Filaret: Smijenila me američka ambasada

Razrešeni vladika Filaret, za "Novosti", govorio je o obrtu na sednici Svetog arhijerejskog sabora SPC.

Srbija 24.05.2015 | 10:04
Filaret: Smijenila me američka ambasada

Teško mi je, jedva dišem od jada. Sabor je promenio svoju odluku pošto je mitropolit Amfilohije dobio poziv od američke ambasade, odakle su mu naredili da napravi pritisak na zasedanju. Sve mi je ovo teško palo, verujte mi da sam jedva u životu.

Ovo je u subotu neposredno posle neočekivanog obrta na sednici Svetog arhijerejskog sabora SPC, za "Novosti", rekao vladika Filaret. Razrešeni episkop mileševski nije krio svoje razočaranje ishodom, ali je prihvatio odluku najvišeg crkvenog tela.

- Biće kako reše patrijarh i Sinod. Nemam druge nego da prihvatim odluku - kaže Filaret.

Odlukom najvišeg crkvenog tela, na opšte iznenađenje, on je u subotu trajno razrešen upravljanja Mileševskom eparhijom. Do odluke o Filaretovoj smeni došlo se glasanjem, pri čemu je vladika dobio podršku 18 episkopa, dok je samo jedan glas više bio na strani njegove smene. Za administratora Mileševske eparhije određen je episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, koji od početka marta privremeno upravlja ovom episkopijom.

Do dramatičnog raspleta došlo je na prepodnevnom delu zasedanja, na kome je ponovno otvoreno pitanje Filaretove kanonske odgovornosti, samo 12 časova pošto je najviše crkveno telo konsenzusom odlučilo da vladika ostane na čelu svoje eparhije. Njemu je dat rok od godinu dana da reši probleme i zavede red u eparhiji. Odgovornost za procenu da se Filaretu da još jedna šansa preuzeo je lično patrijarh Irinej.

Bez obzira na to, međutim, grupa vladika na čelu sa mitropolitom Amfilohijem zatražila je u subotu ujutru da se "slučaj Filaret" ponovo otvori. Svoj zahtev obrazložili su da konačna odluka nije formalno doneta i da je moguće nastaviti raspravu.

Pritisku da se ponovo razmatra odgovornost mileševskog vladike, prema saznanjima "Novosti", ključni je bio odnos snaga suprotstavljenih grupa vladika.

- Subotnjem zasedanju nije prisustvovao mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, koji pripada krugu koji predvodi vladika bački Irinej (Bulović) - objašnjava izvor "Novosti" iz Patrijaršije. - On je morao službeno da napusti Beograd, što se pročulo po Patrijaršiji. Ovu situaciju iskoristio je Amfilohije sa sebi bliskim episkopima i, posle prebrojavanja, izvršio pritisak na patrijarha da, uprkos ranijoj odluci, Filaretovu odgovornost stavi na glasanje.

Naš sagovornik objašnjava da je tako na mala vrata obezbeđena podrška većine za smenu. Najglasniji za Filaretovo razrešenje, pored Amfilohija, bio je i vladika zahumsko-hercegovački Grigorije.

U crkvenim krugovima u petak i subotu otvoreno se spekulisalo da su Filaretovu sudbinu krojili i pojedini državni funkcioneri, koji su lobirali kod patrijarha i uticajnih članova Sabora. Na prvobitnu saborsku odluku da se Filaretu progleda kroz prste, navodno, uticala je i podrška šefa diplomatije Ivice Dačića i prvog čoveka "Srbijagasa" Dušana Bajatovića, koji imaju bliske veze sa bivšim mileševskim vladikom.

Ovakav epilog, posebno nagle promene odluke, upućeni u crkvena zbivanja vide kao jasan znak duboke podele u vrhu SPC. Ovogodišnji Sabor protiče u znaku razlika između grupa arhijereja koje predvode mitropolit Amfilohije, sa jedne, i episkop bački Irinej, sa druge strane. Tokom odlučivanja o slučaju "grešnih" vladika Georgija i Filareta, one su imale potpuno različite stavove o njihovoj krivici i budućnosti.

SABOR NASTAVLjA RAD

ZASEDANjE najvišeg crkvenog tela biće nastavljeno sutra, i trajaće još najmanje nedelju dana. Sabor SPC gotovo neprekidno zaseda od 14. maja, a do subote je razmatrana samo kanonska odgovornost vladika Georgija i Filareta. Sednica će biti nastavljena redovnim saborskim temama - crkvenom prosvetom, usvajanjem godišnjih izveštaja, i razmatranjem stanja u pojedinim eparhijama. Očekuje se da se među temama Sabora nađu i statusna budućnost nepriznate Makedonske crkve, kao i situacija na Kosovu i Metohiji.

(Večernje novosti)

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

Bl

24.05.2015 08:46

Nigdje kraja ljudskoj gluposti......cuj Amerika ga smjenila.

ODGOVORITE
Name

savo

24.05.2015 08:54

Smijenila je tebe tvoja pohlepa i tvoje bludnicenje.

