Lazović: Navijači, čuvajte mi Zvezdu!

"Nisam osvajao titule, ali sam doživeo da na utakmicu protiv Spartaka iz Subotice dođe 40.000 ljudi. Ti navijači su bukvalno održali klub na nogama".

Fudbal 28.05.2015 | 20:00
Lazović: Navijači, čuvajte mi Zvezdu!

Mnogo toga prošao je Darko Lazović tokom šest godina u Crvenoj zvezdi. Više lošeg nego dobrog, ali kao i uvek, tako i prilikom gostovanja u redakciji MONDA, nije želeo da se žali.

"Šest godina sam bio ovde, jesam prošao kroz svašta, ali pamtiću samo lepe stvari. O lošim uopšte ne želim da razmišljam. Te situacije su me ojačale ljudski, jer ako se u porodici događaju problemi, kako onda neće u klubu. Mislim da je to sve, donekle, normalno", poručio je budući fudbaler Đenove, automatski ostavljajući po strani priče o borbi za status prvotimca, povredi kolena, ranijem neodlasku u inostranstvo, nepoštovanju klupskog rukovodstva uoči venčanja, gubitku kapitenske trake preko medija, uslovljavanju da otpiše klubu poveći dug...

Ima, ipak, nešto što nije mogao da prećuti.

"Ostaje žal jer sam osvojio malo titula. Samo jedna za šest godina, uz dva trofeja Kupa, premalo je za klub kakav je Crvena zvezda", kaže Lazović povišenim tonom.

"Žao mi je i što nismo igrali grupnu fazu nekog evropskog takmičenja. Što se tiče ličnog dela, sigurno je i to moglo bolje. Uvek može bolje, ali znači mi što sam dobio podršku navijača i to je nešto što mi daje na znanje da sam ostavio neki trag, ljudski i igrački".

Navijači su bili najopširnija tema razgovora. Oni će mu, tvrdi, najviše nedostajati iz perioda provedenog u Crvenoj zvezdi, kada 1. jula i zvanično postane fudbaler italijanskog kluba.

"Bio sam u Crvenoj zvezdi možda u najtežem periodu u njenoj istoriji. Nisam osvajao titule, ali sam doživeo da na utakmicu protiv Spartaka iz Subotice dođe 40.000 ljudi. Posle i protiv Donjeg Srema...Ti navijači su bukvalno održali klub na nogama. Da nisu dolazili u tolikom broju, veliko je pitanje šta bi bilo. Ne kaže se džabe da su navijači ogledalo kluba. Nadam se da će i u narednom periodu dolaziti u velikom broju na stadion i da će posle moći da se kaže da su oni sačuvali klub od propadanja".

Na pitanje da li su Delije prethodnih godina učinile za klub više nego brojni članovi uprava koje su se često menjale, Lazović nije dao konkretan odgovor, ali se on može lako pročitati "između redova".

"Ne bih da pričam da li su ljudi iz ove ili neke prošle uprave radili dobro ili nisu, niti imam razloga da se dodvoravam navijačima, pogotovo sada kada više nisam u Zvezdi, ali svako može da primeti da su oni u najtežem periodu po klub izneli najveći teret svojim dolascima na stadion. Na taj način su pokazali koliko je Zvezda stvarno veliki klub".

Dešavalo se, međutim, da podrška igračima pređe u kritiku, pa i u pretnje. Bilo je skidanja dresova, lupanja automobila i neprijatnih razgovora.

"Sigurno da postoji i određeni pritisak, zato i ne mislim da je samo fraza kada se kaže da ne može baš svako da igra u Zvezdi. Bilo je dobrih igrača ovde koji nisu uspeli da se snađu, a po odlasku su napravili dobre karijere. Pritisak postoji, ali to je i normalno pošto je Zvezda veliki klub. Da bi neko bio veliki igrač mora da nauči da se nosi sa tim da u svakoj utakmici ide na pobedu. Ovde jednom odigraš nerešeno i sam nisi zadovoljan, a kamoli navijači. To samo pokazuje veličinu Crvene zvezde", smatra Lazović.

