Smjenjene vladike bez adrese

Sveti arhijerejski sabor, posle odluke o dvojici episkopa, nastavlja rad. Filaret će prihvatiti odluku, Georgije na svoju ruku izabrao Kanadu.

Srbija 25.05.2015 | 09:57
Smjenjene vladike bez adrese

Mjesta gde će ubuduće živeti dvojica episkopa koje je Sabor SPC razrešio uprave nad eparhijama odrediće Sveti sinod SPC po završetku sednice najvišeg crkvenog tela.

Smenjeni vladika Filaret, kako se nezvanično čuje u krugovima bliskim Patrijaršiji, prihvatiće svaku odluku Sabora. Problemi, međutim, mogu da nastanu oko buduće adrese smenjenog episkopa kanadskog Georgija. On se vratio u Kanadu, u manastir Svetog Preobraženja u Miltonu, gde namerava da boravi i ubuduće, ali ova njegova odluka nema odobrenje vrha SPC.

U ovom njegovom potezu poznavaoci prilika u Crkvi vide potencijalnu pretnju da se "slučaj Georgije", uprkos smeni sa vladičanskog trona, rasplamsa i produbi podele među vernicima.

- Na Eparhiju kanadsku uknjižena je samo polovina kuće u kojoj razrešeni vladika namerava da se nastani. Ostatak se vodi na njegovo lično ime - objašnjava naš sagovornik iz Crkve. - Problem je u tome, što razrešeni vladika ne sme da se nastani bez blagoslova nadležnog episkopa, koji sigurno neće dobiti za život u Miltonu. Kanadski zakoni, međutim, čvrsto brane ličnu svojinu svojih građana, što je argument na koji trenutno ne postoji odgovor.

Kupovinu kuće i njenu uknjižbu mimo crkvenih propisa konstatovala je i sinodska komisija koja je utvrđivala stanje u Kanadskoj eparhiji i koja je predložila razrešenje.

Vladika Georgije sa delom sveštenika i vernika za sada odbija da preda eparhiju patrijarhovom namesniku Vasiliju Tomiću.

To će učiniti, navodno, tek kada Sabor završi rad i kada bude potpisan zapisnik za zasedanja, što se smatra trenutkom stupanja na snagu odluka.

Razvoj situacije u Kanadi neformalno će biti razmotren i na Saboru, koji danas u beogradskoj Patrijaršiji nastavlja rad. Posle subotnje bure okončane iznenadnom odlukom o razrešenju vladike Filareta, situacija u Saboru postepeno se vraća u normalu, iako su neslaganja među vladikama i dalje velika. Filaretov pad tumači se i kao svojevrsni poraz grupe episkopa predvođenih vladikom bačkim Irinejem.

Uklanjanje vladike mileševskog, koje su zastupali mitropolit Amfilohije i episkop Grigorije, u Patrijaršiji se komentariše kao nastavak politike uklanjanja samovolje u episkopatu.

Način na koji je Filaret smenjen, međutim, okrnjio je i autoritet samog patrijarha Irineja. Poglavar SPC samo 12 časova pre Filaretove smene preuzeo je odgovornost da vladika ostane još godinu dana u Mileševi. Grupa članova Sabora izvršila je na njega u subotu ujutru pritisak i prinudila ga da poverenje u Filareta stavi na glasanje.

Novi postupci

Vladika Filaret peti je velikodostojnik SPC koji je razrešen upravljanja eparhijom od 2010. godine. Ključeve episkopskih središta pre njega su morali da polože vladike raško-prizrenski Artemije, srednjoevropski Konstantin, zvorničko-tuzlanski Vasilije i kanadski Georgije.

U Crkvi se već najavljuju novi postupci za utvrđivanje kanonske odgovornosti. Na tapetu bi, kako se spekuliše, među prvima mogli da se nađu episkop vranjski Pahomije, banatski Nikanor i sremski Vasilije.

Filaretu odredili Zlatar

Episkopu Filaretu posle suspenzije početkom marta određeno je mesto boravka - manastir Svetih Vračeva na Vodenoj poljani na planini Zlatar. Reč je o usamljenoj bogomolji na gotovo 1.500 metara nadmorske visine, koja je po šest meseci godišnje zavejana snegom. U ovom manastiru živi i tihuje samo jedan monah.

Izvor: Novosti

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Surova istina

25.05.2015 08:42

Kakve veze sve ovo gore opisano ima sa Bogom, vjerom, moralom, ljudstvom, brigom za narod? Svi znamo kako glasi odgovor na prethodno pitanje. Isto kao što znamo da ima isključivo veze sa povlasticama, uticajem, vlašću, privilegijama, nemoralom, i totalnom nebrigom za narod. Ili je neko čuo/pročitao da se ovdje neko bori za interes naroda? Ljudi koji tvrde da propovjedaju Božiju riječ se kolju kao gladni psi za vlast. Isus koji ih gleda sa krstova plače...

ODGOVORITE