Strance brine moguće dizanje tenzija u BiH?

Rasprava na Ustavnom sudu BiH o ustavnosti Dana RS, koji je u svojoj apelaciji osporio Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH, neće biti održana u srijedu, kako je bilo planirano.

Bosna i Hercegovina 25.05.2015 | 14:21
Strance brine moguće dizanje tenzija u BiH?

Razlog, međutim, možda nema direktne veze s bolešću jednog od sudija.

Naime, zvaničan razlog za odgađanje sjednice je bolest potpredsjednika Suda Tudora Pantirua iz Rumunije, ali kako "Nezavisne" nezvanično saznaju, postoji ozbiljna zabrinutost međunarodnih predstavnika u BiH da bi donošenje odluke po kojoj bi Dan Republike bio proglašen neustavnim moglo biti "pravna bomba" koja bi poništila ionako teško ostvarene saglasnosti za reforme u BiH.

Podsjećamo, na pretprošloj sjednici Narodne skupštine RS pozicija i opozicija uspjele su "zakopati sjekire" na ovom pitanju i zajednički usvojiti deklaraciju kojom su najavile da neće priznati odluku Ustavnog suda po kojoj bi Dan Republike bio proglašen neustavnim, ostavljajući mogućnost čak i za sazivanje referenduma.

Kako je "Nezavisnim" rečeno, javna je tajna da bi za poništenje Dana Republike glasalo troje stranih sudija i dva Bošnjaka, dok bi po dva Srbina i Hrvata glasali protiv, s obzirom na to da su, kako nam je rečeno, prilikom odlučivanja o tome da li da se prihvati razmatranje predmeta, troje stranaca i dva Bošnjaka preglasali po dva Srbina i Hrvata, što je indikator o konačnom ishodu.

Srpske i hrvatske sudije su u svom obrazloženju smatrale da se radi o materiji koju uređuju entitetski parlamenti, pa bi se o ustavnosti trebalo izjašnjavati na entitetskom sudu, što većina nije prihvatila.

Pod uslovom anonimnosti, nekoliko visokih diplomata nam je reklo da lično ne vide razlog za dizanje tolikih tenzija u vezi s pitanjem koje smatraju manje bitnim od pitanja kako pokrenuti reforme u BiH.

Ali su rekli da razumiju emotivnu vezanost za taj praznik i priznaju da postoji opasnost dizanja tenzija. Iako nam niko na naše pitanje nije želio eksplicitno potvrditi da je bolest sudije samo izgovor za odgađanje rasprave, između redova se može zaključiti da je s olakšanjem primljena vijest da je to pitanje, barem privremeno, odgođeno.

Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine RS, ističe da RS ne blefira ovom deklaracijom, te da sigurno ima namjeru da je sprovede.

"Odlučno upozoravamo organe i institucije BiH, kao i sve one koji ovakvim i sličnim inicijativama i djelovanjem ne doprinose pomirenju i toleranciji među narodima i građanima, da nikad nećemo odustati od obilježavanja Dana RS", rekao je on.

U srpskom pravnom timu uvjereni su da nema razloga za strah da bi, ukoliko RS odbije da sprovede eventualnu odluku Suda, uslijedile sankcije.

Izvor: Nezavisne

Komentari / 0

Ostavite komentar