Gotovo da nije mogao da sakrije uzbuđenje kada je pričao o ovacijama koje je dobio u nedelju, po završetku poslednje utakmice u crveno-belom dresu.

"Ceo život će mi ostati u sećanju skandiranje i parola posle utakmice. Svaki igrač može samo da poželi tako nešto. Te emocije ne mogu da se kupe. Hvala Delijama na tome i sigurno ih neću izneveriti u Đenovi, a jednog dana, Bože zdravlja, da se vratim. Ako je mogao Milijaš iz Engleske...", podsetio je Lazović na nekadašnjeg kapitena.

Posle nekoliko "propalih" prelaznih rokova, iako to nije želeo da prizna, 24-godišnjem Čačaninu sigurno je laknulo što napušta "Marakanu".

"Mislim da još nisam potpuno svestan da odlazim. Koliko god da je teška situacija u Crvenoj zvezdi, meni je stvarno teško što idem".

Ugovor sa Đenovom potpisan je na četiri godine.

"Pratio sam njihove igre u poslednje vreme, ali ne nešto mnogo. Bez obzira što sam znao da ću otići, bio sam koncentrisan na obaveze u Zvezdi. Đenova mi deluje kao kvalitetna ekipa i nadam se da ću se brzo navići na sve što me čeka tamo", priželjkuje Lazović i dodaje:

"Ima dosta naših igrača u Seriji A kojima dobro ide. Nadam se da ću se i ja brzo uklopiti".

Malerima, ipak, nikako da dođe kraj. Posle suspenzije Crvene zvezde, Lazović bi mogao i sa Đenovom da propusti igranje u Evropi.

"Zaista se nadam da ćemo, ipak, igrati na međunarodnoj sceni. Ostala je žal za Evropom od prošle godine. Iz ekipe koja je osvojila titulu sigurno bi ostalo dosta igrača i ubeđen sam da bismo mogli da stignemo do grupne faze nekog od dva prestižna takmičenja. Ne želim da se vraćam na to, već da poručim sadašnjem timu Crvene zvezde da verujem da mogu da naprave uspeh. Potrebno je, naravno, prvo dovesti trenera, pošto je Lala (Nenad Lalatović, prim.aut.) izjavio da odlazi, ali i još neke igrače".

Za šest godina u Zvezdi, Darko Lazović je promenio mnogo saigrača.

"Stvarno ih je bilo mnogo! Mogu da se setim svih, ali zaista bih dugo nabrajao...", rekao je sa osmehom, a na pitanje sa kim se najbolje slagao u igri odgovorio je:

"Mislim da sam se sa Nikolom Mikićem i Nenadem Milijašem dosta dobro slagao na terenu".

Bilo je i mnogo trenera od kojih je učio u Ljutice Bogdana, ali šansu mu je prvi ukazao Robert Prosinečki, tek godinu i po dana po dolasku iz čačanskog Borca.

"Sa svakim trenerom sam imao korektan odnos. I kada nisam igrao, normalno sam to prihvatao. Robi je taj koji je prelomio i koji me je stavio da igram. Ne znam šta ga je nateralo na to, možda je video nešto što drugi nisu, zaista nije na meni da procenjujem".

Postoji anegdota koja se često prepričava kada se pominje boravak Roberta Prosinečkog u Crvenoj zvezdi, a ona glasi da je harizmatični strateg pretio tadašnjem rukovodstvu kluba, na čelu sa Vladanom Lukićem, da će "skočiti sa terase ako Darko Lazović bude prodat". Nedugo potom, umesto da pređe u Salcburg, vezista je produžio ugovor.

"A dobro, to su sad priče... On je takav tip", nasmejao se Lazović.

"Dragi su mi i treneri kod kojih nisam mnogo igrao. Svakoga sam poštovao i sa svakim sam imao dobar odnos. Sa Saletom Jankovićem još iz mlade reprezentacije, sa Slavišom Stojanovićem... Evo, u nedelju sam posle utakmice dobio poruku od njega. Sigurno da mi to znači".

Kada je u pitanju aktuelno rukovodstvo, predvođeno Zvezdanom Terzićem, tu se Lazoviću gubi osmeh sa lica, mada je opet ostao dosledan umerenim izjavama.

