Грчкој истиче вријеме за договор с кредиторима

Грчкој истиче вријеме за постизање споразума о реформама с кредиторима, без којег неће бити нових фондова за Атину, упозорио је шеф Европског стабилизационог механизма (ЕСМ) Клаус Реглинг. "Остало је још мало времена", рекао је Реглинг за данашње издање листа "Билд".

Свијет 26.05.2015 | 09:27
Грчкој истиче вријеме за договор с кредиторима

"Због тога даноноћно радимо на споразуму. Без споразума с кредиторима, Грчка неће добити никакве нове зајмове. Ту је и опасност од банкрота. Много ризика је с тим повезано", додао је Реглинг.

Реглинг је упозорио да би чак и неплаћање ММФ-у било опасно, јер би утицало на друге зајмодавце, пренио је Ројтерс.

"С друге стране, пакет помоћи може само да продужи зајмове, када реформе буду спроведене. То је сада случај и то је једини начин да Грчка поврати здравље своје фискалне економије", закључио је Реглинг.

Грчка љевичарска влада већ мјесецима преговара са кредиторима (ММФ, ЕУ и Европска централна банка) у покушају да откључа исплату посљедње транше кредита помоћи вриједне 7,2 милијарде евра.

Преговори су запели око смањења пензија, реформе тржишта рада, фискалне полтике и повећања пореза на додату вриједност, које захтјевају кредитори, а које влада у Атини оклијева да спроведе.

Извор: Агенције

Коментари / 0

Оставите коментар