Млијеко све ближе ЕУ, мљекари скептични

Министарство спољне трговине и економских односа БиХ је, у сарадњи са другим надлежним институцијама, израдило текстове преднацрта закона неопходних ради испуњавања услова за извоз млијека и млијечних производа из БиХ у земље Европске уније.

Босна и Херцеговина 23.05.2015 | 07:39
Млијеко све ближе ЕУ, мљекари скептични

Тако су у даљу процедуру упућени Преднацрт закона о храни и ветеринарству у БиХ, те Преднацрт закона о измјенама Закона о пољопривреди, исхрани и руралном развоју БиХ.

Наиме, ово је још један важан корак у правцу да мљекарима из БиХ до краја ове године буде отворена могућност извоза млијека и млијечних производа у земље ЕУ.

Међутим, представници мљекара сматрају да су ове активности безначајне, пошто неконтролисан увоз доводи до тога да се смањује број произвођача, тако да након одобравања извоза млијека БиХ неће имати шта извозити.

Подсјећамо да је Канцеларија за храну и ветеринарство ЕУ (ФВО) почетком маја ове године обавијестила надлежне институције у БиХ да је одобрила свих шест тачака из Акционог плана Министарства спољне трговине и економских односа и Канцеларије за ветеринарство БиХ, у вези с испуњавањем услова за извоз млијека у ЕУ, укључујући и посљедње двије тачке које нису биле испуњене.

То практично значи да је направљен огроман корак ка испуњавању услова за извоз млијека у ЕУ, тако да је сада потребно усвојити потребне законске прописе у парламенту БиХ, што управо и ради надлежно министарство упућујући преднацрте тих закона у процедуру.

Након тога биће потребно да се што хитније пронађе термин за посјету инспектора ФВО у току ове године, који би на крају дали коначну оцјену и евентуално омогућили извоз.

Из Министарства спољне трговине и економских односа БиХ казали су да су ови преднацрти закона у петак, након извршених припрема, достављени на мишљење надлежним институцијама БиХ, РС, ФБиХ и Брчко дистрикта.

"Доношење наведених закона је неопходно ради испуњавања услова за извоз пољопривредних производа, а посебно млијека и производа од млијека на европско тржиште", рекли су из овог министарства.

Према њиховим ријечима, након прибављања мишљења од надлежних институција ови закони ће бити достављени у даљу процедуру Савјету министара БиХ и Парламентарној скупштини БиХ.

Иначе, Мирко Шаровић, министар спољне трговине и економских односа БиХ, рекао је након добијања "зеленог свјетла" за Акциони план да сада преостаје да у парламенту усвоје потребне законе, који су већ припремљени. Према његовим ријечима, сада је на неки начин "трка с временом", јер динамика зависи од парламентараца.

Казао је и да је потребно обезбиједити да закони који треба да буду усвојени иду по хитној процедури, што би трајало највише мјесец-два дана.

Љубомир Калаба, директор Канцеларије за ветеринарство БиХ, рекао је да је Законом о ветеринарству предвиђено да Канцеларија за ветеринарство БиХ буде централна институција која ће гарантовати да су производи који ће ићи у ЕУ здравствено исправни и квалитетни, те да нове институције неће бити формиране.

Мехмед Никшић, предсједник Удружења произвођача млијека ФБиХ, рекао је да је за бх. мљекаре од изузетне важности да добију могућност извоза млијека у ЕУ, јер ће прије свега бити познато да они производе квалитетно млијеко.

Владимир Усорац, предсједник Удружења пољопривредних произвођача - мљекара РС, рекао је да око 3.000 произвођача тренутно не испоручује млијеко мљекарама у БиХ, што је око 30 одсто млијека.

"Они стварају услове за извоз, а ми нећемо имати млијека ни за лијека. Док они створе услове за извоз млијека, ми ћемо пропасти", рекао је Усорац и подсјетио да нису ријешена питања границе, преко којих се, како каже, млијеко и сви други производи шверцују у БиХ.

Рекао је да су "садашње активности у вези с испуњавањем услова за извоз млијека из БиХ готово неважне".

"Откуп млијека и даље пада, падају и инвестиције, и оног момента у некој сљедећој години када дођемо до извоза млијека, нећемо имати шта извозити", поручио је Усорац и додао да ће се, уколико се овако настави, број произвођача млијека рапидно смањивати у наредном периоду.

Извор: Независне

Коментари / 0

Оставите коментар