Не би требало да журе да оду из Звезде. Морају да остану неколико година и да прво овде покажу сав свој потенцијал. Звезда је велики клуб и ко овде докаже свој потенцијал, сигурно ће му се исплатити. Мислим да су и навијачи том паролом ставили до знања младим играчима да не би требало да журе са одласком".

За највише домете, сматра Лазовић, потребно је, ипак, направити спој младости и искуства.

"Звезда би требало да се окрене младим играчима, не само из своје школе, већ из целе Србије, јер је то добар начин да се изађе из финансијске кризе у којој је клуб. Млађе играче можеш лакше да продаш, али тешко да само са младима можеш до титуле у нашој лиги. Потребно је да уз њих буду бар четири, пет искуснијих играча".

"Могли смо и ове сезоне до титуле"

Црвена звезда није успела да одбрани титулу првака Србије, а Лазовић сматра да је минула сезона "преломљена" поразом црвено-белих у Новом Пазару.

"Прошле сезоне смо имали више искусних играча и због тога сам више очекивао титулу него сада, али и ове сезоне смо могли до ње. Мислим да смо поразом у Новом Пазару изгубили највеће шансе за титулу. Да смо добили ту утакмицу, сигурно бисмо боље ушли и у дерби. Много ми је жао што се нисам опростио титулом, али шта да се ради...".

У последњем мечу, против Младости из Лучана, видљива је била жеља одлазећег везисте да се од црвено-белог дреса опрости поготко. Није, међутим, имао среће.

"Желео сам да се опростим голом од Делија и од Звезде, али још више од тога сви смо желели победу јер нас је било само 15 у протоколу за утакмицу. Не памтим да се икада то догодило у Црвеној звезди. Било је доста повређених играча и одсутних због репрезентације. Нема Звезда 30 играча на располагању, па да увек може да рачуна на замене, него нас је било 22-23. Нажалост, догодило се то што се догодило...", осврнуо се Лазовић на последњи меч у сезони.

Можда је неко очекивао више, али свако објективан рећи ће да је Дарко Лазовић у условима које је имао у Црвеној звезди заиста пружио много и да се заслужено нашао међу малобројним играчима чије име је одзвањало стадионом у Љутице Богдана.

Остаје да видимо да ли ће, као што је најавио, једног дана попут Ненада Милијаша предводити црвено-беле до неких бољих резултата него ових данас.

Коментари / 0

Оставите коментар