Serija A: Večeras je najskuplji derbi u istoriji Rima!

Laciju i Romi pobeda nikada nije bila važnija! Derbi dela Kapitale sa sobom nosi ogroman ulog, a to je direktan plasman u Ligu šampiona.

Fudbal 25.05.2015 | 17:40
Serija A: Večeras je najskuplji derbi u istoriji Rima!

Prestiž, slava i ponos su sve ono što nosi pobeda nad najvećim rivalom, ali ovoga puta taj trijumf znači više od toga. Pobeda u čuvenom derbiju Rima nikada nije bila važnija, odavno na ovako direktan način nije odlučivala o nečemu. Na rimskom Olimpiku ove večeri  u 178. okršaju dva ljuta rivala, kada se uzmu u obzir i zvanični i nezvanični mečevi, Lacio i Roma boriće se za direktan plasman u Ligu šampiona u narednoj sezoni i sigurnu sumu od oko 50.000.000 evra koliko može da donese učešće u grupnoj fazi elitnog evropskog takmičenja.

Vučica to dobro zna. Ove sezone je samo od učešća u grupnoj fazi inkasirala je 49.200.000 evra, a pred Derbi dela Kapitale je u nešto boljoj poziciji od večitog rivala, jer ima bod više na tabeli, pa je i nerešeni rezultat, kolo pre kraja prvenstvene trke, dovodi na korak od prolaska kroz cilj. Lacio sa druge strane mora da ide na sva tri boda ako želi do druge pozicije, ali bi mogao i daleko više da izgubi ukoliko bi rimsko bojište napustio poražen, jer bi onda u poslednjem kolu sa Napolijem na San Paolu imao novi direktan okršaj, ali za treće mesto.

Nebeskoplavi su već zadali jedan udarac gradskom rivalu, ali za zelenim stolom. Predsednik Lacija Klaudio Lotito iskoristio je svoje snažne veze u Zajednici prvoligaša, koja je pod njegovim patronatom i pomerio derbi sa nedelje na ponedeljak, kako bi njegov tim imao dan više za odmor od neplaniranog finala kupa sa Juventusom. Roma se uzaludno bunila, sportski direktor Đalorosa Valter Sabatini je bio poprilično besan, ali je Vučica još jednom pokazala svoju nemoć u institucijama italijanskog fudbala. U Romi su imali i pravo da se ljute, pošto je odjednom postalo nevažno što se derbi igra u kasnijim satima, jer će to samo dodatno napraviti probleme organima reda koji već godinama unazad insistiraju da se utakmica i igra u dnevnom terminu od 15 časova zbog bezbednosti svih aktera, pre, tokom i posle utakmice. Ali sve to samo je dodatno pojačalo i onako burnu atmosferu koju nosi svaki derbi.

Ono što je činjenica jeste da Lacio u ovom trenutku posle neprikosnovenog Juventusa, igra možda i najbolji fudbal u Seriji A, pa je zbog toga i blagi favorit u ovom meču. Ipak, Roma je tradicionalno bolja u okršajima sa najvećim rivalom i često je znala da se podigne iz pepela, baš kao što je bio slučaj u prvom derbiju u ovoj sezoni, kada je golovima Frančeska Totija u drugom poluvremenu stigla do vrednog boda.
"Lacio je favorit, jer to mnogi kažu... Kažu da su oni najjači, a mi slabi, igraju najlepši fudbal u Italiji. Mi ćemo sebe pokazati u utorak", rekao je Garsija.

Mislite u ponedeljak?
"Zar nije odloženo?", uz osmeh je pitao strateg Vučice, aludirajući na pomeranje termina utakmice, a potom dodao:
"Ovo je najvažnija utakmica u sezoni, nameravamo da ostanemo drugi. Želimo da pobedimo i završimo sezonu, borićemo se za dres i navijače", rekao je Garsija.

Sa druge strane, strateg Lacija Stefano Pioli prilično samouvereno dočekuje derbi Rima. Svestan je da nije isto da li će njegov tim završiti na drugom ili trećem mestu.
"Sve ono što smo radili ove sezone dovelo nas je do ove tačke. Oporavili smo se fizički i psihički od finala Kupa i spremni smo da damo sve od sebe. Kada pravite kalkulacije naiđete na još veći rizik, želimo da pobedimo i prestignemo Romu na tabeli. Srećom, imali smo jedan dan više odmora", rekao je Pioli ističući da je poraz od Juventusa u produžecima dodatno podigao samopouzdanje njegovom timu, koji je pokazao da može da se nosi sa svakim.

Pioli, za razliku od Rudija Garsije nije imao prevelikih problema sa sastavljanjem tima za ovaj meč, pošto najverovatnije neće moći da računa samo na Štefana Radua, koga će na poziciji levog beka po svemu sudeći zameniti Senad Lulić. Na suprotnom boku biće Dušan Basta, koji ima zacementiranu poziciju u timu, dok će tek oporavljeni Filip Đorđević meč najverovatnije početi sa klupe.

Francuski stučnjak neće moći da računa na svog ljubimca Žervinja, koji je povređen, a tokom cele nedelje u Rominoj Trigoriji praćen je oporavak Majkona, koji se verovatno neće naći na poziciji desnog beka, već će tu biti polivalentni Florenci. U samom špicu navale sigurna je pozicija samo Frančesku Totiju, a ostaje da se vidi za koju dvojicu bočnih napadača će se odlučiti Garsija. U izboru su mu Adem Ljajić, Ibarbo i Iturbe.

Suđenje najvažnijeg meča u ovoj sezoni italijanske Serije A povereno je najboljem tamošnjem arbitru Nikoli Ricoliju, koji se bezbroj puta do sada dokazao na najvećoj pozornici. Prema poslednjim najavama na rimskom Olimpiku se očekuje oko 60.000 gledalaca.

LACIO - ROMA

Stadion: Olimpiko;
Kapacitet: 82.656;
Sudija: Nikola Ricoli;

LACIO (4-2-3-1): Marketi - Basta, De Fraj, Đentileti, Lulić - Bilja, Parolo - Kandreva, Mauri, Felipe Anderson - Klose.

ROMA (4-3-3): De Sanktis - Florenci, Manolas, Janga Mbiva, Torosidis - Pjanić, De Rosi, Najngolan - Ibarbo, Toti, Iturbe.

Komentari / 0

Ostavite komentar