Смјењене владике без адресе

Свети архијерејски сабор, после одлуке о двојици епископа, наставља рад. Филарет ће прихватити одлуку, Георгије на своју руку изабрао Канаду.

Србија 25.05.2015 | 09:57
Смјењене владике без адресе

Мјеста где ће убудуће живети двојица епископа које је Сабор СПЦ разрешио управе над епархијама одредиће Свети синод СПЦ по завршетку седнице највишег црквеног тела.

Смењени владика Филарет, како се незванично чује у круговима блиским Патријаршији, прихватиће сваку одлуку Сабора. Проблеми, међутим, могу да настану око будуће адресе смењеног епископа канадског Георгија. Он се вратио у Канаду, у манастир Светог Преображења у Милтону, где намерава да борави и убудуће, али ова његова одлука нема одобрење врха СПЦ.

У овом његовом потезу познаваоци прилика у Цркви виде потенцијалну претњу да се "случај Георгије", упркос смени са владичанског трона, распламса и продуби поделе међу верницима.

- На Епархију канадску укњижена је само половина куће у којој разрешени владика намерава да се настани. Остатак се води на његово лично име - објашњава наш саговорник из Цркве. - Проблем је у томе, што разрешени владика не сме да се настани без благослова надлежног епископа, који сигурно неће добити за живот у Милтону. Канадски закони, међутим, чврсто бране личну својину својих грађана, што је аргумент на који тренутно не постоји одговор.

Куповину куће и њену укњижбу мимо црквених прописа констатовала је и синодска комисија која је утврђивала стање у Канадској епархији и која је предложила разрешење.

Владика Георгије са делом свештеника и верника за сада одбија да преда епархију патријарховом намеснику Василију Томићу.

То ће учинити, наводно, тек када Сабор заврши рад и када буде потписан записник за заседања, што се сматра тренутком ступања на снагу одлука.

Развој ситуације у Канади неформално ће бити размотрен и на Сабору, који данас у београдској Патријаршији наставља рад. После суботње буре окончане изненадном одлуком о разрешењу владике Филарета, ситуација у Сабору постепено се враћа у нормалу, иако су неслагања међу владикама и даље велика. Филаретов пад тумачи се и као својеврсни пораз групе епископа предвођених владиком бачким Иринејем.

Уклањање владике милешевског, које су заступали митрополит Амфилохије и епископ Григорије, у Патријаршији се коментарише као наставак политике уклањања самовоље у епископату.

Начин на који је Филарет смењен, међутим, окрњио је и ауторитет самог патријарха Иринеја. Поглавар СПЦ само 12 часова пре Филаретове смене преузео је одговорност да владика остане још годину дана у Милешеви. Група чланова Сабора извршила је на њега у суботу ујутру притисак и принудила га да поверење у Филарета стави на гласање.

Нови поступци

Владика Филарет пети је великодостојник СПЦ који је разрешен управљања епархијом од 2010. године. Кључеве епископских средишта пре њега су морали да положе владике рашко-призренски Артемије, средњоевропски Константин, зворничко-тузлански Василије и канадски Георгије.

У Цркви се већ најављују нови поступци за утврђивање канонске одговорности. На тапету би, како се спекулише, међу првима могли да се нађу епископ врањски Пахомије, банатски Никанор и сремски Василије.

Филарету одредили Златар

Епископу Филарету после суспензије почетком марта одређено је место боравка - манастир Светих Врачева на Воденој пољани на планини Златар. Реч је о усамљеној богомољи на готово 1.500 метара надморске висине, која је по шест месеци годишње завејана снегом. У овом манастиру живи и тихује само један монах.

Извор: Новости

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Сурова истина

25.05.2015 08:42

Какве везе све ово горе описано има са Богом, вјером, моралом, људством, бригом за народ? Сви знамо како гласи одговор на претходно питање. Исто као што знамо да има искључиво везе са повластицама, утицајем, влашћу, привилегијама, неморалом, и тоталном небригом за народ. Или је неко чуо/прочитао да се овдје неко бори за интерес народа? Људи који тврде да проповједају Божију ријеч се кољу као гладни пси за власт. Исус који их гледа са крстова плаче...

ОДГОВОРИТЕ