Raste podrška desnici kod građana Srbije

Najnovija istraživanja pokazuju da na političkoj sceni Srbije sve veću podršku imaju stranke desnog centra, a najveći skok zabeležila je SRS.

Srbija 25.05.2015 | 22:48
Raste podrška desnici kod građana Srbije

Kada bi sutra bili održani izbori, prema istraživanjima Ipsos stratedžik marketinga, oni građani Srbije koji bi izašli na biračka mesta dali bi 50% podrške vladajućoj SNS, dok bi njen koalicioni partner iz Vlade Srbije SPS osvojio 8% glasova.

Iznenađujuće treće mesto zauzela bi Srpska radikalna stranka sa 7% podrške, dok bi iznad cenzusa ostali još Dveri (6,6%) i DS (6,1%).

Ovakvi podaci dovode do zaključka da su stranke sa desnim usmerenjem (SRS, Dveri) u porastu podrške.

Najveći skok u rejtingu zabeležili su radikali, hvale se da imaju konstantan priliv novih članova, ali su svesni i da bi za eventualni prelazak cenzusa bio zaslužan i povratak lidera Vojislava Šešelja.

“Sada ljudi jasnije priznaju da je puzanje ka EU i te kako bolno za svakoga u Srbiji. Polako, ali sigurno postaje prihvatljiv naš program, nikako EU, nikako NATO“, kaže Zoran Krasić iz SNS.

Građani su se zasitili istih lica koja gledaju decenijama unazad. To bi mogao da bude razlog i za skok popularnosti Dveri, bar tako oni tvrde.

“Mi smo nova snaga, smena političkih generacija. Mi donosimo ekonomski patriotizam, strane banke idu u drugi, a domaća preduzeća u prvi plan“, rekao je Boško Obradović iz Dveri.

Stranke desnog centra jačaju poslednjih godina i u Evropi, ipak, direktorka Centra za evro-atlanske studije Jelena Milić smatra da je njihovo jačanje u Srbiji opasno.

“U Srbiji evro-konsenzus nije jak, a ni reforme bezbednosti i pravosuđa nisu do kraja sprovedene. Mi nismo do kraja stabilno društvo koje takve trendove može da apsorbuje“, kaže Milićeva.

Analitičari jačanje desnice povezuju i sa strahom od novog hladnog rata, ali i od loših ekonomskih trendova.

Izvor: B92

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

ma

25.05.2015 21:49

Ko bih rekao da je tako?

ODGOVORITE
Name

vjeruj?

26.05.2015 04:41

Kakva lazna istrazivanja ?

ODGOVORITE