Америци потребан спољни непријатељ за унутрашње јединство

Америци је потребан спољни непријатељ да би осигурала јединство заједнице, сматра француски историчар, дипломата и књижевник Жан-Кристоф Руфен.

Свијет 24.05.2015 | 18:01
Америци потребан спољни непријатељ за унутрашње јединство

"Од краја Хладног рата, Сједињене Државе створиле су себи два непријатеља - радикални ислам и Русију", рекао је Руфен у интервјуу за француски лист "Фигаро".

Он је додао да сада САД треба да изабере само једног, а најбољи кандидат је радикални ислам.

"Америчком друштву је, слично Римској империји, неопходан непријатељ за унутрашње јединство. Од 1991. године, у стремљењима да једног не пропусте, САД су створиле два", рекао је Руфин.

Руфен наводи да су Америка и њени европски савезници, свргавањем арапско-муслиманских секуларних режима који су с правом обиљежени као диктаторски, допринијели порасту значајног броја исламистичких непријатеља /почев од Бин Ладена па све до "Исламске државе"/, које су финансирале неке од нафтних монархија у региону Персијског залива.

Са друге стране, према његовим ријечима, Америка је наставила систематску политику опсједања постсовјетске Русије.

"Од Грузије до Монглолије, па преко балтичких земаља /Естоније, Летоније и Литваније/, САД су положиле темеље новог хладног рата", наводи француски историчар.

Руфен напомиње да се сада Америка суочава са избором да сачува само једног непријатеља, а, према његовом мишљењу, најбољи кандидат је радикални ислам.

Извор: Агенције

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

ЈА

24.05.2015 16:07

УСА немозе да изадје на крај са,својима Црнцугама а камо ли са остатком свијета!!!Прави Американци су само Индијанци,а ова остала багра су сви досељеници!Италиани,жидови,Кинези,Латино ИТД!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боје

24.05.2015 17:52

Мислим да САД нема висе проблеме расне природе него то су социјални немири гдје Афро-Американци дизу буку јер сматрају да имвисе припада него сто добијају. Они су од своје боје направили професију. САД треба непријатеље као изговор за Свијет не за себе. Економска спијуназа, присиљавање у НАТО гдје цланице плацају плате америцкој војсци. Вањски непријатељ слузи да казе ста они нису: нису Православци, нису Славени па цак нису нити Бијели као ми. Њихова бјелина је на нивоу насих Рома - природно прије скин блеацхинг и свега другог.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бојан

24.05.2015 20:29

Америка је највећа жртва Ватикана на свету. Америка је доведена у ситуацију да је цео свет мрзи. Ватикан орвеловском прпагандом спинује мржњу света на Америку, а уствари командује са њом. Америка као неки лудак бомбардује државе по свету, без питања! Америка је гробље људских права:Дога је легална, легално је право на самоубиство, ГМО је у продаји, Канцер је пројект јкоји е прво испитан у Америци, ХААРП, Ебола, Еидс, итд.., Ватикан је зацртао да популацију на земљи сведе на 500 мил. становника и обећао католицима да ће то они бити. Зато сви католици подржавају и ратове Ватикана-НАТО-Католички земаљски пакао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Схирлеy Цхисхолм

24.05.2015 20:44

Она је јос 1972. покусала сто је успјело Обами. Кад се висе цита листа је огромна. Само као да Афро-Американци висе воле улогу лозера. Јасно је да сви не могу имати офис и не треба повлацити етницитет у вези тога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

24.05.2015 22:29

У УСА нацизам никада није престајао од њеног насељавања европљанима и геноцидом над индијанцима.Прочитах израз "црнчуге" Јако неприкладно у најмању руку. Њих су довели из Африке ловци на робове да би имали радну снагу између свих осталих понижавања. Због тих разлога црнци то не могу заборавити исто као што их сада убијају послије толико времена. ККК и даље постоји само се прилагођава приликама. Проблем Коломбове Америке је тај што никада неће имати нацију. Зато су толике фрустрације. Једина права нација су Индијанци које су већином побили а остале смјестили у резевате од којих су многи умрли од болести и глади. У сваком случају немири су већ почели и они ће бити све већи. То је логично...

ОДГОВОРИТЕ