Филарет: Смијенила ме америчка амбасада

Разрешени владика Филарет, за "Новости", говорио је о обрту на седници Светог архијерејског сабора СПЦ.

Србија 24.05.2015 | 10:04
Филарет: Смијенила ме америчка амбасада

Тешко ми је, једва дишем од јада. Сабор је променио своју одлуку пошто је митрополит Амфилохије добио позив од америчке амбасаде, одакле су му наредили да направи притисак на заседању. Све ми је ово тешко пало, верујте ми да сам једва у животу.

Ово је у суботу непосредно после неочекиваног обрта на седници Светог архијерејског сабора СПЦ, за "Новости", рекао владика Филарет. Разрешени епископ милешевски није крио своје разочарање исходом, али је прихватио одлуку највишег црквеног тела.

- Биће како реше патријарх и Синод. Немам друге него да прихватим одлуку - каже Филарет.

Одлуком највишег црквеног тела, на опште изненађење, он је у суботу трајно разрешен управљања Милешевском епархијом. До одлуке о Филаретовој смени дошло се гласањем, при чему је владика добио подршку 18 епископа, док је само један глас више био на страни његове смене. За администратора Милешевске епархије одређен је епископ будимљанско-никшићки Јоаникије, који од почетка марта привремено управља овом епископијом.

До драматичног расплета дошло је на преподневном делу заседања, на коме је поновно отворено питање Филаретове канонске одговорности, само 12 часова пошто је највише црквено тело консензусом одлучило да владика остане на челу своје епархије. Њему је дат рок од годину дана да реши проблеме и заведе ред у епархији. Одговорност за процену да се Филарету да још једна шанса преузео је лично патријарх Иринеј.

Без обзира на то, међутим, група владика на челу са митрополитом Амфилохијем затражила је у суботу ујутру да се "случај Филарет" поново отвори. Свој захтев образложили су да коначна одлука није формално донета и да је могуће наставити расправу.

Притиску да се поново разматра одговорност милешевског владике, према сазнањима "Новости", кључни је био однос снага супротстављених група владика.

- Суботњем заседању није присуствовао митрополит загребачко-љубљански Порфирије, који припада кругу који предводи владика бачки Иринеј (Буловић) - објашњава извор "Новости" из Патријаршије. - Он је морао службено да напусти Београд, што се прочуло по Патријаршији. Ову ситуацију искористио је Амфилохије са себи блиским епископима и, после пребројавања, извршио притисак на патријарха да, упркос ранијој одлуци, Филаретову одговорност стави на гласање.

Наш саговорник објашњава да је тако на мала врата обезбеђена подршка већине за смену. Најгласнији за Филаретово разрешење, поред Амфилохија, био је и владика захумско-херцеговачки Григорије.

У црквеним круговима у петак и суботу отворено се спекулисало да су Филаретову судбину кројили и поједини државни функционери, који су лобирали код патријарха и утицајних чланова Сабора. На првобитну саборску одлуку да се Филарету прогледа кроз прсте, наводно, утицала је и подршка шефа дипломатије Ивице Дачића и првог човека "Србијагаса" Душана Бајатовића, који имају блиске везе са бившим милешевским владиком.

Овакав епилог, посебно нагле промене одлуке, упућени у црквена збивања виде као јасан знак дубоке поделе у врху СПЦ. Овогодишњи Сабор протиче у знаку разлика између група архијереја које предводе митрополит Амфилохије, са једне, и епископ бачки Иринеј, са друге стране. Током одлучивања о случају "грешних" владика Георгија и Филарета, оне су имале потпуно различите ставове о њиховој кривици и будућности.

САБОР НАСТАВЉА РАД

ЗАСЕДАЊЕ највишег црквеног тела биће настављено сутра, и трајаће још најмање недељу дана. Сабор СПЦ готово непрекидно заседа од 14. маја, а до суботе је разматрана само канонска одговорност владика Георгија и Филарета. Седница ће бити настављена редовним саборским темама - црквеном просветом, усвајањем годишњих извештаја, и разматрањем стања у појединим епархијама. Очекује се да се међу темама Сабора нађу и статусна будућност непризнате Македонске цркве, као и ситуација на Косову и Метохији.

(Вечерње новости)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Бл

24.05.2015 08:46

Нигдје краја људској глупости......цуј Америка га смјенила.

