Серија А: Вечерас је најскупљи дерби у историји Рима!

Лацију и Роми победа никада није била важнија! Дерби дела Капитале са собом носи огроман улог, а то је директан пласман у Лигу шампиона.

Фудбал 25.05.2015 | 17:40
Серија А: Вечерас је најскупљи дерби у историји Рима!

Престиж, слава и понос су све оно што носи победа над највећим ривалом, али овога пута тај тријумф значи више од тога. Победа у чувеном дербију Рима никада није била важнија, одавно на овако директан начин није одлучивала о нечему. На римском Олимпику ове вечери  у 178. окршају два љута ривала, када се узму у обзир и званични и незванични мечеви, Лацио и Рома бориће се за директан пласман у Лигу шампиона у наредној сезони и сигурну суму од око 50.000.000 евра колико може да донесе учешће у групној фази елитног европског такмичења.

Вучица то добро зна. Ове сезоне је само од учешћа у групној фази инкасирала је 49.200.000 евра, а пред Дерби дела Капитале је у нешто бољој позицији од вечитог ривала, јер има бод више на табели, па је и нерешени резултат, коло пре краја првенствене трке, доводи на корак од проласка кроз циљ. Лацио са друге стране мора да иде на сва три бода ако жели до друге позиције, али би могао и далеко више да изгуби уколико би римско бојиште напустио поражен, јер би онда у последњем колу са Наполијем на Сан Паолу имао нови директан окршај, али за треће место.

Небескоплави су већ задали један ударац градском ривалу, али за зеленим столом. Председник Лација Клаудио Лотито искористио је своје снажне везе у Заједници прволигаша, која је под његовим патронатом и померио дерби са недеље на понедељак, како би његов тим имао дан више за одмор од непланираног финала купа са Јувентусом. Рома се узалудно бунила, спортски директор Ђалороса Валтер Сабатини је био поприлично бесан, али је Вучица још једном показала своју немоћ у институцијама италијанског фудбала. У Роми су имали и право да се љуте, пошто је одједном постало неважно што се дерби игра у каснијим сатима, јер ће то само додатно направити проблеме органима реда који већ годинама уназад инсистирају да се утакмица и игра у дневном термину од 15 часова због безбедности свих актера, пре, током и после утакмице. Али све то само је додатно појачало и онако бурну атмосферу коју носи сваки дерби.

Оно што је чињеница јесте да Лацио у овом тренутку после неприкосновеног Јувентуса, игра можда и најбољи фудбал у Серији А, па је због тога и благи фаворит у овом мечу. Ипак, Рома је традиционално боља у окршајима са највећим ривалом и често је знала да се подигне из пепела, баш као што је био случај у првом дербију у овој сезони, када је головима Франческа Тотија у другом полувремену стигла до вредног бода.
"Лацио је фаворит, јер то многи кажу... Кажу да су они најјачи, а ми слаби, играју најлепши фудбал у Италији. Ми ћемо себе показати у уторак", рекао је Гарсија.

Мислите у понедељак?
"Зар није одложено?", уз осмех је питао стратег Вучице, алудирајући на померање термина утакмице, а потом додао:
"Ово је најважнија утакмица у сезони, намеравамо да останемо други. Желимо да победимо и завршимо сезону, борићемо се за дрес и навијаче", рекао је Гарсија.

Са друге стране, стратег Лација Стефано Пиоли прилично самоуверено дочекује дерби Рима. Свестан је да није исто да ли ће његов тим завршити на другом или трећем месту.
"Све оно што смо радили ове сезоне довело нас је до ове тачке. Опоравили смо се физички и психички од финала Купа и спремни смо да дамо све од себе. Када правите калкулације наиђете на још већи ризик, желимо да победимо и престигнемо Рому на табели. Срећом, имали смо један дан више одмора", рекао је Пиоли истичући да је пораз од Јувентуса у продужецима додатно подигао самопоуздање његовом тиму, који је показао да може да се носи са сваким.

Пиоли, за разлику од Рудија Гарсије није имао превеликих проблема са састављањем тима за овај меч, пошто највероватније неће моћи да рачуна само на Штефана Радуа, кога ће на позицији левог бека по свему судећи заменити Сенад Лулић. На супротном боку биће Душан Баста, који има зацементирану позицију у тиму, док ће тек опорављени Филип Ђорђевић меч највероватније почети са клупе.

Француски стучњак неће моћи да рачуна на свог љубимца Жервиња, који је повређен, а током целе недеље у Роминој Тригорији праћен је опоравак Мајкона, који се вероватно неће наћи на позицији десног бека, већ ће ту бити поливалентни Флоренци. У самом шпицу навале сигурна је позиција само Франческу Тотију, а остаје да се види за коју двојицу бочних нападача ће се одлучити Гарсија. У избору су му Адем Љајић, Ибарбо и Итурбе.

Суђење најважнијег меча у овој сезони италијанске Серије А поверено је најбољем тамошњем арбитру Николи Рицолију, који се безброј пута до сада доказао на највећој позорници. Према последњим најавама на римском Олимпику се очекује око 60.000 гледалаца.

ЛАЦИО - РОМА

Стадион: Олимпико;
Капацитет: 82.656;
Судија: Никола Рицоли;

ЛАЦИО (4-2-3-1): Маркети - Баста, Де Фрај, Ђентилети, Лулић - Биља, Пароло - Кандрева, Маури, Фелипе Андерсон - Клосе.

РОМА (4-3-3): Де Санктис - Флоренци, Манолас, Јанга Мбива, Торосидис - Пјанић, Де Роси, Најнголан - Ибарбо, Тоти, Итурбе.

Коментари / 0

Оставите коментар