Могуће гашење око 50 ТВ и радио станица

Око 50 приватних ТВ и радио станица, због неиспуњавања обавезе преласка на дигитални сигнал до 17. јуна, коју је БиХ преузела на основу међународног уговора, могло би да буде угашено.

Босна и Херцеговина 26.05.2015 | 07:50
Могуће гашење око 50 ТВ и радио станица

Ово је потврдио Пламенко Чустовић, предсједавајући Вијећа Регулаторне агенције за комуникације (РАК), на сједници Комисије за саобраћај и комуникације Парламентарне скупштине БиХ. Чланове ове комисије подсјетио је да БиХ неће до 17. јуна, када истиче рок, прећи на дигитално емитовање РТВ програма и да ће бити једина земља у Европи без дигиталног сигнала.

Реуф Херић, предсједник Удружења приватних електронских медија у БиХ, каже да нико није водио рачуна о великом проблему у којем ће се наћи приватни електронски медији, јер је у фокусу само Јавни радио-телевизијски сервис.

"Оног момента кад аналогни сигнал буде сметња дигиталном, а то ће се десити 17. јуна, биће уклоњена већина пријемних антена због ометања, а онда ће доћи и до гашења једног броја ТВ и радио станица", каже Херић, те наводи да је велики проблем и то што велики број приватних ТВ и радио станица, као и општинских нема средстава да пређе на дигитализацију.

Славко Матановић, министар комуникација и транспорта БиХ, рекао је да ово министарство интензивно ради на превазилажењу проблема који су довели до застоја у процесу дигитализације и смањењу штете због кашњења у овом процесу.

Као основни проблем због којег је дошло до застоја у процесу дигитализације Матановић је на сједници Комисије за саобраћај и комуникације Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ навео да опрема која је предвиђена за технички дио пројекта дигитализације није у цијелости монтирана.

"Опрема је инсталирана на подручју Федерације БиХ, док РТРС није преузео свој дио опреме", рекао је Матановић.

Према његовим ријечима, ради се на изналажењу могућности како да се та опрема на законит начин преда РТРС-у, да би се приступило њеном монтирању и да би се што прије откочио процес дигитализације.

"Мислим да постоје изгледи да се то уради", рекао је Матановић и као рјешење навео измјену приступа приликом уговарања предаје опреме јавним сервисима, односно њену предају јавним РТВ сервисима у трајно власништво.

И Матановић је упозорио на проблем приватних ТВ кућа, које ће се суочити са великим проблемом кад неки од репетитора буду уклоњени.
Есад Готовуша, предсједавајући Управног одбора Јавних РТВ система, упозорио је на велики проблем с којим се суочава овај систем због тога што шаљу аналогни сигнал умјесто дигиталног.

"Сад имамо задатак преноса доласка светог оца у БиХ. Нико не жели преносити наш аналогни сигнал. То су велики проблеми за нас", упозорио је он.

Комисија за саобраћај и комуникације усвојила је закључак којим се предлаже да Вијеће министара, Министарство комуникација и транспорта БиХ и РАК у међусобним контактима дођу до рјешења која ће учинити што мањом штету због тога што БиХ није на вријеме завршила поступак дигитализације.

На засједању Комисије вођена је вишесатна полемика о наплати РТВ таксе, те о вишемилионским губицима Јавног сервиса БиХ због немогућности да оствари наплату.

Комисија за саобраћај и комуникације усвојила је закључак којим се од Вијећа министара тражи да што прије обави свеобухватну анализу када је ријеч о наплати РТВ таксе и да предложи мјере за превазилажење евидентних проблема.

Есад Готовуша упознао је чланове Комисије да је Одбор система јавних РТВ сервиса БиХ донио одлуку да се РТВ такса до краја ове године настави наплаћивати путем рачуна за фиксни телефон, а да се потом пређе на наплату путем рачуна за електричну енергију.

Он је истакао да је само у прва четири мјесеца ове године губитак по основу ненаплаћене РТВ таксе износио 1,2 милиона КМ, а да у претходним годинама он износи десетине милиона КМ.

Сташа Кошарац, посланик СНСД-а, констатовао је да БиХ има Закон о јавном РТВ систему, али да се он не примјењује, те затражио да се, трагом расправа које се с тим у вези воде, до Нове године покуша изнаћи рјешење за превазилажење постојеће тешке ситуације.

Извор: Независне

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

дрмр

26.05.2015 06:16

Који лопови,само знају да саљу рацун од 7,5км сваки мјесец а ниста не раде,и јос казу да настављају слати рацуне и послије 17јуна,не морамо да имамо нити један канал најбитније је да се плаца нељебовицима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дипл инг ел тех

26.05.2015 06:38

Оног момента кад аналогни сигнал буде сметња дигиталном, а то ће се десити 17. јуна, биће уклоњена већина пријемних антена због ометања, а онда ће доћи и до гашења једног броја ТВ и радио станица", каже Херић, те наводи да је велики проблем и то што велики број приватних ТВ и радио станица, као и општинских нема средстава да пређе на дигитализацију.Аналогни сигнал није никаква сметња у етеру дигиталном сигналу. Битно је само да двије ТВ станице не емитују програм на истом каналу ако су услови такви да оба могу бити примљени антенским системом на одредјеној локацији. У овој држави су неписмењаци преузели све па и контролу над овим послом и материјом. У РАКУ раде јуди без икаквог искуства а о знању да не говорим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мили

26.05.2015 09:08

Да ли се мора плацати РТВ такса?

ОДГОВОРИТЕ
Name

сирогојно

26.05.2015 09:33

Мили,па ста се то у овој напаценој дрзави не плаца,јос мало и ваздух це нам наплацивати..