ОДГОВОРИТЕ
Name

саво

24.05.2015 08:54

Смијенила је тебе твоја похлепа и твоје блудницење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

марко самардзиц

24.05.2015 08:57

Све их посмјењивати,сви су корумпирани!!!Именовати постено свестенство!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ацо

24.05.2015 09:03

СВЕТИ,ма то нема везе с везом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

24.05.2015 09:05

Бозе драги смилуј им се и помози да изаду на прави пут,пут правде и правицности и традиционалних хрисцанских вриједности.

ОДГОВОРИТЕ
Name

иххх

24.05.2015 09:05

Нити си ста бољи нити гори од осталих...сви сте ви похлепне лопурде.Код нас поп свети воду кад цује на дневнику да је била пензија а не кад је време да се то ради.Цовјек није имао да плати и он га уписао у књигу дузника.И ви прицате о светости???Похлепна багра сте ви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Разумијем

24.05.2015 09:10

Тешкоје кад се остане без функције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цитлалац

24.05.2015 09:29

СПЦ је постала дрзава сама за себе само да јос оформе позицију и опозицију па да се придрузе цивилним политицким партијама да не збуњују јадан народ.Умјесто да народу прузају утјеху у духовном, они су се помамили овоземаљским "благодетима"....У име Оца и Сина и Светог Духа....Ентер

ОДГОВОРИТЕ
Name

комуниста

24.05.2015 09:38

Ходзе и попови највеци лопови!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Покај се Филарету

24.05.2015 09:43

Као што је рекао Филарет његово је да се повинује одлуци синода

ОДГОВОРИТЕ
Name

циле

24.05.2015 09:43

Код нас кад неког овако макну значи једно, човјек је ок али превише зна и треба га уклонити...изнијећу једну информацију која потврђује горе написано..наиме, 2005, крајем новембра, стицајем животних и пословних околности, у периоду када се у БиХ почело разговарати о уставним промјенама, у раним јутарњим часовима затекао сам се испред америчког Стејт дипартмента, чекајући једну делегацију...негдје око 9 часова ујутро долази црна лимузина, стаје недалеко од улаза и из ње излази садашњи владика захумско-херцеговачки Григорије, нешто рече неком човјеку који је би с њим и уђе у Стејт дипартмент...шта владика један ради у у овом центру моћи и зла???...неке се ствари ипак не могу сакрити..оно што се шушкало је ипак истина, тај човјек је све само не свештеник и владика већ је ЦИА човјек, човјек огрезао у среброљубљу и самољубљу...а тек шта ради по требињској епархији и како се проводи по иностранству то је прича за себе...но он је човјек Стејт дипартмента...ФУЈ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алан Форд

24.05.2015 10:39

Па ко му је најбољи пајтос, уопште ме не чуди да је Григорије такав. Њему треба забранити улазак у Цркву и освештати сва мјеста гдје је боравио.

Name

Сурова истина

24.05.2015 09:59

Какве везе све ово горе описано има са Богом, вјером, моралом, људством, бригом за народ? Сви знамо како гласи одговор на претходно питање. Исто као што знамо да има искључиво везе са повластицама, утицајем, влашћу, привилегијама, неморалом, и тоталном небригом за народ. Или је неко чуо/прочитао да се овдје неко бори за интерес народа? Људи који тврде да проповједају Божију ријеч се кољу као гладни пси за власт. Исус који их гледа са крстова плаче...

ОДГОВОРИТЕ
Name

КОНДОР

24.05.2015 10:08

НЕМА ОВДЕ НА ОВОЈ СЛИЦИ ПОСТЕНОГ СВЕ РАСТЈЕРАТИ И ДОВЕСТИ НОВЕ МЛАДЈЕ ЉУДЕ .

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИП.098.455.566.0

24.05.2015 10:51

Бал вампира хттпс://www.yоутубе.цом/wатцх?в=ЕјТwПЦаМд28

ОДГОВОРИТЕ
Name

МАЛА МАЦА

24.05.2015 11:45

СТА ЈЕ МИКОВИЦ ОД НЕВЕСИЊА УРАДИО,ПА ЈОС НЕ ОДГОВАРА ЗА ТО.ПОКРО,УНИСТИО,ЗАВАДИО,..СВИ СУ МАЛЕ МАЦЕ ЗА ЊЕГОВ ЛОПОВЛУК.12 ГОДИНА НИЈЕ НИ ЈЕДНУ ИНВЕСТИЦИЈУ ДОВУКО,А У 4 ОКА СВАКИ ТЕНДЕР.НА КРАЈУ УКРО АГРЕГАТ ИЗ Т.О.НЕВЕСИЊЕ,БЈЕДНО,ЈАДНО,КУКАВИЦКИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логика...

24.05.2015 13:51

Попе, зар и ти..??

ОДГОВОРИТЕ