ODGOVORITE
Name

marko samardzic

24.05.2015 08:57

Sve ih posmjenjivati,svi su korumpirani!!!Imenovati posteno svestenstvo!!!

ODGOVORITE
Name

aco

24.05.2015 09:03

SVETI,ma to nema veze s vezom.

ODGOVORITE
Name

Osvit

24.05.2015 09:05

Boze dragi smiluj im se i pomozi da izadu na pravi put,put pravde i pravicnosti i tradicionalnih hriscanskih vrijednosti.

ODGOVORITE
Name

ihhh

24.05.2015 09:05

Niti si sta bolji niti gori od ostalih...svi ste vi pohlepne lopurde.Kod nas pop sveti vodu kad cuje na dnevniku da je bila penzija a ne kad je vreme da se to radi.Covjek nije imao da plati i on ga upisao u knjigu duznika.I vi pricate o svetosti???Pohlepna bagra ste vi.

ODGOVORITE
Name

Razumijem

24.05.2015 09:10

Teškoje kad se ostane bez funkcije.

ODGOVORITE
Name

Citlalac

24.05.2015 09:29

SPC je postala drzava sama za sebe samo da jos oforme poziciju i opoziciju pa da se pridruze civilnim politickim partijama da ne zbunjuju jadan narod.Umjesto da narodu pruzaju utjehu u duhovnom, oni su se pomamili ovozemaljskim "blagodetima"....U ime Oca i Sina i Svetog Duha....Enter

ODGOVORITE
Name

komunista

24.05.2015 09:38

Hodze i popovi najveci lopovi!!!!!!

ODGOVORITE
Name

Pokaj se Filaretu

24.05.2015 09:43

Kao što je rekao Filaret njegovo je da se povinuje odluci sinoda

ODGOVORITE
Name

cile

24.05.2015 09:43

Kod nas kad nekog ovako maknu znači jedno, čovjek je ok ali previše zna i treba ga ukloniti...iznijeću jednu informaciju koja potvrđuje gore napisano..naime, 2005, krajem novembra, sticajem životnih i poslovnih okolnosti, u periodu kada se u BiH počelo razgovarati o ustavnim promjenama, u ranim jutarnjim časovima zatekao sam se ispred američkog Stejt dipartmenta, čekajući jednu delegaciju...negdje oko 9 časova ujutro dolazi crna limuzina, staje nedaleko od ulaza i iz nje izlazi sadašnji vladika zahumsko-hercegovački Grigorije, nešto reče nekom čovjeku koji je bi s njim i uđe u Stejt dipartment...šta vladika jedan radi u u ovom centru moći i zla???...neke se stvari ipak ne mogu sakriti..ono što se šuškalo je ipak istina, taj čovjek je sve samo ne sveštenik i vladika već je CIA čovjek, čovjek ogrezao u srebroljublju i samoljublju...a tek šta radi po trebinjskoj eparhiji i kako se provodi po inostranstvu to je priča za sebe...no on je čovjek Stejt dipartmenta...FUJ

ODGOVORITE
Name

Alan Ford

24.05.2015 10:39

Pa ko mu je najbolji pajtos, uopšte me ne čudi da je Grigorije takav. Njemu treba zabraniti ulazak u Crkvu i osveštati sva mjesta gdje je boravio.

Name

Surova istina

24.05.2015 09:59

Kakve veze sve ovo gore opisano ima sa Bogom, vjerom, moralom, ljudstvom, brigom za narod? Svi znamo kako glasi odgovor na prethodno pitanje. Isto kao što znamo da ima isključivo veze sa povlasticama, uticajem, vlašću, privilegijama, nemoralom, i totalnom nebrigom za narod. Ili je neko čuo/pročitao da se ovdje neko bori za interes naroda? Ljudi koji tvrde da propovjedaju Božiju riječ se kolju kao gladni psi za vlast. Isus koji ih gleda sa krstova plače...

ODGOVORITE
Name

KONDOR

24.05.2015 10:08

NEMA OVDE NA OVOJ SLICI POSTENOG SVE RASTJERATI I DOVESTI NOVE MLADJE LJUDE .

ODGOVORITE
Name

IP.098.455.566.0

24.05.2015 10:51

Bal vampira https://www.youtube.com/watch?v=EjTwPCaMd28

ODGOVORITE
Name

MALA MACA

24.05.2015 11:45

STA JE MIKOVIC OD NEVESINJA URADIO,PA JOS NE ODGOVARA ZA TO.POKRO,UNISTIO,ZAVADIO,..SVI SU MALE MACE ZA NJEGOV LOPOVLUK.12 GODINA NIJE NI JEDNU INVESTICIJU DOVUKO,A U 4 OKA SVAKI TENDER.NA KRAJU UKRO AGREGAT IZ T.O.NEVESINJE,BJEDNO,JADNO,KUKAVICKI.

ODGOVORITE
Name

Logika...

24.05.2015 13:51

Pope, zar i ti..??

ODGOVORITE