Странце брине могуће дизање тензија у БиХ?

Расправа на Уставном суду БиХ о уставности Дана РС, који је у својој апелацији оспорио Бакир Изетбеговић, члан Предсједништва БиХ, неће бити одржана у сриједу, како је било планирано.

Босна и Херцеговина 25.05.2015 | 14:21
Странце брине могуће дизање тензија у БиХ?

Разлог, међутим, можда нема директне везе с болешћу једног од судија.

Наиме, званичан разлог за одгађање сједнице је болест потпредсједника Суда Тудора Пантируа из Румуније, али како "Независне" незванично сазнају, постоји озбиљна забринутост међународних представника у БиХ да би доношење одлуке по којој би Дан Републике био проглашен неуставним могло бити "правна бомба" која би поништила ионако тешко остварене сагласности за реформе у БиХ.

Подсјећамо, на претпрошлој сједници Народне скупштине РС позиција и опозиција успјеле су "закопати сјекире" на овом питању и заједнички усвојити декларацију којом су најавиле да неће признати одлуку Уставног суда по којој би Дан Републике био проглашен неуставним, остављајући могућност чак и за сазивање референдума.

Како је "Независним" речено, јавна је тајна да би за поништење Дана Републике гласало троје страних судија и два Бошњака, док би по два Србина и Хрвата гласали против, с обзиром на то да су, како нам је речено, приликом одлучивања о томе да ли да се прихвати разматрање предмета, троје странаца и два Бошњака прегласали по два Србина и Хрвата, што је индикатор о коначном исходу.

Српске и хрватске судије су у свом образложењу сматрале да се ради о материји коју уређују ентитетски парламенти, па би се о уставности требало изјашњавати на ентитетском суду, што већина није прихватила.

Под условом анонимности, неколико високих дипломата нам је рекло да лично не виде разлог за дизање толиких тензија у вези с питањем које сматрају мање битним од питања како покренути реформе у БиХ.

Али су рекли да разумију емотивну везаност за тај празник и признају да постоји опасност дизања тензија. Иако нам нико на наше питање није желио експлицитно потврдити да је болест судије само изговор за одгађање расправе, између редова се може закључити да је с олакшањем примљена вијест да је то питање, барем привремено, одгођено.

Недељко Чубриловић, предсједник Народне скупштине РС, истиче да РС не блефира овом декларацијом, те да сигурно има намјеру да је спроведе.

"Одлучно упозоравамо органе и институције БиХ, као и све оне који оваквим и сличним иницијативама и дјеловањем не доприносе помирењу и толеранцији међу народима и грађанима, да никад нећемо одустати од обиљежавања Дана РС", рекао је он.

У српском правном тиму увјерени су да нема разлога за страх да би, уколико РС одбије да спроведе евентуалну одлуку Суда, услиједиле санкције.

Извор: Независне

Коментари / 0

Оставите коментар