Расте подршка десници код грађана Србије

Најновија истраживања показују да на политичкој сцени Србије све већу подршку имају странке десног центра, а највећи скок забележила је СРС.

Србија 25.05.2015 | 22:48
Расте подршка десници код грађана Србије

Када би сутра били одржани избори, према истраживањима Ипсос стратеџик маркетинга, они грађани Србије који би изашли на бирачка места дали би 50% подршке владајућој СНС, док би њен коалициони партнер из Владе Србије СПС освојио 8% гласова.

Изненађујуће треће место заузела би Српска радикална странка са 7% подршке, док би изнад цензуса остали још Двери (6,6%) и ДС (6,1%).

Овакви подаци доводе до закључка да су странке са десним усмерењем (СРС, Двери) у порасту подршке.

Највећи скок у рејтингу забележили су радикали, хвале се да имају константан прилив нових чланова, али су свесни и да би за евентуални прелазак цензуса био заслужан и повратак лидера Војислава Шешеља.

“Сада људи јасније признају да је пузање ка ЕУ и те како болно за свакога у Србији. Полако, али сигурно постаје прихватљив наш програм, никако ЕУ, никако НАТО“, каже Зоран Красић из СНС.

Грађани су се заситили истих лица која гледају деценијама уназад. То би могао да буде разлог и за скок популарности Двери, бар тако они тврде.

“Ми смо нова снага, смена политичких генерација. Ми доносимо економски патриотизам, стране банке иду у други, а домаћа предузећа у први план“, рекао је Бошко Обрадовић из Двери.

Странке десног центра јачају последњих година и у Европи, ипак, директорка Центра за евро-атланске студије Јелена Милић сматра да је њихово јачање у Србији опасно.

“У Србији евро-консензус није јак, а ни реформе безбедности и правосуђа нису до краја спроведене. Ми нисмо до краја стабилно друштво које такве трендове може да апсорбује“, каже Милићева.

Аналитичари јачање деснице повезују и са страхом од новог хладног рата, али и од лоших економских трендова.

Извор: Б92

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

ма

25.05.2015 21:49

Ко бих рекао да је тако?

ОДГОВОРИТЕ
Name

вјеруј?

26.05.2015 04:41

Каква лазна истразивања ?

ОДГОВОРИТЕ