"Zvao me je Zvezdan Terzić posle utakmice protiv Mladosti i rekao da, ukoliko bude bilo potrebno, mogu da treniram na 'Marakani' dok ne počnu pripreme u Đenovi. Imao sam te nesuglasice zimus, ali potom je odnos bio skroz korektan. Sve što smo dogovorili bilo je poštovano".

Za kraj posete redakciji MONDA, Darko Lazović se osvrnuo na najdraže uspomene koje će poneti iz Crvene zvezde.

"Svakako titula i svaki derbi koji smo pobedili, možda za nijansu više onaj u kojem sam dao gol. Zatim poslednja utakmica prošle sezone sa OFK Beogradom, posle koje smo slavili titulu. Ova sada isto, protiv Mladosti iz Lučana, iako nije imala rezultatski značaj sigurno će mi ostati u sećanju jer sam doživeo ovacije navijača".

Poruka mladim igračima Zvezde

Parola Delija upućena Darku Lazoviću na rastanku glasila je "Tvojih šest godina kao primer mlađima, hvala ti Lazo".

"Iskreno, ne mora da bude šest godina, ali najveća greška bi im bila ako bi sada otišli",
savetuje Lazović mlađe saigrače koji su ove sezone dobili šansu u seniorskom timu.

"Ne bi trebalo da žure da odu iz Zvezde. Moraju da ostanu nekoliko godina i da prvo ovde pokažu sav svoj potencijal. Zvezda je veliki klub i ko ovde dokaže svoj potencijal, sigurno će mu se isplatiti. Mislim da su i navijači tom parolom stavili do znanja mladim igračima da ne bi trebalo da žure sa odlaskom".

Za najviše domete, smatra Lazović, potrebno je, ipak, napraviti spoj mladosti i iskustva.

"Zvezda bi trebalo da se okrene mladim igračima, ne samo iz svoje škole, već iz cele Srbije, jer je to dobar način da se izađe iz finansijske krize u kojoj je klub. Mlađe igrače možeš lakše da prodaš, ali teško da samo sa mladima možeš do titule u našoj ligi. Potrebno je da uz njih budu bar četiri, pet iskusnijih igrača".

"Mogli smo i ove sezone do titule"

Crvena zvezda nije uspela da odbrani titulu prvaka Srbije, a Lazović smatra da je minula sezona "prelomljena" porazom crveno-belih u Novom Pazaru.

"Prošle sezone smo imali više iskusnih igrača i zbog toga sam više očekivao titulu nego sada, ali i ove sezone smo mogli do nje. Mislim da smo porazom u Novom Pazaru izgubili najveće šanse za titulu. Da smo dobili tu utakmicu, sigurno bismo bolje ušli i u derbi. Mnogo mi je žao što se nisam oprostio titulom, ali šta da se radi...".

U poslednjem meču, protiv Mladosti iz Lučana, vidljiva je bila želja odlazećeg veziste da se od crveno-belog dresa oprosti pogotko. Nije, međutim, imao sreće.

"Želeo sam da se oprostim golom od Delija i od Zvezde, ali još više od toga svi smo želeli pobedu jer nas je bilo samo 15 u protokolu za utakmicu. Ne pamtim da se ikada to dogodilo u Crvenoj zvezdi. Bilo je dosta povređenih igrača i odsutnih zbog reprezentacije. Nema Zvezda 30 igrača na raspolaganju, pa da uvek može da računa na zamene, nego nas je bilo 22-23. Nažalost, dogodilo se to što se dogodilo...", osvrnuo se Lazović na poslednji meč u sezoni.

Možda je neko očekivao više, ali svako objektivan reći će da je Darko Lazović u uslovima koje je imao u Crvenoj zvezdi zaista pružio mnogo i da se zasluženo našao među malobrojnim igračima čije ime je odzvanjalo stadionom u Ljutice Bogdana.

Ostaje da vidimo da li će, kao što je najavio, jednog dana poput Nenada Milijaša predvoditi crveno-bele do nekih boljih rezultata nego ovih danas.

Komentari / 0

Ostavite komentar