Americi potreban spoljni neprijatelj za unutrašnje jedinstvo

Americi je potreban spoljni neprijatelj da bi osigurala jedinstvo zajednice, smatra francuski istoričar, diplomata i književnik Žan-Kristof Rufen.

Svijet 24.05.2015 | 18:01
Americi potreban spoljni neprijatelj za unutrašnje jedinstvo

"Od kraja Hladnog rata, Sjedinjene Države stvorile su sebi dva neprijatelja - radikalni islam i Rusiju", rekao je Rufen u intervjuu za francuski list "Figaro".

On je dodao da sada SAD treba da izabere samo jednog, a najbolji kandidat je radikalni islam.

"Američkom društvu je, slično Rimskoj imperiji, neophodan neprijatelj za unutrašnje jedinstvo. Od 1991. godine, u stremljenjima da jednog ne propuste, SAD su stvorile dva", rekao je Rufin.

Rufen navodi da su Amerika i njeni evropski saveznici, svrgavanjem arapsko-muslimanskih sekularnih režima koji su s pravom obilježeni kao diktatorski, doprinijeli porastu značajnog broja islamističkih neprijatelja /počev od Bin Ladena pa sve do "Islamske države"/, koje su finansirale neke od naftnih monarhija u regionu Persijskog zaliva.

Sa druge strane, prema njegovim riječima, Amerika je nastavila sistematsku politiku opsjedanja postsovjetske Rusije.

"Od Gruzije do Monglolije, pa preko baltičkih zemalja /Estonije, Letonije i Litvanije/, SAD su položile temelje novog hladnog rata", navodi francuski istoričar.

Rufen napominje da se sada Amerika suočava sa izborom da sačuva samo jednog neprijatelja, a, prema njegovom mišljenju, najbolji kandidat je radikalni islam.

Izvor: Agencije

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

JA

24.05.2015 16:07

USA nemoze da izadje na kraj sa,svojima Crncugama a kamo li sa ostatkom svijeta!!!Pravi Amerikanci su samo Indijanci,a ova ostala bagra su svi doseljenici!Italiani,жидови,Kinezi,Latino ITD!!!

ODGOVORITE
Name

Boje

24.05.2015 17:52

Mislim da SAD nema vise probleme rasne prirode nego to su socijalni nemiri gdje Afro-Amerikanci dizu buku jer smatraju da imvise pripada nego sto dobijaju. Oni su od svoje boje napravili profesiju. SAD treba neprijatelje kao izgovor za Svijet ne za sebe. Ekonomska spijunaza, prisiljavanje u NATO gdje clanice placaju plate americkoj vojsci. Vanjski neprijatelj sluzi da kaze sta oni nisu: nisu Pravoslavci, nisu Slaveni pa cak nisu niti Bijeli kao mi. Njihova bjelina je na nivou nasih Roma - prirodno prije skin bleaching i svega drugog.

ODGOVORITE
Name

Bojan

24.05.2015 20:29

Amerika je najveća žrtva Vatikana na svetu. Amerika je dovedena u situaciju da je ceo svet mrzi. Vatikan orvelovskom prpagandom spinuje mržnju sveta na Ameriku, a ustvari komanduje sa njom. Amerika kao neki ludak bombarduje države po svetu, bez pitanja! Amerika je groblje ljudskih prava:Doga je legalna, legalno je pravo na samoubistvo, GMO je u prodaji, Kancer je projekt jkoji e prvo ispitan u Americi, HAARP, Ebola, Eids, itd.., Vatikan je zacrtao da populaciju na zemlji svede na 500 mil. stanovnika i obećao katolicima da će to oni biti. Zato svi katolici podržavaju i ratove Vatikana-NATO-Katolički zemaljski pakao.

ODGOVORITE
Name

Shirley Chisholm

24.05.2015 20:44

Ona je jos 1972. pokusala sto je uspjelo Obami. Kad se vise cita lista je ogromna. Samo kao da Afro-Amerikanci vise vole ulogu lozera. Jasno je da svi ne mogu imati ofis i ne treba povlaciti etnicitet u vezi toga.

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

24.05.2015 22:29

U USA nacizam nikada nije prestajao od njenog naseljavanja evropljanima i genocidom nad indijancima.Pročitah izraz "crnčuge" Jako neprikladno u najmanju ruku. Njih su doveli iz Afrike lovci na robove da bi imali radnu snagu između svih ostalih ponižavanja. Zbog tih razloga crnci to ne mogu zaboraviti isto kao što ih sada ubijaju poslije toliko vremena. KKK i dalje postoji samo se prilagođava prilikama. Problem Kolombove Amerike je taj što nikada neće imati naciju. Zato su tolike frustracije. Jedina prava nacija su Indijanci koje su većinom pobili a ostale smjestili u rezevate od kojih su mnogi umrli od bolesti i gladi. U svakom slučaju nemiri su već počeli i oni će biti sve veći. To je logično...

ODGOVORITE