Нада за Шећерану топи се брже од шећера

Одлука Владе Републике Српске да одбије понуду Пољопривредне задруге "Јанковци" за преузимање Фабрике шећера у Великој Обарској код Бијељине, разочарала је раднике али се они још не губе наду да ће се пронаћи рјешење за једину шећерану у БиХ.

Република Српска 25.05.2015 | 22:15
Нада за Шећерану топи се брже од шећера

“Ми, који свакодневно долазимо у фабрику, мучимо се и надамо да ће се рјешење за Шећерану, ипак, пронаћи. Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде и Влади РС упутили смо иницијативу да се у “државној режији” Фабрика покрене и ревитализује. Одговор чекамо”, изјавио је пословни портал ЦАПИТАЛ.ба Мехо Фафулић вршилац дужности директора.

Он је рекао да Фабрика још није отписана и минимална нада постоји ће бити поново покренута производња, осуђујући злонамјерне коментаре да је “Шећерана већ спремна за сјечење и за старо гвожђе”.

Дуговања Шећеране износе око 23,5 милиона КМ, а књиговодствена вриједност својевремено је процијењена на око 29 милиона КМ.

Од 23,5 милиона пријављених дуговања спорна су и неутемељена потраживања повјерилаца од око 10 милиона КМ, тако да Шећерана, каже Фафулић, реално дугује између 11 и 12 милиона марака. Радницима се дугује 53 плате.

Коментаришући неприхватање понуде Пољопривредне задруге “Јанковци” за преузимање Шећеране у Бијељини, о чему је у петак јавност обавијестио ресорни министар Стево Мирјанић, Фафулић каже да пословодство фабрике не одлучује о евентуалним понудама за куповину фабрике, те да о томе могу искључиво одлучивати ресорно министарство и Влада РС.

Понуда која се морала одбити

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Стево Мирјанић рекао је да Влада није могла да прихвати понуду Пољопривредне задруге “Јанковци” из Хрватске за преузимање Шећеране у Бијељини.

Он је истакао да је обављено неколико разговора са представницима задруге „Јанковци“, која је послала необавезујућу понуду за Шећерану.

„У тој понуди тражено је да РС отпише 24 милиона КМ дуговања Шећеране, да се обезбиједи повољан кредит од 25 милиона за ремонт постројења и још 35 милиона повољних кредитних средстава за кампању покретања фабрике. То Влада није могла да прихвати и наложила је менаџменту Шећеране да трага за новим рјешењима“, навео је Мирјанић.

Он је нагласио да је неколико иностраних фирми изразило интерес да инвестира у Шећерану, али да ништа конкретно није договорено.

„Било је потенцијалних инвеститора из Пољске, Бугарске, Русије и Израела, али ништа конкретно није договорено“, навео је Мирјанић.

Истакао је да је РС стало да оживи Шећерану, али да не могу прихватити сваку врсту услова.

„Потенцијални партнер мора да уложи своја средства, а сигурно ће имати подршку Владе РС“, рекао је Мирјанић.

РС је постала власник Шећеране након што је због прања новца правоснажно осуђен њен претходни власник Зоран Ћопић и трајно му одузета имовина вриједна око 20 милиона марака.

Ћопићу је тада, између осталог, одузето и 10,8 милиона акција Шећеране, које чине 51 одсто капитала тог предузећа. Производња у Шећерани обустављена је прије неколико година.

Извор: Цапитал.ба

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

сара

26.05.2015 06:33

Гдје је имовина Цопица од 20 мил?

ОДГОВОРИТЕ
Name

лудвиг

27.05.2015 14:30

Ако власти која влада у земљи која сваким даном тоне у дуг брзином свјетлости није циљ да покрене производњу, а цињеница је да није, ста мозе промјенити сака радника која је изманипулисана, и доведена до просјацког стапа. Уз дузно постовање вд. директора и његовог мисљења, сматрам да је крајње вријеме исјеци ту фабрику и намирити васа потразивања. Не залудјујте се висе лазима власти.

ОДГОВОРИТЕ